Pokrovitelj


Film


Knjige o 27. martu


Ostale knjige...

Rehabilitacija


Sahrana na Oplencu


Godišnjica


Novo na sajtu

Muzej kneza Pavla omogućio izlazak Beograda na evropsku kulturnu scenu

[ 2011-08-31 03:07:47 ]

Uvaženi posetioci,

Sa velikim zadovoljstvom vas pozivamo da posetite našu stranicu koja je posvećena monografiji "Muzej kneza Pavla" (Narodni muzej, Beograd, 2009.), i pročitate tekst "Muzej kneza Pavla - izlazak Beograda na evropsku kulturnu scenu" autorke mr Radine Vučetić. Prilog je izvorno objavljen u časopisu "Tokovi istorije" (br. 1-2/2004) Instituta za noviju istoriju Srbije u Beogradu, a ovde ga prenosimo uz ljubaznu dozvolu ove institucije.

Naučni rad mr Radine Vučetić predstavlja detaljni istorijski pregled činjenica vezanih za nastanak i rad Muzeja kneza Pavla, a autorka navodi da je reč o ustanovi od neprocenjive važnosti za evropeizaciju Beograda: "Spoj nacionalne i evropske kulture načinio je od ovog muzeja značajnu kotu na mapi evropskih kulturnih institucija".

Podsećamo vas da u Beogradu i dalje možete pogledati izložbu "Art Tura", koju realizuju Narodni muzej, kompanije Hewlett-Packard i Telenor, i Gradska opština Stari grad, pod pokroviteljstvom Nj.K.V. kneginje Jelisavete Karađorđević. Ne propustite da u narednih mesec dana - sve do 30. septembra 2011. godine - prošetate ovom "galerijom na otvorenom" i uživate u reprodukcijama dela iz umetničkih zbirki Narodnog muzeja, izloženim na fasadama zgrada u centralnim ulicama prestonice. Izložbom su obuhvaćene slike evropskih i domaćih autora, a većina umetničkih dela je izvorno bila deo riznice Muzeja kneza Pavla.
Mapa sajta
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.