Кнез Павле - Биографија - Кнез Павле рехабилитован - Кнегиња Јелисавета прва потписала иницијативу Press-a

Кнегиња Јелисавета прва потписала иницијативу Press-а

PRESS, 20.12.2011.
ПИШЕ: Виолета Недељковић

Акција Pressa: Име улице, трга или парка по кнезу Павлу Карађорђевићу... Потписом кнегиње Јелисавете Карађорђевић јуче је, на иницијативу Pressa, почела велика акција прикупљања потписа да једна улица, трг или парк добије име по највећем београдском мецени, кнезу Павлу Карађорђевићу.

Циљ акције Pressa је да великан српске историје добије заслужено место у српској престоници које ће носити његово име. Ћерка кнеза Павла сматра да је Србија заслужила да има познатог јунака.

- Идеја вашег листа је врло лепа и много ми значи. Када се то деси, и нека улица, трг или парк понесе име мог оца, биће то почетак нове ере за све нас. Тиме ћемо показати да смо спремни да се суочимо са истином и да рашчистимо са свим глупостима из прошлости. Мени лично то изгледа као излазак из дубоког, дугогодишњег мрака и сада коначно можемо да се погледамо као људи - рекла је кнегиња Јелисавета.

Правда задовољена после 66 година

Кнез Павле Карађорђевић рехабилитован је и сматра се неосуђиваним, пресудио је недавно Виши суд у Београду. Пред судом је доказано да је одлуком из 1945. године кнез Павле био проглашен злочинцем из идеолошко-политичких разлога. Вест да је њен отац рехабилитован кнегиња Јелисавета сазнала је 13. децембра, на дан Светог Андреја, породичне славе Карађорђевића.

Наша саговорница се нада да ће српски државни врх подржати иницијативу Pressa.

- Наши политичари ће увидети да то није против њих, већ за њих и са њима. Само тако можемо да идемо даље и да промовишемо Србију у најбољем светлу - каже кнегиња.

Она не крије да би јој много значило када би улица која буде носила име њеног оца била у центру града.

- Волела бих да та улица буде у центру, да на њу сви будемо поносни. То би знала да цени и Европа, нарочито Енглези - истиче кнегиња Јелисавета.

Идеју нашег листа подржала је и стручна јавност, историчари, правници, професори, социолози, књижевници... Они сматрају да најмање што Србија у овом тренутку може да учини јесте да једну престоничку улицу, трг или парк назове по кнезу Павлу Карађорђевићу. Историчар Миодраг Јанковић каже да Београд највише дугује кнезу Павлу, јер су најлепше грађевине и институције које су остале после силних борби подигнуте за време његове владавине.

- Рехабилитацијом кнеза Павла Србија полако почиње да се враћа у равнотежу. Када би кнез Павле добио своју улицу у Београду то би значило да ми сами себе усправљамо, а само је усправан човек достојан да има државу. Ми се на тај начин враћамо у самосвојство и боримо се да повратимо наш српски идентитет - истиче Јанковић.

Кнез Павле умро је 14. септембра 1976. године у Америчкој болници у Неију, крај Париза. Сахрањен је у Лозани, заједно са сином, кнезом Николом и супругом, кнегињом Олгом. Кнегиња Јелисавета планира да посмртне остатке свога оца, мајке и брата ускоро пренесе на Опленац.

(Текст објављујемо уз дозволу дневног листа Press.)
Мапа сајта
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.