Događaj - Izvršenje puča - Sedamdesetogodišnjica 27. marta 1941.

Sedamdesetogodišnjica 27. marta 1941.

Zašto danas moramo objašnjavati 27. mart?

PIŠE: Miodrag Janković

Do pre nekoliko godina u školskim udžbenicima mogla se pročitati samo «istina» titoističke škole. Sada se sporo ide ka nekoj drugoj verziji ovog ključnog događaja u našoj novijoj istoriji. Možda će, verujmo, uskoro srpska deca učiti da su Britanci platili puč 100.000 funti sterlinga, da su glavni izvođači, uz asistenciju Čerčilovih obaveštajaca, bili srpski oficiri, političari, profesori Univerziteta i akademici, od kojih samo nekolicina nije primila engleski novac.

Dalje...

Vreme je za vaskrs kneza Pavla!

KURIR, 17.4.2011.
PIŠE: Ekipa "Kurira"

Pre sedamdeset godina pučem je s vlasti uklonjen jedan od najmudrijih Srba u istoriji, knez Pavle Karađorđević. Decenijama je osporavan, pljuvan, čak proglašen za zločinca. Kurir otkriva razloge zbog kojih je kucnuo čas da se Pavlu vrati zlatno mesto u istoriji Srbije, koje mu pripada, i gde smo mogli biti danas da je on ostao na vlasti.

Dalje...

Izvodi iz memoara generala Borivoja Mirkovića

PRESS, 27.3.2011.
PIŠE: Miodrag Janković

Na 70. godišnjicu 27-martovskog puča, Pressmagazin ekskluzivno objavljuje izvode iz memoara generala Borivoja Mirkovića, čoveka koji je želeo da bude upamćen kao dobrotvor srpskog naroda, ali je gurnuo taj narod u najkrvaviji sukob u istoriji.

Dalje...

Treći put

PRESS, 27..3.2011.
PIŠE: Veljko Lalić

Najvažniji mesec u Srbiji je mart. To je mesec u kojem ravnogorci slave 9. mart, kada su se zamalo vratili na vlast, komunisti obeležavaju 11, kada su pod lipom i definitivno sišli s vlasti, a građanska Srbija se seća 12. marta, kada su nas dva hica miljama udaljila od evropskog društva. Kad prođu tri najvažnija dana tri Srbije, pojavi se 24. mart kao potvrda naših zajedničkih pogrešnih politika. I na kraju 27. mart, kada je sve ovo i počelo. Jer, tog dana pre tačno 70 godina Srbija je rasturena. A ako hoćemo da znamo zašto nam se nešto dešava, onda moramo da vidimo i uzroke.

Dalje...

Sedamdeset godina od 27. marta 1941. - specijalni dodatak "Politike"

Obeležavajući sedam decenija vojnog puča od 27. marta 1941. godine, dnevni list “Politika” je objavio specijalni dodatak “Sedamdeset godina od 27. marta 1941. – Dan naroda i brodolom Kraljevine Jugoslavije”. Prilog je u celini posvećen ovom značajnom datumu novije srpske istorije, priremi i izvršenju puča, njegovim posledicama i sudbinama učesnika dramatičnih martovskih zbivanja. Autor specijalnog dodatka je Dragan Vlahović.

Dalje...

Srpski pokret obnove - reagovanja

Povodom izlaganja ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića prilikom obeležavanja sedamdeset godina od demonstracija 27. marta 1941. u Beogradu, Pokrajinski odbor Srpskog pokreta obnove sa žaljenjem konstatuje da se shvatanja i retorika velikog broja visokih državnih funkcionera nimalo ne razlikuju od one iz doba najcrnjeg diktatorskog režima Josipa Broza i kasnije Slobodana Miloševića.

Dalje...

Puč Vuka Jeremića

PRESS, 29.3.2011.
PIŠU: Veljko Miladinović, Radovan Ž. Marković

Posle izlaganja o demonstracijama 27. marta 1941. kao danu kada su naši preci zablistali u odbrani najplemenitijih vrednosti, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić našao se na udaru javnosti i istoričara koji ističu da je tim činom Srbija uvučena u rat koji smo platili milionskim žrtvama.

Dalje...

Bombe za srećan Uskrs

POLITIKA, 26.3.2011.
PIŠE: Dragan Vlahović

Mada su saveznička bombardovanja gradova Srbije i Crne Gore, posebno Niša, počela još u jesen 1943. godine, prava bujica tih razarajućih uništavanja krenula je marta i aprila 1944. godine. Mada se zvanična istoriografija tim zbivanjima, nažalost, nije detaljnije bavila (!), po jugoslovenskim školama se decenijama učilo da je to moralo da se desi, jer su tada uništavani poslednji ostaci fašističkih zavojevača. Zabluda.

Dalje...Mapa sajta
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.