Pokrovitelj


Film


Knjige o 27. martu


Ostale knjige...

Rehabilitacija


Sahrana na Oplencu


Godišnjica


Saznajte više...


- "Istina o 27. martu" u Titelu (4. jul 2011.)

- Promocija knjige u vršačkoj Gradskoj biblioteci (18. mart 2010.)

- Princeza na FPN (Gostovanje princeze Jelisavete i autora knjige na Fakultetu političkih nauka u Beogradu)

Istina o 27. martu: Prikaz knjige (Kišobran, april 2008.)

Istorijski izvori - Štampani izvori - Istina o 27. martu - Snop svetlosti iz drugog ugla

ISTINA O 27. MARTU

Snop svetlosti iz drugog ugla

U toku druge polovine veka u javnosti se skoro sasvim formirala slika o dramatičnim događajima s početka drugog svetskog rata, a naročito o značajnom 27. martu, koji je, svakako, predstavljao ključno zbivanje u političkoj situaciji na Balkanu, a i šire. O ovome je napisano mnogo knjiga, naučnih studija, tumačenja uzroka, toka i posledica svega onoga što se dogodilo u nekoliko dana, koji su označili, u izvesnom smislu, prekretnicu daljeg razvoja geopolitičke situacije u ovom delu Evrope.

Istraživači su se slagali u mnogo čemu. Poklapali su se i stavovi sasvim različitih strana, uglavnom, kako je kome odgovaralo. Šira javnost mogla je shvatiti najpribližnije saznanje o istini. Međutim, ostao je do današnjih dana pogled iz jednoj novog ugla, mišljenje čoveka, koji je ne samo bio blizak svedok svega što se događalo, već u učesnik zbivanja, čoveka koji je bio na mestu odakle se moglo videti mnogo šta bolje, čuti i saznati više. Autori ove knjige Janković i Lalić prihvatili su se izuzetno važnog posla, uz pomoć kneginje Jelisavete, koja im je omogućila uvid u dokumenta kneza Pavla, da široj javnosti predstave materijal - mogućnost da preispitaju zvanične ili već usvojene poglede i zaključke na sve kontroverze i dileme.

Da bi se sve razumelo u potpunosti, čitaoci će sigurno poći od lika kneza Pavla - od njegovih širokih pogleda na život i društvo, od izuzetne tolerantnosti i smirenosti. Profil čoveka, kakav je on bio, vremenski nije odgovarao svojoj epohi - mesto mu je bilo u nekoj daljoj budućnosti. osnovni principijelni životni stav nije mu dozvoljavao da se nosi s agresivnim strujama i različitim interesima, pa prljavim političkim igrama, nečasnim radnjama i podmetanjima. Ni široko obrazovanje i smireno vaspitanje nisu mu omogućavali da se suprotstavi protivnicima. Pored toga, rano je „izbačen iz igre", prognan je s porodicom i izolovan; javnost nije mogla dugo da sazna njegovu istinu, a kada se opšta situacija nešto i promenila, već je prošlo mnogo godina, dogodile su se neke nove i druge stvari pa i tada skoro svima je odgovaralo da se ona ne čuje. Tako je istorija „obogaćena" bila još jednom zabludom, koja je postala oficijelan deo udžbenika istorije.

Sud vremena, bar do sada, bio je nepravedan prema ovom čoveku, onemogućivši mu da nešto, makar malo, progovori u javnosti u svoju odbranu i u ispravnost svojih postupaka. udaljen u dalekoj Africi, on nije mogao ni da prati kako se formira javno mnjenje o 27. martu i koliko se, nepotpunim informisanjem stvara nedovoljno istinita slika. A njegov teški životni put i patnje njegove porodice ostaće kao tema za neku drugu priču. Sticajem takvih okolnosti je čak i lik ovoga čoveka prikazan u pogrešnom, pa i polumračnom svetlu. Tako je izvorni anglofil, odrastao na principima engleske kulture i obrazovanja predstavljen kao protivnik zemlje za koju je svim svojim ljudskim nitima bio vezan i koju je smatrao svojom drugom domovinom. suštinski patriota nekog novog tipa, nije naišao na razumevanje kod tradicionalista pa je iz tog nerazumevanja proisteklo suprotno mišljenje, kao da nije radio u korist svoje otadžbine. Još jedan apsurd, a uz sve to namerno je isticano njegovo angažovanje, kao jedan od uzročnika nastupajućeg rata iako je on bio sušto oličenje miroljubivosti i tolerancije.

Iz knjige se može saznati u kakvim je nedoumicama i dilemama bio knez Pavle, koliko se zalagao za izbegavanje pogubnog rata, koji će tek doći; šta je pokušavao da učini, kome se i kako obraćao, šta je želeo i nameravao. U tim materijalima pojaviće se likovi neposrednih učesnika u dvadesetsedmomartovskom prevratu i otkriće se njihovo pravo angažovanje i motivi nastupanja. Dokumenti će predstaviti čitaocu saznanje o učešću stranih faktora, mutne političke igre, jasno približavanje ratnih sukoba, koji se ne mogu izbeći. Autori su vrlo uspešno plasirali ovaj ekskluzivni, prvi put javnosti dostupan materijal. uspeli su da na pravi način istaknu njegovu autentičnost i vrednost, ostavljajući čitaocima da izvlače zaključke i otkrivaju nova saznanja. Njihov udeo na prvi pogled je neprimetan, ali će svako moći da zaključi koliko je njihova profesionalnost doprinela da se, često suvoparni materijali, čitaju pažljivo kao da je reč o nekom štivu druge namene.

Autori su izbegavali lične zaključke i ocene, ali su zato strukturu knjige sačinili tako da budućim čitaocima ostave mogućnosti da sami dolaze do istine i da uspešno upotpunjuju svoja ranija saznanja o 27. martu i početku rata. Oni nisu, kao što se često dešava u našem izdavaštvu, potcenili čitaoce, opterećujući ih stereotipima i okoštalim mišljenjima; s poštovanjem su uvažavali svog čitaoca, verujući u njegovu sposobnost da pravilno zaključi. Tako je i na ovaj način ispoštovan životni stav kneza Pavla, kome je bila svojstvena apsolutna tolerancija i razumevanje za mišljenje i postupke raznih ljudi.

Istina nikada ne kasni, ona se može otkriti i mnogo godina kasnije pa zato i pojavljivanje ove knjige u naše vreme novih interesovanja i promena može poslužiti kao posebna pouka, upozorenje da na stvari oko sebe, na nova kretanja u svetu treba gledati svestrano, osluškivati i reči onih koji se slabije čuju, treba videti i ono što se prikriva iz raznih razloga i interesa. Ono što je proživeo i što je radio knez Pavle i njegov fond, koji se prvi put otkriva pred nama u ovoj knjizi, upozorava nas da možemo istinito formirati svoja mišljenja, samo ako usposta-vimo ravnotežu između emocija i racionalnosti. smireno, ostvarujući puno osvetljenje problema, koji nas interesuju.

Treba zahvaliti autorima što su, skromno ističući svoj značajan trud u drugi plan, uspeli da nam saopšte osnovnu poruku knjige, koja bi bila, verujemo i poruka kneza Pavla: život je isuviše složen da bi se jednostavno odlučivalo i da je u svemu potrebno saslušati sve strane ma koliko ih bilo u nekom predmetu.

Srećko Jovanović


Mapa sajta
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.