Pokrovitelj


Film


Knjige o 27. martu


Ostale knjige...

Rehabilitacija


Sahrana na Oplencu


Godišnjica


Novo na sajtu

Knez Pavle - Istina o 27. martu: predavanje i promocija knjige u Titelu

[ 2011-07-21 06:12:26 ]

Uvaženi posetioci,

Miodrag Janković, istoričar, književnik i urednik sajta "27. mart", održao je predavanje sa temom "Istina o 27. martu 1941. godine" u ponedeljak, 4. jula 2011. godine, u Plavoj sali Opštinskog suda u Titelu. Tribinu je organizovala Narodna biblioteka "Stojan Trumić" iz Titela, a događaj je okupio veliki broj zainteresovanih građana. Gospodin Janković je ovom prilikom predstavio knjigu "Knez Pavle - Istina o 27. martu", koju je napisao u saradnji sa novinarom Veljkom Lalićem (UNA Press, 2007), i detaljno govorio o događajima vezanim za ovaj prelomni datum u našoj istoriji.

Kliknite ovde da pogledate fotografije sa predavanja Miodraga Jankovića u Titelu.
Princeza Jelisaveta – pokrovitelj Art Ture na ulicama Beograda

[ 2011-07-06 06:57:05 ]

Narodni muzej iz Beograda je u ponedeljak, 4. jula 2011. godine, otvorio svojevrsnu galeriju pod vedrim nebom i izložio dela iz svojih umetničkih zbirki na reprodukcijama postavljenim na fasadama centralnih beogradskih ulica. Projekat pod nazivom “Art Tura” realizuje se pod pokroviteljstvom Nj.K.V. kneginje Jelisavete Karađorđević, a rezultat je uspešne saradnje Narodnog muzeja, kompanija Hewlett-Packard i Telenor, i Gradske opštine Stari grad.

Tokom naredna tri meseca, sve do 30. septembra 2011. godine, prolaznici će moći da uživaju u preko 30 izuzetnih remek dela koja već duže vreme nisu dostupna široj javnosti, a među kojima se nalaze slike Kloda Monea, Kamija Pisaroa, Pjera Ogista Renoara, Edgara Dega, Matisa i Pabla Pikasa, kao i radovi domaćih autora, poput Katarine Ivanović, Paje Jovanovića, Nadežde Petrović, Jovana Bjelića, Save Šumanovića i Milene Pavlović Barili. Izložbom su obuhvaćena dela srpskog slikarstva XVIII i XIX veka, jugoslovenskog slikarstva XX veka, kao i kolekcija strane umetnosti, a većina slika je izvorno bila deo riznice Muzeja kneza Pavla.

Prilikom izlaganja slika u okviru projekta “Art Tura” posebno se vodilo računa o muzeološkim standardima, pa su sva reprodukovana dela uramljena i opremljena odgovarajućim legendama, a za publiku je obezbeđen i audio-vodič kroz izložbu – uz svaku sliku nalaze se brojevi telefona putem kojih posetilac može dobiti kratku poruku ili odslušati audio vođenje kroz izložbu, ili čak preuzeti fotografiju izloženog remek dela.

Projekat “Art Tura” počiva na iskustvu saradnje vodećih kompanija sa svetskim muzejima. Korišćenje najsavremenijih tehnologija u oblasti štampe velikih formata omogućilo je verno reprodukovanje remek dela velikih umetnika, visok kvalitet kolorita i reprodukcije identične originalu i otporne na vremenske uslove i štetne uticaje okoline, što je slavnim slikama pružilo priliku za iskorak iz galerija i muzeja u gradski pejsaž.

Sa velikim zadovoljstvom vas pozivamo da prošetate ulicama Beograda i pokrenete svoju “Art Turu”.Mapa sajta
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.