Pokrovitelj


Film


Knjige o 27. martu


Ostale knjige...

Rehabilitacija


Sahrana na Oplencu


Godišnjica


Novo na sajtu

Otkrivena spomen-ploča Milanu Kašaninu

[ 2012-02-24 05:38:58 ]

Uvaženi posetioci,

U utorak, 21. februara 2012. godine, otkrivena je spomen-ploča Milanu Kašaninu na zgradi u Hilandarskoj ulici br. 30 u Beogradu, u kojoj je stanovao ovaj pisac, istoričar umetnosti i književnosti i direktor Muzeja kneza Pavla, koga su nazivali najelitnijim Srbinom. Na otkrivanju spomen-ploče o Kašaninovom delu govorili su akademik Vladeta Jerotić, ministar kulture Predrag Marković i predsednica opštine Stari grad Mirjana Božidarević.

Pored vesti o ovom značajnom događaju, u sekciji "Sahrana na Oplencu" prenosimo i tekst "Grobovi Karađorđevića rasuti po svetu", objavljen u dnevnom listu "Večernje novosti" 18. februara 2012. godine. Na Oplencu je sve spremno za sahranu sedmoro Karađorđevića, čiju ekshumaciju i državni ukop traži Kraljevski dom, čim njihovi posmrtni ostaci budu dopremljeni iz inostranstva. Oni počivaju u četiri zemlje - SAD, Grčkoj, Velikoj Britaniji i Švajcarskoj.
Sahrana na Oplencu

[ 2012-02-21 03:43:07 ]

Uvaženi posetioci,

Pozivamo vas da posetite stranicu "Sahrana na Oplencu", u okviru koje smo objedinili sve do sada objavljene sadržaje o želji Nj.K.V. kneginje Jelisavete Karađorđević da posmrtne ostatke kneza Pavla, kneginje Olge i kneza Nikole Karađorđevića prenese u Srbiju.

Podsećamo da je polovinom januara ove godine Patrijarh srpski Irinej primio princezu Jelisavetu Karađorđević u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu, kada je i podržao njeno nastojanje da članove svoje porodice sahrani u porodičnom mauzoleju na Oplencu. Nedugo po blagoslovu poglavara Srpske pravoslavne crkve, i država je pokazala dobru volju da se posmrtni ostaci kneza Pavla i kneginje Olge, iz Lozane u Švajcarskoj, gde su sahranjeni u izgnanstvu, prenesu na Oplenac.

Punih deset godina traje borba da posmrtne ostatke mog oca, majke i brata vratim tamo gde pripadaju - na Oplenac. Onda sam na neki način završila posao. Godinama priželjkujem dan da na Oplencu, pod rajskim krošnjama i srpskim nebom mojim najmilijima zapalim sveće i položim bukete cveća na njiihov grob. - Nj.K.V. kneginja Jelisaveta KarađorđevićVEČERNJE NOVOSTI: Ne mogu da čekam prenos porodice

[ 2012-02-13 07:47:59 ]

Uvaženi posetioci,

Dnevni list “Večernje novosti” je u svom broju od 10. februara 2012. godine objavio intervju s kneginjom Jelisavetom Karađorđjević, pod naslovom “Jelisaveta Karađorđević: Ne mogu da čekam prenos porodice”:

“Podržavam inicijativu prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića i Kraljevskog dvora za ekshumaciju i sahranu posmrtnih ostataka sedmoro počivših članova dinastije Karađorđević u otadžbini. Znam da ima inicijativa da se obavi zajednička sahrana na Oplencu, ali ne mogu da čekam da oni privedu kraju proceduru, jer sam ja na dobrom putu da uskoro dobijem svu neophodnu dokumentaciju švajcarskih vlasti za prenos mog oca kneza Pavla, moje majke kneginje Olge i brata Nikole u Srbiju.

Ovo u razgovoru za ‘Novosti’ kaže princeza Jelisaveta Karađorđević, kojoj je upravo na beogradsku adresu stigao dopis iz ovlašćene kancelarije u Lozani sa precizno utvrđenim protokolom i procedurom, čak i sa preliminarnom cenom prenosa.

- Uskoro ću tačno znati koliko su troškovi ekshumacija, ali pretpostavljam da bi za sve troje koštali nešto više od 20.000 evra – kaže princeza Jelisaveta.

- Privatno sam se obratila i Konzulatu Švajcarske u Beogradu sa molbom da mi kažu koliko bi koštao prenos posmrtnih ostataka iz Lozane u Cirih i iz Ciriha u Beograd. Od cene zavisi da li će se to obaviti avionom ili kolima.

Posle blagoslova koji je nedavno dobila od patrijarha srpskog Irineja, princezu hrabri i podrška vlasti da se sahrana na Oplencu obavi uz državničke počasti. To znači da bi država snosila i troškove sahrane.

- Smatram da moj otac koji je zbog istorijske nepravde u izganstvu umro, to zaslužuje – kaže princeza Jelisaveta. – Moj san se ostvaruje. I kad se činilo nemogućim, maštala sam o danu da moje drage vratim i sahranim na Oplenac. Biću svakako zadovoljna ako država pokaže volju i plati troškove sahrane.

Po švajcarskim pravilima, ekshumacija se ne obavlja od aprila do oktobra. Iako bi volela da se sahrana obavi što pre, princeza smatra da je početak jeseni optimalno vreme za to.

- Duboko poštujući episkopa šumadijskog Jovana, u čijoj je nadležnosti crkva Svetog Đorđa na Oplencu, uskoro ću mu se obratiti zvaničnom molbom za prijem – kaže princeza. – Srećna sam što me podržava i što se ovom događaju raduje srpski narod ne samo u zemlji, nego i u inostranstvu.

Princezi je, kako ističe, velika podrška njena porodica, naročito brat Aleksandar, ćerke Kristina i Katarina i sin Nikola, bratanci Mihailo, Đorđe i Vladimir. Svi će, kaže, doći na Oplenac. (...)"

Posetite sajt dnevnog lista "Večernje novosti" i pročitajte intervju s kneginjom Jelisavetom u celini.Mapa sajta
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.