Pokrovitelj


Film


Knjige o 27. martu


Ostale knjige...

Rehabilitacija


Sahrana na Oplencu


Godišnjica


Novo na sajtu

Sedamdeset godina od 27. marta 1941. - izbor tekstova

[ 2011-03-31 06:36:35 ]

Uvaženi posetioci,

Posetite novi odeljak na našem sajtu pod naslovom "Sedamdesetogodišnjica 27. marta 1941." i pročitajte izbor tekstova vezanih za obeležavanje ovog važnog datuma u našoj istoriji:

- Miodrag Janković: Zašto danas moramo objašnjavati 27. mart?

- Miodrag Janković: Izvodi iz memoara generala Borivoja Mirkovića (Press, 27.3.2011.)

- Veljko Lalić: Treći put (Press, 27.3.2011.)

- Dragan Vlahović: Sedamdeset godina od 27. marta 1941. - Dan naroda i brodolom Kraljevine Jugoslavije (Politika, specijalni dodatak, mart 2011.)

- Reagovanja Pokrajinskog odbora Srpskog pokreta obnove i Žike Gojkovića, narodnog poslanika i potpredsednika SPO

- Puč Vuka Jeremića (Press, 29.3.2011.)

- Dragan Vlahović: Bombe za srećan Uskrs (Politika, 26.3.2011.).

Istina o 27. martu u dnevnom listu PRESS

[ 2011-03-28 03:21:34 ]

Uvaženi posetioci,

Povodom obeležavanja sedamdesetogodišnjice demonstracija i vojnog puča od 27. marta 1941. godine, dnevni list Press je u nedelju, 27. marta 2011., deo svog dodatka Pressmagazina posvetio razotkrivanju činjenica i aktera ovih dramatičnih događaja iz naše istorije. Posetite stranicu Događaj na našem sajtu i pročitajte tekst Treći put Veljka Lalića, kao i izvode iz memoara generala Borivoja Mirkovića, koje je za Press odabrao i priredio Miodrag Janković, urednik našeg portala.

Istog dana su kneginja Jelisaveta Karađorđević i autori Veljko Lalić i Miodrag Janković potpisivali i poklanjali primerke knjige "Istina o 27. martu" svim čitaocima Pressa koji su posetili prostorije redakcije ovog dnevnog lista. Razgovarajući sa prisutnim građanima, Kneginja je rekla:

"Jako mi je drago što je veliki broj ljudi došao da podrži mene i Press u temi koju smo obradili u ovoj knjizi. To mi dopušta da verujem da ova knjiga može nešto da promeni i da će se konačno saznati istina ko je bio moj otac. Dokumentacija koju smo mi obradili u ovom delu bila je u Americi i nije bila dostupna na ovim prostorima, jer je moj otac za vreme rata, kako bi se zaštitio, posla tu dokumentaciju u Kolumbiju. Ovo je možda sitnica, ali tako uvek počinju promene. Ova knjiga može da pokrene mnoga pitanja i otvori vrata istini. Svesna sam da je potrebno mnogo vremena da bismo promenili istoriju, ali moj cilj je da deca ovde jednog dana mogu da uče istinu o svojoj istoriji."

Čitaoci Pressa će moći i narednih dana da dođu u redakciju (Hajduk Veljkov venac 4, Beograd) po svoj primerak knjige "Istina o 27. martu", sve dok ne budu podeljeni svi raspoloživi primerci.


27. mart 1941. - Sedamdesetogodišnjica

[ 2011-03-26 16:43:53 ]

Uvaženi posetioci,

Uoči obeležavanja sedamdesetogodišnjice potpisivanja Trojnog pakta i vojnog puča od 27. marta 1941. godine, "Prva srpska televizija" je u petak, 25. marta 2011. godine, u emisiji "Vesti" emitovala prilog u kome je javnost prvi put mogla da vidi kako je izgledao Trojni pakt, jedan od najkontroverznijih dokumenata u istoriji Srbije. Govoreći za "Prvu", princeza Jelisaveta i drugi sagovornici istakli su činjenicu da je ovaj dokument mogao da garantuje da Jugoslavija izbegne rat, ali da su demonstracije koje su usledile 27. marta plaćene iz inostranstva, a da uloga kneza Pavla nije onakva kakvom su je prikazale komunističke vlasti.

Kliknite ovde da pogledate prilog TV Prve.

U odeljku Događaj objavljujemo i tekst Miodraga Jankovića, urednika našeg sajta, pod naslovom "27. mart: Sedamdesetogodišnjica - Zašto danas moramo objašjavati 27. mart?", u kome autor, između ostalog, kaže:

"Srbiju je 27. mart koštao milion i pet stotina hiljada života, nastavak mrcvarenja u Titovoj Jugoslaviji, a može se kazati i da je današnje ponižavanje Srbije od strane sila koje su je bombardovale 1999. godine, indirektno tekovina 27. marta. Zbog čega se toliko insistira na objašnjavanju događaja koji se odigrao pre punih sedam decenija, zašto se zahteva rehabiliticaja Kneza Pavla, jedinog Karađorđevića koga su komunisti proglasili za «ratnog zločinca»? Pre svega, da bi nam krvavo stečeno iskustvo od 27. marta poslužilo, kako danas, tako i u budućnosti, kao scenario koji se nikako ne sme ponoviti."

Tekst Miodraga Jankovića u celosti možete pročitati na ovoj lokaciji.Ilustrovana politika: Usud kneza Pavla

[ 2011-03-21 05:56:02 ]

Uvaženi posetioci,

Časopis “Ilustrovana politika” u svom broju 2722 (17. mart 2011.) objavljuje tekst pod naslovom “Usud kneza Pavla” – drugi deo intervjua sa dr Đorđem N. Lopičićem, autorom knjige “Dr David Albala – Specijalni delegat pri Jugoslovenskom Kraljevskom poslanstvu u Vašingtonu 1939-1942″ (2010, Teovid, Beograd).

Novinar Miloš Lazić nastavlja razgovor s dr Đorđem N. Lopičićem o izveštajima dr Davida Albale, dokumentima koji bacaju novo svetlo na istorijske događaje u osvit Drugog svetskog rata, naročito na one koji su doprineli martovskom puču i potonjoj okupaciji Kraljevine Jugoslavije:

“Sama misija, a posebno izveštaji dr Davida Albale, ukazuju da je knez Pavle Karađorđević, iako svestan političkih i vojnih zbivanja u svetu pomoć potražio od saveznika iz prethodnog rata, ostavljen na cedilu. (…) Zbog političkog i ekonomskog pritiska Nemačke i Italije da se prikloni silama Osovine, knez Pavle je ovu misiju zamislio kao poverljivu. (…) Ali, na kneza Pavla su pritisak vršile i Velika Britanija i SAD, nezadovoljne stavom Jugoslavije da ostane neutralna!

- Engleska je čak tražila od Jugoslavije da prva napadne Italiju u Albaniji – kaže naš sagovornik. – Navodno, tako bi se snabdela naoružanjem koje ona nije mogla da joj isporuči?!

Dr Albalu je u SAD poslao lično knez Pavle, a misija je bila strogo poverljiva; njen cilj bio je dobijanje zajma, kao i obaveštavanje uticajnih američkih ličnosti o Jugoslaviji, njenom političkom stavu, i odnosima sa susedima i drugim državama u vezi s ratom u Evropi. (…)

- Ali, ta misija doprinosi stvaranju sasvim drukčije slike o knezu Pavlu Karađorđeviću. Naime, poznato je da je pučistička vlada generala Dušana Simovića, podstaknuta iz Engleske, kneza s porodicom proterala preko Grčke i Egipta u Keniju. Navodno, kao izdajnika i saveznika Nemačke, uz to narodnog neprijatelja i ratnog zločinca, a zbog potpisivanja Trojnog pakta 25. marta 1945. godine. Čak je i u engleskom parlamentu knez Pavle označen kao kvisling, fašista, uzurpator krune i osoba ljubomorna na kralja Petra… Ali, Englezi su zaboravili da su se Čemberlen i Hitler sastajali čak četiri puta tokom 1938. godine i da su potpisali onu zajedničku deklaraciju o ‘večitom miru’ Engleske i Nemačke. (…)

Ali, i nova jugoslovenska vlast, koja je ustanovljena posle oslobođenja, nastavila je s istim ocenama, koje su trajale svo do devedestih godina. Tako je i Državna komisija za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njegovih pomagača dala jednu apsurdnu kvalifikaciju za ‘zločine’ kneza Pavla – ‘sabotaža naoružanja i priprema za rat’?!

- Tema moje knjige nije šta bi se dogodilo s Jugoslavijom da nije bilo vojnog puča 27. marta 1941. godine – veli dr Lopičić. – Ali, takvo pitanje se nameće sve češće, pa bi istoričari, ali i pravnici, morali time da se pozabave.”

Ceo tekst pod naslovom “Usud kneza Pavla” moćete pronaći u štampanom izdanju “Ilustrovane politike” (br. 2722, od 17. marta 2011.).
Ilustrovana politika: Dr David Albala otrgnut iz zaborava istorije

[ 2011-03-11 07:17:28 ]

Uvaženi posetioci,

Časopis “Ilustrovana politika” u svom broju 2721 (10. mart 2011.) donosi tekst pod naslovom “12 tajnih izveštaja” – intervju sa dr Đorđem N. Lopičićem, autorom knjige “Dr David Albala – Specijalni delegat pri Jugoslovenskom Kraljevskom poslanstvu u Vašingtonu 1939-1942″, objavljene krajem 2010. godine u ediciji “Jelisaveta” izdavačke kuće “Teovid” iz Beograda.

Knjiga dr Lopičića obuhvata izveštaje, pisma i telegrame koji svedoče o tajnoj diplomatskoj misiji dr Davida Albale, specijalnog izaslanika kneza Pavla Karađorđevića, upućenog u SAD sa ciljem da izdejstvuje kredite za nabavku oružja, kako bi se Kraljevina Jugoslavija mogla odbraniti u slučaju napada Sila Osovine. Reč je o spisima koji doprinose utvrđivanju pune istine o sudbonosnim događajima koji su prethodili nemačkoj agresiji na Jugoslaviju od 6. aprila 1941. godine.

Miloš Lazić, autor teksta “12 tajnih izveštaja”, u razgovoru sa dr Đorđem N. Lopičićem nastoji da čitaocima približi ličnost dr Davida Albale i prikaže celovitu sliku njegovog delovanja i uloge kneza Pavla u teškim istorijskim prilikama uoči početka rata na teritoriji Jugoslavije:

“Životopis ovog lekara, oficira Srpske i Jugoslovenske vojske, najbolje je svedočanstvo o ličnosti kneza namesnika Pavla Karađorđevića i surovoj nepravdi koja je dramatično promenila sudbinu i njemu, njegovoj porodici, Kraljevini Jugoslaviji i njenim podanicima.

Skrhan bolom zbog okupacije otadžbine i holokausta koji se širio Evropom, možda čak i u uverenju da nije učinio sve što je mogao, u Americi je početkom 1942. godine umro dr David Albala, specijalni izaslanik kneza Pavla Karađorđevića. Ovaj oficir, Beograđanin Mojsijeve vere, iskreni srpski patriota osvedočen u prethodna dva balkanska i Prvom svetskom ratu, intelektualac i poliglota, pisac i istaknuti cionista, imao je zanimljivu ulogu u spoljnoj politici Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije, a njegov boravak u SAD prvih godina poslednjeg svetskog rata baca sasvim drukčije svetlo na ljude i događaje koji su, voljom Velikom Cenzora, iščileli iz kolektivnog sećanja i školskih udžbenika.

- To je nepravda koja je morala biti ispravljena – rekao je dr Đorđe N. Lopičić, pravnik po obrazovanju, diplomata po struci, a istoričar po strasti, autor zbornika dokumenata ‘Dr David Albala, specijalni delegat pri Jugoslovenskom Kraljevskom poslanstvu u Vašingtonu 1939-1942′. – I zbog prošlosti, i zbog sadašnjosti, i zbog budućnosti. Jer, zna se da nas je prećutkivanje sopstvene povesti skupo koštalo. Naplaćali smo se onoliko…”

Ceo tekst pod naslovom “12 tajnih izveštaja” moćete pronaći u Ilustrovanoj politici (br. 2721, od 10. marta 2011.) ili na sajtu ovog časopisa.Mapa sajta
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.