Pokrovitelj


Film


Knjige o 27. martu


Ostale knjige...

Rehabilitacija


Sahrana na Oplencu


Godišnjica


Novo na sajtu

Knjiga o dr Davidu Albali predstavljena u Ministarstvu spoljnih poslova

[ 2011-04-21 03:50:31 ]

Uvaženi posetioci,

Knjiga „Dr David Albala – Specijalni delegat pri Jugoslovenskom Kraljevskom poslanstvu u Vašingtonu 1939-1942“ promovisana je u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije u sredu, 20. aprila 2011. godine, u 12 časova.

Predstavljanju knjige je, pored brojnih diplomata, prisustvovala i NJ.K.V. kneginja Jelisaveta Karađorđević, a o delu su govorili prof. dr Momir Milojević, dr Miloje Pršić, Miodrag Janković, recenzent knjige i urednik edicije u kojoj je objavljena, i dr Đorđe N. Lopičić, priređivač. Kliknite da pročitate besedu kojom se, ovom prilikom, gospodin Miodrag Janković obratio prisutnima.

Knjiga predstavlja rezultat istraživačkog rada dr Đorđa N. Lopičića u Arhivu Jugoslavije u Beogradu i obuhvata izveštaje, pisma i telegrame koji svedoče o tajnoj diplomatskoj misiji dr Davida Albale, specijalnog izaslanika kneza Pavla Karađorđevića, upućenog u SAD sa ciljem da izdejstvuje kredite za nabavku oružja, kako bi se Kraljevina Jugoslavija mogla odbraniti u slučaju napada Sila Osovine. Reč je o spisima koji doprinose utvrđivanju pune istine o sudbonosnim događajima koji su prethodili nemačkoj agresiji na Jugoslaviju od 6. aprila 1941. godine.

Dr David Albala (1886-1942), beogradski Jevrejin, lekar i srpski oficir, bio je veliki cionista i borac za jevrejsku i srpsku slobodu. Imajući u vidu njegovo visoko obrazovanje, uticajnost u jevrejskim krugovima, poznavanje nekoliko svetskih jezika i diplomatsku sposobnost, jasni su razlozi zbog kojih ga je knez Pavle izabrao za misiju „poslednje nade“ u SAD.

Zbornik dokumenata o misiji dr Davida Albale 2010. godine je objavila izdavačka kuća „Teovid“ iz Beograda, u svojoj ediciji „Jelisaveta“, a pod pokroviteljstvom kneginje Jelisavete.

Knjigu "Dr David Albala - Specijalni delegat pri Jugoslovenskom Kraljevskom poslanstvu u Vašingtonu" možete nabaviti na sledećoj lokaciji:

- Knjižara "Inicijal"
Knez Mihailova br. 35, Beograd
Tel: 011/263-92-32, 011/263-03-35
E-mail: inicijal@sezampro.rsVreme je za vaskrs kneza Pavla

[ 2011-04-18 04:13:50 ]

Uvaženi posetioci,

Dnevni list "Kurir" je 17. aprila 2011. godine objavio tekst pod naslovom "Vreme je za vaskrs kneza Pavla!":

Pre sedamdeset godina pučem je s vlasti uklonjen jedan od najmudrijih Srba u istoriji, knez Pavle Karađorđević. Decenijama je osporavan, pljuvan, čak proglašen za zločinca. Kurir otkriva razloge zbog kojih je kucnu o čas da se Pavlu vrati zlatno mesto u istoriji Srbije, koju mu pripada, i gde smo mogli biti danas da je on ostao na vlasti. (...)

Malo ko je prepoznao mudrost kneza Pavla. Tumačili su je kao slabost, kao kukavičluk.

Srbima je trebalo punih sedam decenija da shvate da strategija kneza Pavla nije bila ni slabost, ni kukavičluk, nego jedina koja je vodila očuvanju srpskog naroda i srpskog duhovnog bića. Danas je, konačno, to svima jasnije ali, na žalost svih nas, za tih sedam decenija platili smo ogromnu, sudbonosnu cenu sopstvenom neznanju: milioni Srba su ubijeni, izgubili smo svoje mesto u Evropi, nacionalni duh nikad nismo vratili.

Nenarodni komunistički režim je Pavla, posle Drugog svetskog rata i najveće golgote Srba u istoriji, proglasio za zločinca i izdajnika.

Kurir danas, tačku po tačku, obara presudu komunističkog suda i vraća knezu Pavlu mesto u istoriji koje zaslužuje. (...)

Tekst "Vreme je za vaskrs kneza Pavla!" u celini možete pročitati na Internet prezentaciji dnevnog lista "Kurir", kao i u odeljku "Sedamdesetogodišnjica 27. marta 1941." - novom segmentu našeg sajta, posvećenom obeležavanju ovog važnog datuma u našoj istoriji.
Mapa sajta
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.