Pokrovitelj


Film


Knjige o 27. martu


Ostale knjige...

Rehabilitacija


Sahrana na Oplencu


Godišnjica


Novo na sajtu

Premijerno prikazan dokumentarni film o posthumnom povratku kneza Pavla u otadžbinu

[ 2013-04-02 14:26:46 ]

Dokumentarni film “Miris bosiljka”, posvećen polaganju posmrtnih ostataka kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole Karađorđevića u porodičnu kriptu na Oplencu i istorijskom pomirenju kneza Pavla i srpskog naroda, premijerno je prikazan u punoj Dvorani Jugoslovenske kinoteke u Beogradu u sredu, 27. marta 2013. godine. Datum za prvo prikazivanje ovog filmskog ostvarenja, snimljenog u produkciji Fondacije “Milan Đoković”, nije odabran nimalo slučajno: reč je o danu u kome je navršena 72. godišnjica od demonstracija i puča koji su kneza Pavla i njegovu porodicu oterali u izgnanstvo, a Kraljevinu Jugoslaviju gurnuli u stradanja II Svetskog rata.

Knez Pavle se za života nije vratio u svoju otažbinu, ali je kneginja Jelisaveta punih 25 godina nastojala da skine ljagu sa njegovog imena: prikupljala je dokumenta po arhivama, inicirala pisanje o 27. martu, neumorno radila na pravednom vrednovanju uloge kneza Pavla u istoriji Srbije XX veka, što je krajem 2011. godine ishodovalo sudskom rehabilitacijom Kneza i poništavanjem odluke iz 1945. godine kojom je proglašen ratnim zločincem. Nedugo potom, posmrtni ostaci kneza Pavla, kneginje Olge i kneževića Nikole ekshumirani su sa groblja u Švajcarskoj, preneti u Srbiju i 6. oktobra 2012. godine, uz najviše državne počasti, sahranjeni na Oplencu, što je zabeleženo i filmom Fondacije “Milan Đoković”.

Svečanom prikazivanju filma “Miris bosiljka” prisustvovali su: NJ.K.V. kneginja Jelisaveta Karađorđević, NJ.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević, princeza Katarina i prinčevi Petar i Filip, Njegovo preosveštenstvo episkop remezijanski g. Andrej, Protojerej-stavrofor Petar Lukić, starešina Saborne crkve u Beogradu, predstavnici Vlade Republike Srbije, Vojske i Žandarmerije, članovi diplomatskog kora, kao i brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života Srbije.

Kliknite da saznate više o ovom događaju...


Mapa sajta
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.