Pokrovitelj


Film


Knjige o 27. martu


Ostale knjige...

Rehabilitacija


Sahrana na Oplencu


Godišnjica


Novo na sajtu

Knez Pavle dobio ulicu u Šapcu

[ 2010-04-15 08:53:53 ]

Uvaženi posetioci,

Posle gotovo sedam decenija, Šabac je prvi grad u Srbiji koji je jednoj od svojih ulica dao ime kneza Pavla. Odlukom gradske skupštine, usvojenom na sednici održanoj 24. marta 2010. godine, nova ulica koja se prostire u produžetku Mišarske ulice dobila je naziv Ulica kneza Pavla Karađorđevića.

Miodrag Janković, urednik Internet portala “27. mart”, ovaj događaj komentariše sledećim rečima:

“Kao što je Mišarska bitka 1806. godine otvorila put ka uspehu Karađorđevog ustanka i osvojenju Beograda, a Šabac postao slavni srpski grad, tako je i ovoga puta u Šapcu rođena nova nada za sve nas koji verujemo da bez prepoznavanja istorijske istine ne može biti napretka u našoj zemlji. Dakle, Šabac je prvi grad u Srbiji koji je odlučio da jedna njegova ulica ponese ime kneza Pavla. Prvi put od 1944. godine i dolaska komunista na vlast, jedan srpski grad je podario znamen najoklevetanijem srpskom vladaru. I nije slučajno da se Mišarska ulica u Šapcu nastavila kao Ulica kneza Pavla, a da su obe najbliže Ulici kralja Milutina, velikog Nemanjića, zadužbinara, koji nam je zaveštao, između ostalih svetinja, Gračanicu, remek-delo srpske civilizacije.

To znači da je u Šapcu rehabilitovan Nj.K.V. knez Pavle Karađorđević. Nadam se i želim svim srcem da se isto to desi u celoj našoj Srbiji, ne bi li se ispravila jedna od najvećih nepravdi koju su Simovićevi avanturisti, i za njima Brozovi komunisti, naneli srpskom narodu. Divno je što se to desilo u Šapcu, gde je nekada, na Mišaru, granulo sunce srpske slobode, što govori da ima nade i da se danas ipak može verovati u buduću srećnu Otadžbinu.”


Redizajnirani sajt princeze Jelisavete otvoren za javnost

[ 2010-04-01 03:47:24 ]

Uvaženi posetioci,

Sa velikim zadovoljstvom vas obaveštavamo da je redizajnirana Internet prezentacija našeg pokrovitelja, Nj.K.V. princeze Jelisavete Karađorđević, otvorena za javnost na već poznatoj adresi: www.princesselizabeth.org. Na sajtu možete pronaći sve informacije o aktuelnim i proteklim aktivnostima princeze Jelisavete, kao i brojne galerije fotografija i video-zapise koji svedoče o delatnostima njene Fondacije, neprofitne i nepolitičke organizacije koja je, tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije, najugroženijima distribuirala odeću, lekove i medicinsku opremu višemilionske dolarske vrednosti, a koja danas pomaže mladim, nedovoljno afirmisanim talentima iz sfera muzike, pozorišta, slikarstva, literature i nauke, omogućavajući im da svoj potencijal razviju do nivoa najviših trenutnih svetskih dostignuća. Pored redovnih vesti, sajt će ubuduće objavljivati i redovni blog princeze Jelisavete, pa vas pozivamo da i ovu adresu - uz sajt "27. mart" - uvrstite među one Internet lokacije kojima se često vraćate.

Portal "27. mart" obogaćen je sledećim novim sadržajima:

- Press Magazin je u svom broju od 21. februara 2010. godine objavio veliki intervju sa princezom Jelisavetom Karađorđević, u kome ona govori o svom ocu, knezu Pavlu. Novinar Veljko Lalić, autor teksta i jedan od pisaca knjige “Istina o 27. martu”, razgovarao je sa Princezom o događajima od 27. marta 1941. godine i dugogodišnjem egzilu kneza Pavla i njegove porodice, kao i o upornim nastojanjima da se srpski knez konačno rehabilituje u javnosti.

- Istoričar i književnik Miodrag Janković, urednik portala “27. mart”, 18. marta 2010. godine posetio je Vršac i u Gradskoj biblioteci predstavio svoju knjigu “Knez Pavle – Istina o 27. martu”, kroz dvosatno predavanje o događajima koji se tiču ovog važnog datuma u nacionalnoj istoriji. Vršačka biblioteka je priredila i prateću izložbu pod nazivom “Kraljevina Jugoslavija u doba regentstva 1934-1941”. Kliknite ovde da pogledate fotografije sa ovog događaja.

Mapa sajta
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.