Istorijski izvori - Štampani izvori - Muzej kneza Pavla (monografija)

Muzej kneza Pavla

Urednik: Tatjana Cvetićanin

Autori priloga: Irina Subotić,
Aleksandar Ignjatović, Lidija
Ham-Milovanović, Veselinka Ninković,
Dubravka Preradović, Ljiljana Čubrić,
Aleksandra Petrović, Gordana Stanišić

Meki povez, 308 strana,
srpski jezik, ćirilica,
bogato ilustrovano

Narodni muzej
Beograd, 2009

ISBN 978-86-7269-106-1

O knjizi

Narodni muzej u Beogradu objavio je knjigu Muzej kneza Pavla, kapitalnu monografsku publikaciju koja svedoči o istorijatu i ogromnom kulturnom značaju Muzeja kneza Pavla, kao i o ulozi kneza Pavla Karađorđevića u osnivanju ove institucije, sakupljanju i organizovanju njenog umetničkog blaga i ucrtavanja Beograda i Kraljevine Jugoslavije na mape moderne umetnosti i kulture Evrope i sveta.

Monografija Muzej kneza Pavla rezultat je višegodišnjeg istraživanja brojnih stručnjaka, poznavaoca istorijskih i kulturnih prilika koje su oblikovale život Muzeja. Posebnu vrednost knjige predstavlja objavljivanje do sada nedostupnih arhivskih materijala i dokumentacije, kao i fotografija iz privatnih kolekcija. Monografija je izdata zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture Republike Srbije.

Knjiga Muzej kneza Pavla obuhvata priloge koje potpisuje osam autora. Prof. dr Irina Subotić ("Od Muzeja savremene umetnosti do Muzeja kneza Pavla - Aristokratizam, profil visokih vrednosti, politička volja"; "Knez Pavle Karađorđević - ljubitelj umetnosti"), dr Aleksandar Ignjatović ("Arhitektura Novog dvora i Muzej kneza Pavla"), Lidija Ham-Milovanović (Naziv i ustrojstvo Muzeja kneza PavlaL; Galerija Muzeja kneza Pavla"), mr Veselinka Ninković ("Arheološko odeljenje Muzeja kneza Pavla"), mr Dubravka Preradović ("Muzej kneza Pavla - Srednjovekovno odeljenje"), Ljiljana Čubrić ("Postavka Istorijskog odeljenja"), Aleksandra Petrović ("Popis izdanja Muzeja kneza Pavla") i Gordana Stanišić ("Milan Kašanin kao direktor Muzeja kneza Pavla") u svojim tekstovima predstavljaju nastanak Muzeja savremene umetnosti i njegovo povezivanje s Narodnim muzejom, ustrojstvo Muzeja kneza Pavla, njegove istraživačke, izložbene, izdavačke, obrazovne aktivnosti, istražuju politiku razvoja zbirki, velike otkupe, arhitekturu Novog dvora i njegovu adaptaciju u prostor Muzeja kneza Pavla, kao i kulturnu klimu tog doba, pri čemu je posebna pažnja posvećena upravo ličnostima ključnim za formiranje i razvoj muzeja - knezu Pavlu i Milanu Kašaninu.

Kako je dr Tatjana Cvetićanin, direktor Narodnog muzeja i urednik monografije Muzej kneza Pavla, navela u svom predgovoru knjizi: "(...) Narodni muzej priređuje i izdaje ovu monografiju u želji da s različitih aspekata prikaže jednu od najznačajnijih i najplodonosnijih faza u svojoj istoriji, godine u kojima je jasno određena politika razvoja muzeja našla snažnu podršku, razumevanje i, pre svega, pokretačku snagu u državnom vrhu i kraljevskoj porodici, što se posebno odnosi na kneza Pavla. To je bilo vreme u kojem je kobna privremenost konačno ustuknula pred dostojnom privlačnom i živom kućom (Milan Kašanin, Vreme, 6-9. januar 1936). Ovo je knjiga o kratkom, ali veoma značajnom i kreativnom periodu od 1926. do 1944. godine. (...) Istorija jedne institucije nikada nije samo događajna istorija. Nju svakako određuju ukupne okolnosti, političke prilike, a za ustanove poput muzeja i kulturne – ali u velikoj meri i učesnici u događajima. To su one ličnosti koje su vodile takve institucije i koje su u njima i za njih radile, a kada je reč o Narodnom muzeju, posebno o Muzeju kneza Pavla, i njegovi dobrotvori i zaštitnici. Svi oni doprineli su tome da Narodni muzej postane pravi simbol kulture Srbije. Nadamo se da ćemo i mi ovom monografijom doprineti tumačenju značaja i značenja tog simbola i razumevanju istorije Narodnog muzeja, te da ćemo biti učesnici u stvaranju novog odnosa i novog senzibiliteta – a senzibilitet je najstručnija mera kulture jednog društva (Milan Kašanin, Vreme, 6-9. januar 1936)."


Monografija Muzej kneza Pavla veoma bogato je ilustrovana reprodukcijama umetničkih dela u punom koloru i do sada neobjavljenim fotografijama i arhivskim dokumentima. Svojim likovnim i grafičkim uređenjem (autor: Irena Stepančić) i izuzetno kvalitetnom štampom (Publikum), ova knjiga stoji rame uz rame sa najlepšim svetskim izdavačkim poduhvatima.
Saznajte više...

Monografija Muzej kneza Pavla izazvala je u javnosti čitav niz pozitivnih komentara, ali i jedan broj neosnovanih napada. Ovde možete pročitati tekstove kojima su istaknuti istoričari umetnosti (autori priloga predstavljenih u knjizi), kao i pojedine javne ličnosti, reagovali na neargumentovane optužbe i nastojali da Monografiji i njenim glavnim akterima, Milanu Kašaninu i knezu Pavlu Karađorđeviću, ukažu značaj kakav zaista zaslužuju.

*
* *
Obraćamo vašu pažnju na tekst reditelja Gorana Markovića, objavljen u dnevnom listu Politika (11.12.2009.). Po svoj prilici, gospodin Goran Marković nije usamljen i veliki broj Beograđana želi isto što i on, a to je da se obnovi Muzej kneza Pavla.

*
* *

Svečana promocija monografije Muzej kneza Pavla održana je 1. decembra 2009. godine u atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu.

Prisutne su pozdravili dr Tatjana Cvjetićanin, direktor Narodnog muzeja, gospodin Nebojša Bradić, ministar kulture u Vladi Republike Srbije, kneginja Jelisaveta Karađorđević i gospođa Zoja Bojić. Monografiju su prisutnom auditorijumu predstavili naši eminentni istoričari umetnosti: prof. dr Miroslav Timotijević, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu; muzejski savetnik Tatjana Bošnjak, kustos Zbirke strane umetnosti Narodnog muzeja u Beogradu; i prof. dr Irina Subotić, istoričar umetnosti i jedan od autora monografije.

Pogledajte kompletan video snimak promocije monografije Muzej kneza Pavla.

*
* *

U ponedeljak, 23. novembra 2009. godine, u 19 časova, u nekadašnjem Muzeju kneza Pavla, sada zgradi Predsedništva, održana je prva promocija monografije Muzej kneza Pavla u izdanju Narodnog muzeja u Beogradu.

Prisutnima su se obratili dr Tatjana Cvjetićanin, direktor Narodnog muzeja, Nebojša Bradić, ministar kulture u Vladi Republike Srbije i NjKV Jelisaveta Karađorđević.

O knjizi su govorili prof. dr Miroslav Timotijević, Tatjana Bošnjak i prof. dr Irina Subotić, koja je posebno naglasila da je "svojom delatnošću – pre svega izložbama koje je primao iz kulturnih središta – Muzej kneza Pavla pripadao zajednici najaktivnijih i najmodernijih ustanova ove vrste u Evropi i svetu. Time je Muzej svedočio da naša zemlja pripada evropskoj zajednici uređenih, kulturno potvrđenih država. (...) Zajednička želja svih nas, autora ove knjige, bila je da istražimo i pokažemo kojim je putevima, čijim zaslugama, vizijama i angažovanjem ovaj muzej za tako kratko vreme uspeo da postane moderno organizovan, glavni naučni, kulturni, ali i politički instrument Kraljevine Jugoslavije; ustanova koja je za nepunu deceniju svog postojanja bila shvaćena kao nacionalna svest i nacionalni prestiž."

Mapa sajta
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.