Pokrovitelj


Film


Knjige o 27. martu


Ostale knjige...

Rehabilitacija


Sahrana na Oplencu


Godišnjica


Novo na sajtu

Monografija "Muzej kneza Pavla" - promocija izdanja na engleskom jeziku

[ 2012-04-10 01:48:50 ]

Uvaženi posetioci,

Iz štampe je izašla monografija "Muzej kneza Pavla" na engleskom jeziku, a ovo kapitalno izdanje biće svečano promovisano u Narodnom muzeju u Beogradu, u sredu, 11. aprila 2012. godine, u 18 h.

Monografska publikacija "Muzej kneza Pavla" izvorno se pojavila u izdanju Narodnog muzeja još 2009. godine. Knjiga svedoči o istorijatu i ogromnom kulturnom značaju Muzeja kneza Pavla, kao i o ulozi kneza Pavla Karađorđevića u osnivanju ove institucije, sakupljanju i organizovanju njenog umetničkog blaga i ucrtavanja Beograda i Kraljevine Jugoslavije na mape moderne umetnosti i kulture Evrope i sveta.

Monografija Muzej kneza Pavla rezultat je višegodišnjeg istraživanja brojnih stručnjaka, poznavaoca istorijskih i kulturnih prilika koje su oblikovale život Muzeja. Posebnu vrednost knjige predstavlja objavljivanje do sada nedostupnih arhivskih materijala i dokumentacije, kao i fotografija iz privatnih kolekcija. Monografija je izdata zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture Republike Srbije.

Knjiga je veoma bogato ilustrovana reprodukcijama umetničkih dela u punom koloru i do sada neobjavljenim fotografijama i arhivskim dokumentima. Svojim likovnim i grafičkim uređenjem i izuzetno kvalitetnom štampom, ovo delo stoji rame uz rame sa najlepšim svetskim izdavačkim poduhvatima.


Kneginja Jelisaveta u emisiji VIŠE OD ŽIVOTA

[ 2012-04-09 15:20:36 ]

Uvaženi posetioci,

Televizija “B92″ je u subotu, 7. aprila 2012. godine, emitovala emisiju “Više od života” u kojoj je gostovala kneginja Jelisaveta Karađorđević. Posle rehabilitacije oca kneza Pavla, princeza Jelisaveta je govorila o tome kako je bilo živeti 70 godina sa „etiketom“ kćerke ratnog zločinca. Kako je objavljeno u najavi epizode, reč je o ličnoj ispovesti žene kojoj je životna misija bila da rehabilituje oca i da posmrtne ostatke članova porodice prenese u porodičnu grobnicu na Oplenac.

Tako je Kneginja govorila o tome kako je boriti se sa predrasudama, živeti na petom spratu bez lifta, progovoriti srpski jezik sa 50 godina. Ispričala je i kako su je pre 22 godine, kada je prvi put došla u Srbiju prepoznali kao „Amandinu majku“ jer joj je ćerka glumila u tada poznatoj „Dinastiji“, ali i tome da li će tražiti povraćaj oduzete imovine.

I posle svega kaže da nikoga ne krivi i ne mrzi: „Prošla sam veliku bol, ali to mora da ode. Volim da sam hrabra i srećna, to je moj moto“.

Autorka emisije je novinarka Jasmina Pašić. Reprizu ove epizode serijala “Više od života” možete pogledati na Info kanalu TV B92 u utorak, 10. aprila 2012., u 17.30, kao i u četvrtak, 12. aprila, u 20.30.

Snimak emisije takođe možete pronaći i na sajtu TV B92.


Rehabilitovan Milan Antić

[ 2012-04-04 09:18:54 ]

Uvaženi posetioci,

Viši sud u Beogradu je u utorak, 3. aprila 2012. godine, na svojoj Internet prezentaciji objavio vest da je rehabilitovan Milan Antić, ministar Dvora Vladarske kuće Karađorđević. U obrazloženju presude između ostalog je navedeno:

"Viši sud u Beogradu, u pravnoj stvari podnosioca zahteva Cahursku Olge, u predmetu rehabilitacije Antić Milana, 24.oktobra 2011.godine doneo je rešenje kojim je

Usvojen zahtev za rehabilitaciju podnosioca Cahursku Olge, te je utvrđeno da je Antić Milan žrtva progona i nasilja političkih i ideoloških razloga, i utvrđeno da je presuda Okružnog suda za grad Beograd K.br.295/49 od 16.08.1949.godine ništava od trenutka njenog donošenja i da su ništave sve pravne posledice, uključujući i kaznu konfiskacije imovine, a rehabilitovano lice Antić Milan se smatra neosuđivanim.

(...)

Iz same sadržine obrazloženja presude Okružnog suda za grad Beograd K.br.295/49 od 16.08.1949.godine proizilazi da je nakon završetka Drugog svetskog rata novoustanovljena vlast imala potrebu da sudi licima oličenim u sistemu vlasti pre Drugog svetskog rata, među kojima i Antić Milanu, kao ministru dvora, a ne potrebi da se sudi licu zbog konkretno počinjenog krivičnog dela.

(...)

Viši sud u Beogradu utvrdio je i to da je u konkretnom slučaju osudi Antić Milana prethodilo sprovođenje krivičnog postupka u skladu sa zakonom i opštim principima krivičnog prava, primenom načela kontradiktornosti i neposrednosti, ali ne uz poštovanje svih građanskih prava okrivljenog, a pre svega prava na odbranu okrivljenog i prava na korišćenje pravnog leka, a što je sve učinjeno iz ideoloških i političkih razloga."

Obrazloženje presude u celini možete pročitati i na našem sajtu, a pozivamo vas da posetite i stranicu posvećenu biografiji Milana Antića.


Mapa sajta
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.