Pokrovitelj


Film


Knjige o 27. martu


Ostale knjige...

Rehabilitacija


Sahrana na Oplencu


Godišnjica


Novo na sajtu

Odluka o proglašenju kneza Pavla ratnim zločincem

[ 2010-10-29 11:46:16 ]

Uvaženi posetioci,

U odeljku Arhivska građa ekskluzivno objavljujemo "Odluku o proglašenju bivšeg kraljevskog namesnika Pavla Karađorđevića ratnim zločincem i narodnim neprijateljem i o konfiskovanju njegove imovine" (Potpretsedništvo Nacionalnog komiteta oslobođenja Jugoslavije, Povereništvo za pravosuđe, Beograd, 1945.).

Pored Odluke i Presude, dosije sadrži i nekoliko radnih verzija ovih dokumenata, upotpunjenih dopisanim komentarima i prepiskom njihovih autora.



Krađa i prekrađa u Belom dvoru

[ 2010-10-18 11:41:37 ]

Uvaženi posetioci,

Novosti na sajtu "27. mart" možete pronaći u sledećim rubrikama:

- PROTAGONISTI - stranicu posvećenu ministru Dvora Milanu Antiću obogatili smo njegovim, do sada neobjavljenim, ličnim beleškama i memoarskim spisima (Namesnici i Ministar Dvora pred sudom, 1963.), kojima ovaj bliski saradnik kneza Pavla autentično svedoči o okolnostima pod kojima se odigrao puč od 27. marta 1941., kao i o događajima koji su usledili nakon završetka II Svetskog rata i uspostavljanja komunističke vlasti;

- u odeljku KNEZ PAVLE - BIOGRAFIJA možete pronaći tekst pod naslovom "Krađa i prekrađa u Belom dvoru" - reagovanje Miodraga Jankovića, urednika sajta "27. mart", na neistine objavljene u turističkom vodiču za posetioce Dvorskog kompleksa na Dedinju, kojima se vlasništvo nad neprocenjivom kolekcijom porcelana iz Sevra pripisuje kraljici Mariji, umesto knezu Pavlu, koji je ovu umetničku dragocenost lično izabrao i kupio u julu 1935. godine, o čemu postoje i dokazi u Kneževoj Arhivi.




Mapa sajta
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.