Pokrovitelj


Film


Knjige o 27. martu


Ostale knjige...

Rehabilitacija


Sahrana na Oplencu


Godišnjica


Saznajte više...


- "Istina o 27. martu" u Titelu (4. jul 2011.)

- Promocija knjige u vršačkoj Gradskoj biblioteci (18. mart 2010.)

- Princeza na FPN (Gostovanje princeze Jelisavete i autora knjige na Fakultetu političkih nauka u Beogradu)

Istina o 27. martu: Prikaz knjige (Kišobran, april 2008.)

Istorijski izvori - Štampani izvori - Istina o 27. martu

Istina o 27. martu

Miodrag Janković, Veljko Lalić

Meki povez, 257 strana,
srpski jezik, ćirilica

UNA Press
Beograd, 2007.
ISBN 978-86-86791-03-0

Zavirite u knjigu - pročitajte prvo poglavlje!

O knjizi

Knjiga „Knez Pavle, istina od 27. martu“ nastala je na osnovu lične arhivske zbirke NjKV Kneza Pavla Karađorđevića koja se čuva na Kolumbija univerzitetu (SAD) i koja je pre dve godine, isključivim zalaganjem NjKV Kneginje Jelisavete Karađorđević, stigla u Beograd. Istoričari su novih 12.000 dokumenata nazvali „trenutkom u kojem se menja istorija jednog naroda“ (direktor Arhiva Jugoslavije Miladin Milošević), a sa dozvolom Kneginje Jelisavete Karađorđević, istoričar Miodrag Janković i novinar Veljko Lalić dobili su pravo da prvi istražuju Arhiv.

Na osnovu novih dokumenata krenuo je feljton u najtiražnijem srpskom listu „Večernje novosti“. Tiraž novina skočio je za čitavih 20.000, što je pokazalo koliko je interesovanje za ovaj period srpske istorije.

Janković i Lalić u isto vreme počeli su pisanje knjige. Praveći je kao moderan istorijski triler, oni su često suvoparne podatke, kontradiktornom metodom ukrštali sa svim raspoloživim podacima – svom dokumentacijom dostupnom u srpskim arhivima, upravo oslobođenim arhivama tajne policije, kao i kompletnom emigrantskom i domaćom istorijskom građom.

Na kraju je nastala knjiga „Knez Pavle, istina o 27. martu“ koja je za nekoliko nedelja bukvalno planula u tiražu od 20.000 (U Srbiji sa sedam miliona stanovnika tiraži bestselera kreću se oko 3.000, npr. „Ime ruže“, Umbreta Eka). Doštampano je još 10.000 knjiga, sve novine su objavljivale velike rubrike i komentare, autori su gostovali na gotovo svim TV i radio stanicama, a državna televizija je nekoliko meseci snimala dokumentarnu emisiju koja je uveliko najavljivana i prikazana 27. marta 2008.

Prvi put od kako je 27. marta 1941. godine izvršen puč i Jugoslavija uvedena u Drugi svetski rat, u ovoj knjizi se otkrivaju okolnosti i činjenice koje su dugo bile skrivane od očiju javnosti. Autori se ne bave samo razobličavanjem falsifikata koje je počinila domaća istorijografija u službi titoističke ideologije već nam kazuju mnogo toga o nezrelosti političke elite koja je srpsku državu u XX veku vodila iz brodoloma u brodolom, u istorijsku katastrofu neopisivih razmera.

U žiži interesovanja nije samo knez Pavle Karađorđević, prvi kraljevski namesnik, prvi čovek jugoslovenske kraljevine između 9. oktobra 1934. i 27. marta 1941. godine, već i svi ostali protagonisti – pučisti i njihovi domaći i strani pomagači.

Knjiga je predstavljena i na Fakultetu političkih nauka gde je uvrštena kao obavezna literatura u dva predmeta. I vojska je 27. marta pozvala autore da održe veliko predavanje za oficire i vojnike.

Interesovanje je iskazano i u susednim zemljama, sa najvećim slovenačkim izdavačem dovršavaju se pregovori oko prevoda na slovenački, a obavljeni su razgovori i oko plasmana na rusko i američko tržište.

Jer, knjiga osim veoma važnih dokumenata koji pokazuju kako se za jedan dan raspala jedna velika evropska zemlja, nudi i nekoliko relevantnih podataka za svetsku istoriju. Posebno onu koja se zanima za stalno nestabilni Balkan.

O autorima

Veljko Lalić (31)

Diplomirani novinar, urednik u najtiražnijem srpskom listu „Večernje novosti“, najmlađi dobitnik godišnje nagrade „Novosti“ i Udruženja novinara Srbije u istoriji. Autor 12 istorijskih feljtona.


Miodrag Janković (61)

Književnik, novinar, publicista. Rođen 14. 02. 1947. u Beogradu.

Nationalité française
Maitrise ès Lettres
Doctorat en Histoire

Autor 12 knjiga.

Saznajte više...

Srećko Jovanović: Snop svetlosti iz drugog ugla (Pogovor knjizi Istina o 27. martu)

Polemika o knjizi u dnevnom listu Politika

Knez Pavle i istina o 27. martu (27. mart 2008.)

"Novootkrivene istine" o 27. martu (7. april 2008.)

Ćutanje o knezu Pavlu (15. april 2008.)

Čekajući sledbenike (15. april 2008.)

Istorija, a ne politika (22. april 2008.)

Kolektivna apoteoza profesoru (25. april 2008.)

Mapa sajta
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.