Кнез Павле - Биографија - Сахрана на Опленцу

Сахрана на Опленцу

Пуних десет година траје борба да посмртне остатке мог оца, мајке и брата вратим тамо где припадају - на Опленац. Онда сам на неки начин завршила посао. Годинама прижељкујем дан да на Опленцу, под рајским крошњама и српским небом мојим најмилијима запалим свеће и положим букете цвећа на њиихов гроб. - Њ.К.В. кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Посмртни остаци кнеза Павла, кнегиње Олге и кнежевића Николе Карађорђевића положени су у крипту цркве Светог Ђорђа на Опленцу у суботу, 6. октобра 2012. године, уз највеће државне почасти. Сахрани су присуствовали само чланови породице Карађорђевић, а церемонији председник Србије Томислав Николић, чланови породице Карађорђевић, министри у Влади Републике Србије, дипломате, представници СПЦ, као и бројни грађани. Ковчег кнеза Павла су у крипту спустили припадници Гарде, а кнегиње Олге и кнежевића Николе младићи обучени у шумадијску ношњу.

Председник Србије Томислав Николић, који је и председник Одбора за повратак посмртних остатака чланова породице Карађорђевић у Србију, изјавио је да ће сахраном кнеза Павла, кнегиње Олге и кнежевића Николе на Опленцу Србија скинути са леђа део тешког терета који је сама натоварила на себе: “Данас на Опленцу исправљамо неправду која је почињена према кнезу Павлу, ономе који је доживео честу српску судбину – да буде уважаван у свету, а осуђен у својој отаџбини. Предајемо његове мошти светој српској земљи. Он ће да нађе смирење поред својих предака и потомака, а нама остаје да се молимо за његов вечни мир, за спасење његове душе, и да радимо предано и даноноћно за мир и просперитет Србије коју нам је оставио, да је чувамо и очувамо за наше потомке.”

Председник Николић је рекао да је ово велики дан за Србију и да би сви грађани, без обзира на лична уверења и верска убеђења, требало да буду поносни што одужујемо дуг према прецима: “Данас потомцима указујемо на једини пут којим могу да стигну до самопоштовања и поштовања других, којим могу да постану достојни својих славних предака. Колико је народа у свету који су имали цареве, царице, краљеве, краљице, кнежеве, кнегиње?"

Принцеза Јелисавета, кћи кнеза Павла Карађорђевића, присутнима се обратила речима: “Данас једна велика неправда више не постоји. Једна велика рана је затворена и захваљујем председнику Србије што је мој отац поново у Србији. Живела Србија!”

Грађане испред Цркве светог Ђорђа на Опленцу поздравио је и принц Александар Карађорђевић, рекавши да уједињена породица одаје пошту повратку кући Његовог Краљевског Височанства кнеза Павла: “Сигуран сам да би кнез Павле волео да види породицу уједињену и искрено се надам да ће му се ускоро придружити и мој отац краљ Петар, који још почива у туђини.” Принц Александар је нагласио да је реч о историјском тренутку не само за породицу Карађорђевић, већ и за народ и државу: “Искористимо данашњи тужни и свечани скуп да се на одру овог великог државника и родољуба сви заједно помолимо Богу за добро и напредак наше Србије.”

Организациони одбор Владе Србије за пренос посмртних остатака чланова породице Карађорђевић, којим је председавао Николић, 21. септембра 2012. године је донео одлуку да се на Опленцу сахране супружници кнез Павле и књегиња Олга и њихов син кнежевић Никола. Њихови посмртни отаци ексхумирани су 28. септембра са гробља у Лозани у Швајцарској, у присуству кнегиње Јелисавете, њене деце и амбасадора Србије у Швајцарској. Ковчези кнеза Павла, кнегиње Олге и кнежевића Николе били су изложени у Саборној цркви у Београду у четвртак, 4. октобра, и у петак, 5. октобра 2012. године, а литургију је служио патријарх Иринеј, који је у свом обраћању поручио да је после седам деценија “исправљена историјска неправда према кнезу који је био велики патриота”.

Премијерно приказан документарни филм о постхумном повратку кнеза Павла у отаџбину

Документарни филм “Мирис босиљка”, посвећен полагању посмртних остатака кнеза Павла, кнегиње Олге и кнежевића Николе Карађорђевића у породичну крипту на Опленцу и историјском помирењу кнеза Павла и српског народа, премијерно је приказан у пуној Дворани Југословенске кинотеке у Београду у среду, 27. марта 2013. године. Датум за прво приказивање овог филмског остварења, снимљеног у продукцији Фондације “Милан Ђоковић”, није одабран нимало случајно: реч је о дану у коме је навршена 72. годишњица од демонстрација и пуча који су кнеза Павла и његову породицу отерали у изгнанство, а Краљевину Југославију гурнули у страдања II Светског рата.

Кнез Павле се за живота није вратио у своју отажбину, али је кнегиња Јелисавета пуних 25 година настојала да скине љагу са његовог имена: прикупљала је документа по архивама, иницирала писање о 27. марту, неуморно радила на праведном вредновању улоге кнеза Павла у историји Србије XX века, што је крајем 2011. године исходовало судском рехабилитацијом Кнеза и поништавањем одлуке из 1945. године којом је проглашен ратним злочинцем. Недуго потом, посмртни остаци кнеза Павла, кнегиње Олге и кнежевића Николе ексхумирани су са гробља у Швајцарској, пренети у Србију и 6. октобра 2012. године, уз највише државне почасти, сахрањени на Опленцу, што је забележено и филмом Фондације “Милан Ђоковић”.

Свечаном приказивању филма “Мирис босиљка” присуствовали су: Њ.К.В. кнегиња Јелисавета Карађорђевић, Њ.К.В. Престолонаследник Александар II Карађорђевић, принцеза Катарина и принчеви Петар и Филип, Његово преосвештенство епископ ремезијански г. Андреј, Протојереј-ставрофор Петар Лукић, старешина Саборне цркве у Београду, представници Владе Републике Србије, Војске и Жандармерије, чланови дипломатског кора, као и бројне личности из јавног и културног живота Србије.

Даље...

Беседа епископа Иринеја поводом сахране посмртних остатака кнеза Павла, кнегиње Олге и кнежевића Николе

(...)

И ваистину сванула је зора над земљом нашом рађајући са собом сунце правде и слободе! Нови дан над прастарим поднебљем у коме је истина поново заблистала да би се разнето сакупило и вратило у слави!

Добро нам дошао страдални Кнеже! Благочестиви и велики Кнеже српски! Верни Кнеже намесниче! Часни сине дичних јунака и славни потомче Краљевског дома Карађорђевића!

Кнегињо Олга, мила кћерко грчког и данског Краљевског дома и великог руског Царског дома Романова, добро дошла поред свог вољеног супруга и нашег Кнеза, да би нас поново озарила благодатношћу своје лепоте!

Добро сте нам дошли, заједно са вашим љубљеним сином, Кнежевићем Николом, у вашој и нашој Србији, у напаћеној земљи, која је и сама трпела неправду вашег страховитог изгнанства, те данас и сама васкрсава из мртвога сна, отварајући вама мајчинске груди своје земље да почивате у заслуженом миру са вашим славним прецима, у светлости Онога који је победио смрт!

Даље...

Похвала кнезу

PRESS, 30. септембар 2012.
ПИШЕ: Миодраг Јанковић

Нема у српској историји личности која се с њим може упоредити. Благороднијег кнеза нисмо имали. Ни лепшег, ни отменијег, ни ученијег, ни трагичнијег. У њему је живела српско-руска душа: оно најбоље што је красило расно руско племство и највредније што је дала лоза великог српског вожда.

Кнез је био истанчани европејац и англофил, али србоцентричан. Дубоко свестан свога порекла, имао је снажан осећај одговорности и као први намесник мучио се пред сваку важнију одлуку. И док је у младости, како је записао Пол Моран, био бледог лика, као камелија у бутонијери његовог фрака, тако је као владар често имао сиву боју лица и поглед испосника.

У доба регентства чак и они мислећи Срби су давали предност интуитивцима у политици, а кнеза су оговарали да је одрођен и надмен. Није имао коме да се повери, па је радије водио неме разговоре са великим уметницима чије слике су красиле његове одаје. Као некада Пол Сезан, који је своје тајне и зебње поверавао старој маслини у дну свога врта, тако је кнез разговарао са Пусеном, Ел Греком, Веронезеом... У вртлогу времена, док се у Европи припремао снови рат, усамљен на кормилу државног брода, кнез је покушавао да избегне сечива црних таласа и подмукле хридине у бури, знајући да се несреће не могу избећи, али се могу савлађивати. Владавину је сматрао пре свега као обавезу пред собом. Био је дубоко свестан колико је скупо плаћена наша слобода и колико су драгоцени српски животи.

(...)

(Кликните на слику да прочитате текст "Похвала кнезу" Миодрага Јанковића у целини.)

Жута ружа кнеза Павла

Жуто је боја духа, злата и сунца. Једна нарочито лепа жута ружа добила је име по кнезу Павлу Карађорђевићу.

Ова ружа ће, у име свих цветова, испратити кнеза Павла у Тополу, на Опленац, 6. октобра 2012.

У расаднику Петровић, у Врчину под Авалом, за последњих шест година, створена је ова краљица цветова изузетне лепоте која асоцира на савршено, на довршеност без грешке.

И као што је о њој певао Данте (Рај XXX певање, 124-126), ова жута ружа је симбол васкрсења и бесмртности, јер увек мирише на пролеће.

М. Јанковић

Даље...

Србија је јасно показала да жели истину о догађајима из своје историје

Бањалучки часопис "Нови Репортер" објавио је (бр. 502, 24.10.2012. године) текст под насловом "Србија је јасно показала да жели истину о догађајима из своје историје" - интервју са Миодрагом Јанковићем, књижевником, историчаром и уредником сајта "27. март".

Прегледајте галерију и прочитајте интервју с господином Миодрагом Јанковићем, који овде објављујемо у целини захваљујући љубазној дозволи редакције часописа "Нови Репортер".

Даље...

Сахрана кнеза Павла на јесен на Опленцу

PRESS, 23.3.2012.
ПИШЕ: Слађана Вукашиновић

Сви Карађорђевићи на Опленцу - Влада формирала организациони одбор за пренос посмртних остатака...

Председник Србије Борис Тадић биће на челу Организационог одбора за ексхумацију и пренос посмртних остатака чланова породице Карађорђевић у породичну крипту цркве Светог Ђорђа на Опленцу, саопштила је јуче Влада Србије.

Овим ће бити омогућено исправљање историјске неправде која је нанета породици Карађорђевић, али ће поступак пребацивања посмртних остатака по свему судећи ићи у неколико фаза. Наиме, идеја која је стигла од престолонаследника Александра Карађорђевића да држава омогући да се посмртни остаци свих чланова породице, чији су гробови расути по целом свету, заједно у једном дану пренесу на Опленац није изводљива и инсистирање на томе значило би да се читава ствар поново одложи на неодређено време. Због тога ће, како смо сазнали, на Опленцу на јесен прво бити организована сахрана кнеза Павла.

Даље...

Влада Србије о преносу посмртних остатака Карађорђевића

ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ, 22.3.2012.
ПИШЕ: В. Таловић

Влада данас доноси одлуку о формирању Организационог одбора за пренос посмртних остатака чланова династије. Први ће на Опленцу бити сахрањен кнез Павле, јер су припреме за повратак приведене крају

ПОСМРТНИ остаци свих чланова династије Карађорђевић биће ексхумирани и пренети у Србију. Влада Србије ће на данашњој седници донети одлуку о образовању Организационог одбора за ексхумацију и пренос посмртних остатака седморо Карађорђевића на Опленац, потврдио је јуче "Новостима" министар вера и дијаспоре Срђан Срећковић.

Даље...

Основан Одбор за пренос посмртних остатака Карађорђевића

ПОЛИТИКА, 22.3.2012.
ПИШЕ: Ј. Чалија

Кнез Павле Карађорђевић биће сахрањен до јесени на Опленцу

Влада Србије донела је на јучерашњој седници одлуку о образовању Организационог одбора за ексхумацију и пренос посмртних остатака седморо Карађорђевића у породичну гробницу на Опленцу. На челу одбора је председник Србије Борис Тадић, а чланови су представници владе, Крунског савета, Српске академије наука и уметности (САНУ), Српске православне цркве, историчари, амбасадори Србије у земљама у којима је сахрањено седморо Карађорђевића чији би посмртни остаци требало да буду пренети на Опленац. Срђан Срећковић, министар вере и дијаспоре и један од чланова одбора, каже да је реално очекивати да на Опленцу на јесен буде сахрањен кнез Павле Карађорђевић. Наиме, његов син и кћерка, Александра и Јелисавете Карађорђевић, већ су покренули процедура за пренос посмртних остатака кнеза намесника, његове жене кнегиње Олге и њиховог сина Николе.

Даље...

Гробови Карађорђевића расути по свету

ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ, 18.2.2012.
ПИШЕ: М. Лопушина

Како су живели и умирали чланови краљевске породице Карађорђевића: Петнаесторо наследника вожда Карађорђа сахрањено је у иностранству...

Петнаесторо потомака вожда Карађорђа сахрањено је у иностранству, од чега ће седморо највероватније да буде похрањено у породичну крипту на Опленцу. То су потомци Алексе Карађорђевића и Петра Карађорђевића, а њихове гробнице се налазе од Русије и Румуније, преко Велике Британије, Француске, Швајцарске до Америке - каже историчар Слободан Крстић, који управо црта карту гробница Карађорђевића расутих по свету.

На Опленцу је све спремно за сахрану седморо Карађорђевића, чију ексхумацију и државни укоп тражи Краљевски дом, чим њихови посмртни остаци буду допремљени из иностранства. Они почивају у четири земље - САД, Грчкој, Великој Британији и Швајцарској.

Даље...

Јелисавета Карађорђевић: Не могу да чекам пренос породице

ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ, 10.2.2012.
ПИШЕ: В. Таловић

Ћерка кнеза Павла Карађорђевића подржава иницијативу двора за пренос седморо чланова династије. Одговор из Лозане, где су сахрањени кнез Павле и Олга:

ПОДРЖАВАМ иницијативу престолонаследника Александра Карађорђевића и Краљевског двора за ексхумацију и сахрану посмртних остатака седморо почивших чланова династије Карађорђевић у отаџбини. Знам да има иницијатива да се обави заједничка сахрана на Опленцу, али не могу да чекам да они приведу крају процедуру, јер сам ја на добром путу да ускоро добијем сву неопходну документацију швајцарских власти за пренос мог оца кнеза Павла, моје мајке кнегиње Олге и брата Николе у Србију.

Даље...

Кнезу Павлу све почасти

ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ, 27.1.2012.
ПИШЕ: В. Таловић

После благослова патријарха српског Иринеја и држава показује добру вољу да се посмртни остаци кнеза Павла и кнегиње Олге, из Лозане у Швајцарској, где су сахрањени у изгнанству, пренесу у породичну гробницу на Опленцу. Како „Новости“ сазнају, Министарство вера и дијаспоре кнегињи Јелисавети Карађорђевић пружиће сву помоћ да се уз државне почасти изврши пренос посмртних остатака кнеза Павла, његове жене Олге и кнежевића Николе.

Даље...

Опленац чека кнеза Павла

ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ, 26.1.2012.
ПИШЕ: Виолета Таловић

У цркви Светог Ђорђа у Тополи очекују на јесен сахрану посмртних остатака Павла Карађорђевића. Принцеза Јелисавета: Обратићу се за помоћ донаторима.

Даље...

Кнез Павле може на Опленац

ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ, 17. јануар 2012.
ПИШЕ: В. Таловић

Патријарх српски Иринеј примио принцезу Јелисавету Карађорђевић. Подржано настојање да посмртни остаци Павла, Олге и Николе Карађорђевића буду сахрањени на Опленцу.

Даље...

Нећу се смирити док оца не сахраним на Опленцу

PRESS, 16.12.2011.
ПИШЕ: Виолета Недељковић

Интервју с кнегињом Јелисаветом Карађорђевић... Не може да сакрије сузе: Цео живот знам да је мој отац невин. Није био лопов, ни фашиста, већ само човек који је хтео да спасе народ.

Даље...

Сазнајте више...