Knez Pavle - Biografija - Knez Pavle rehabilitovan - Kneginja Jelisaveta prva potpisala inicijativu Press-a

Kneginja Jelisaveta prva potpisala inicijativu Press-a

PRESS, 20.12.2011.
PIŠE: Violeta Nedeljković

Akcija Pressa: Ime ulice, trga ili parka po knezu Pavlu Karađorđeviću... Potpisom kneginje Jelisavete Karađorđević juče je, na inicijativu Pressa, počela velika akcija prikupljanja potpisa da jedna ulica, trg ili park dobije ime po najvećem beogradskom meceni, knezu Pavlu Karađorđeviću.


Cilj akcije Pressa je da velikan srpske istorije dobije zasluženo mesto u srpskoj prestonici koje će nositi njegovo ime. Ćerka kneza Pavla smatra da je Srbija zaslužila da ima poznatog junaka.

- Ideja vašeg lista je vrlo lepa i mnogo mi znači. Kada se to desi, i neka ulica, trg ili park ponese ime mog oca, biće to početak nove ere za sve nas. Time ćemo pokazati da smo spremni da se suočimo sa istinom i da raščistimo sa svim glupostima iz prošlosti. Meni lično to izgleda kao izlazak iz dubokog, dugogodišnjeg mraka i sada konačno možemo da se pogledamo kao ljudi - rekla je kneginja Jelisaveta.

Pravda zadovoljena posle 66 godina

Knez Pavle Karađorđević rehabilitovan je i smatra se neosuđivanim, presudio je nedavno Viši sud u Beogradu. Pred sudom je dokazano da je odlukom iz 1945. godine knez Pavle bio proglašen zločincem iz ideološko-političkih razloga. Vest da je njen otac rehabilitovan kneginja Jelisaveta saznala je 13. decembra, na dan Svetog Andreja, porodične slave Karađorđevića.

Naša sagovornica se nada da će srpski državni vrh podržati inicijativu Pressa.

- Naši političari će uvideti da to nije protiv njih, već za njih i sa njima. Samo tako možemo da idemo dalje i da promovišemo Srbiju u najboljem svetlu - kaže kneginja.

Ona ne krije da bi joj mnogo značilo kada bi ulica koja bude nosila ime njenog oca bila u centru grada.

- Volela bih da ta ulica bude u centru, da na nju svi budemo ponosni. To bi znala da ceni i Evropa, naročito Englezi - ističe kneginja Jelisaveta.

Ideju našeg lista podržala je i stručna javnost, istoričari, pravnici, profesori, sociolozi, književnici... Oni smatraju da najmanje što Srbija u ovom trenutku može da učini jeste da jednu prestoničku ulicu, trg ili park nazove po knezu Pavlu Karađorđeviću. Istoričar Miodrag Janković kaže da Beograd najviše duguje knezu Pavlu, jer su najlepše građevine i institucije koje su ostale posle silnih borbi podignute za vreme njegove vladavine.

- Rehabilitacijom kneza Pavla Srbija polako počinje da se vraća u ravnotežu. Kada bi knez Pavle dobio svoju ulicu u Beogradu to bi značilo da mi sami sebe uspravljamo, a samo je uspravan čovek dostojan da ima državu. Mi se na taj način vraćamo u samosvojstvo i borimo se da povratimo naš srpski identitet - ističe Janković.

Knez Pavle umro je 14. septembra 1976. godine u Američkoj bolnici u Neiju, kraj Pariza. Sahranjen je u Lozani, zajedno sa sinom, knezom Nikolom i suprugom, kneginjom Olgom. Kneginja Jelisaveta planira da posmrtne ostatke svoga oca, majke i brata uskoro prenese na Oplenac.

(Tekst objavljujemo uz dozvolu dnevnog lista Press.)

Mapa sajta
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.