Pokrovitelj


Film


Knjige o 27. martu


Ostale knjige...

Rehabilitacija


Sahrana na Oplencu


Godišnjica


Novo na sajtu

Pismo kneza Arsena Karađorđevića Njenom Carskom Veličanstvu Mariji Fjodorovnoj, udovici ruskog cara Aleksandra III

[ 2013-02-12 06:14:11 ]

Uvaženi posetioci,

Na sajtu "27. mart" objavljujemo pismo NJKV Kneza Arsena Karađorđevića s kraja 1908. godine. Upućeno je udovici ruskog cara Aleksandra III, majci poslednjeg ruskog cara Nikolaja II, Njenom Carskom Veličanstvu Mariji Fjodorovnoj.

Kopija ovog autografa stigla je u Beograd 31. avgusta 2011. na adresu Kneginje Jelisavete. Ljubazno propratno pismo potpisao je tadašnji ambasador Ruske Federacije njegova ekselencija Aleksandar Konuzin, obavestivši Kneginju da je pismo pronađeno u Državnom arhivu Ruske Federacije.

Knez Arsen je pisao na francuskom i sad je pismo prevedeno i prvi put se objavljuje.

Godina 1908. je bila po mnogo čemu značajna za Srbiju. U avgustu, Austrougarska je opet istakla svoj stav prema Srbima i njihovoj Kraljevini. U Memorandumu barona Musulina rečeno je: SERBIA DELENDA EST - Srbija mora biti uništena. Njena teritorija mora biti podeljena između crno-žute monarhije i Bugarske i naglašeno je da treba podsticati neprijateljstva između Albanaca i Srba.

U septembru Austrougarska je objavila aneksiju Bosne i Hercegovine. Za 52 miliona kruna u zlatu Austrija je od Turske kupila pravo vladavine nad Bosnom i Hercegovinom.

Dragutin Dimitrijević – Apis je sprečio pokušaj trovanja prestolonaslednika Đorđa. Smišljena je nova zavera protiv naslednika srpskog prestola i ona će uspeti krajem februara naredne godine (slučaj Kolaković i abdikacija princa Đorđa). Ceo skandal organizovali su Austrijanci želeći da obrukaju dinastiju i unište je. Svrgavanje Karađorđevića organizovao je pukovnik Damnjan Popović, stari zaverenik iz 1903.

U jednoj takvoj, vrlo napetoj situaciji, Knez Arsen je morao da napusti Srbiju. Proslavljeni oficir i dostojan unuk velikog srpskog vožda Karađorđa, morao je opet u egzil.

Kliknite da pročitate tekst pisma kneza Arsena ruskoj carici u celini.


Mapa sajta
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.