Pokrovitelj


Film


Knjige o 27. martu


Ostale knjige...

Rehabilitacija


Sahrana na Oplencu


Godišnjica


Novo na sajtu

Promocija monografije MUZEJ KNEZA PAVLA

[ 2009-11-30 16:18:29 ]

Uvaženi posetioci,

Narodni muzej u Beogradu objavio je knjigu Muzej kneza Pavla, kapitalnu monografsku publikaciju koja svedoči o istorijatu i ogromnom kulturnom značaju Muzeja kneza Pavla, kao i o ulozi kneza Pavla Karađorđevića u osnivanju ove institucije, sakupljanju i organizovanju njenog umetničkog blaga i ucrtavanja Beograda i Kraljevine Jugoslavije na mape moderne umetnosti i kulture Evrope i sveta.

Svečana promocija monografije Muzej kneza Pavla biće održana u utorak, 1. decembra 2009. godine, u 19 časova, u atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu.

Prisutne će pozdraviti dr Tatjana Cvjetićanin, direktor Narodnog muzeja, gospodin Nebojša Bradić, ministar kulture u Vladi Republike Srbije, kneginja Jelisaveta Karađorđević i gospođa Zoja Bojić. Monografiju će prisutnom auditorijumu predstaviti naši eminentni istoričari umetnosti: prof. dr Miroslav Timotijević, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu; muzejski savetnik Tatjana Bošnjak, kustos Zbirke strane umetnosti Narodnog muzeja u Beogradu; i prof. dr Irina Subotić, istoričar umetnosti i jedan od autora monografije.

U ponedeljak, 23. novembra 2009. godine, u 19 časova, u nekadašnjem Muzeju kneza Pavla, sada zgradi Predsedništva, održana je prva promocija monografije Muzej kneza Pavla u izdanju Narodnog muzeja u Beogradu.

Prisutnima su se obratili dr Tatjana Cvjetićanin, direktor Narodnog muzeja, Nebojša Bradić, ministar kulture u Vladi Republike Srbije i NjKV Jelisaveta Karađorđević.

O knjizi su govorili prof. dr Miroslav Timotijević, Tatjana Bošnjak i prof. dr Irina Subotić, koja je posebno naglasila da je "svojom delatnošću – pre svega izložbama koje je primao iz kulturnih središta – Muzej kneza Pavla pripadao zajednici najaktivnijih i najmodernijih ustanova ove vrste u Evropi i svetu. Time je Muzej svedočio da naša zemlja pripada evropskoj zajednici uređenih, kulturno potvrđenih država. (...) Zajednička želja svih nas, autora ove knjige, bila je da istražimo i pokažemo kojim je putevima, čijim zaslugama, vizijama i angažovanjem ovaj muzej za tako kratko vreme uspeo da postane moderno organizovan, glavni naučni, kulturni, ali i politički instrument Kraljevine Jugoslavije; ustanova koja je za nepunu deceniju svog postojanja bila shvaćena kao nacionalna svest i nacionalni prestiž."

Kliknite ovde da saznate više o monografiji Muzej kneza Pavla...

Novi materijali postavljeni na sajt

[ 2009-11-24 04:09:31 ]

Uvaženi posetioci,

Pogledajte nove sadržaje postavljene u sledećim odeljcima sajta "27. mart":

Knez Pavle

Posle smrti kneza Arsena 1938. godine, njegov sin - knez Pavle - predao je na čuvanje Vojnom muzeju sva odličja i dokumenta vezana za vojničku karijeru kneza Arsena Karađorđevića, najodlikovanijeg srpskog oficira svih vremena. Posle II Svetskog rata, iz Vojnog muzeja su nestala gotovo sva njegova odlikovanja i sve što se, prema zvaničnoj evidenciji Muzeja, danas tamo čuva - objavljujemo na ovoj stranici.

Protagonisti

Krajem septembra 2009. godine niški Okružni sud je konačno poništio odluku Državne komisije FNR Jugoslavije iz 1945. godine, kojom je Dragiša Cvetković proglašen za državnog neprijatelja i ratnog zločinca. Uz zahvalnost dnevnom listu PRESS, sajt "27. mart" prenosi niz novinskih reakcija na ovaj značajan događaj i medijsku pažnju koju je prouzrokovao: Rehabilitovan predsednik jugoslovenske vlade Dragiša Cvetković (Press, 26.09.2009.), Stotine 'izdajnika' čeka rehabilitaciju (Press, 27.09.2009.), Kako baka kaže (odgovor Veljka Lalića Žarku Koraću, Press, 04.10.2009.), I grob i rob: Odgovor Dragiše Cvetkovića Ivici Dačiću (Veljko Lalić, Press, 04.10.2009.).

Pokrovitelj

Knjiga "Konačna istina - Olga i Pavle Karađorđević između istine i sudbine" Veroslava Rančića, objavljena u izdanju Grafičkog ateljea Dereta, predstavljena je javnosti 3. juna 2009. godine u Svečanoj sali Starog dvora. U promociji knjige učestvovali su i Njeno Kraljevsko Visočanstvo princeza Jelisaveta Karađorđević, kći kneza Pavla i kneginje Olge, gospodin Miodrag Janković, istoričar i urednik sajta "27. MART", kao i Veroslav Rančić, pisac knjige "Konačna istina". Delove romana čitala je prvakinja pozorišta - Tanja Bošković. Na ovoj stranici možete pronaći više informacija o knjizi, kao i fotografije i video snimak same promocije.
Mapa sajta
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.