Pokrovitelj


Film


Knjige o 27. martu


Ostale knjige...

Rehabilitacija


Sahrana na Oplencu


Godišnjica


Saznajte više...


Бошко Н. Костић: Официри, пучеви и политичари
- Живко Аврамовски: Британци о Краљевини Југославији - 1939-1941 (одабрани документи)
- Сведочење Николе Губарева: Генералштаб радио за Италијане (Press, 16.11.2008.)
- Сведочење Николе Губарева: "Луфтханза", централа Гестапоа (Press, 02.11.2008.)

Историјски извори - Штампани извори - Кнез Павле - Једна закаснела биографија (друго, допуњено издање)

 

Кнез Павле
Карађорђевић -
Једна закаснела биографија
(друго, допуњено издање)

Нил Балфур, Сели Макеј
Превод: Ђурица Крстић
Предговор: Јелисавета Карађорђевић

369 страна,
српски језик, ћирилица

Службени гласник
Београд, 2021.
ISBN 978-86-519-2683-2

 

Погледајте прво издање ове књиге на српском језику!

Погледајте издање ове књиге на енглеском језику!

О књизи

Поводом осамдесет година од пуча 27. марта 1941. и десет година од рехабилитације кнеза регента Павла Карађорђевића (1893-1976) ЈП Службени гласник је објавио друго, допуњено издање књиге Нила Балфура и Сали Макеј „Кнез Павле Карађорђевић – Једна закаснела биографија”.

Објављена први пут 1980. у Енглеској, односно 1990. године у Југославији, ова биографска књига настајала је у периоду од једне деценије. Пажљиво истражена релевантна историјска грађа, серија разговора са важним актерима различитих догађаја, а пре свега са самим кнезом, који је деценијама одбијао да говори о пучу и годинама прогона и дефамације, који су уследили након пуча, обликовани су у објективно, пријемчиво штиво које за циљ има да публици приближи и једну необичну, дуго стигматизовану личност, али и време и околности у којима је та личност живела и делала.

Ко је заиста био кнез Павле Карађорђевић? Зашто се у толикој мери није уклопио у специфично српско и југословенско друштво свог времена? Да ли је имао амбицију да преотме престо малолетном синовцу краљу Петру I Карађорђевићу? Ко су његови преци? Откуд таква страст према уметности и музеологији? Какав однос је имао са породицом? На који начин је видео својеврсни процес европских интеграција ондашње Краљевине Југославије? Како је он доживљавао нужност дијалога са Хитлером, шта је мислио о Мусолинију, грофу Ћану, Стојадиновићу и другим политичким фигурама са којима је морао да сарађује? Зашто му је било толико тешко да се одупре различитим притисцима? Напослетку, зашто је деценијама ћутао? – ово су само нека од питања на које ова књига нуди непристрасне, по самог кнеза често оштре одговоре. Нил Балфур и Сали Макеј нису никога штедели у овом делу, а понајмање главног јунака ове темељно истражене и занимљиво испричане приче.

Иако модерна српска историографија тежи да релативизује улогу британске обавештајне службе у догађајима који су кулминирали пучем 27. марта, документи из британских архива, који се налазе у овој књизи, јасно указују на обим и карактер тих активности. Истовремено они откривају специфично, изразито антифашистичко расположење српског народа те епохе, али и дубоко одсуство свести о могућим последицама уласка у рат, разарања и страдања које ће уследити, те нестанка једног друштвеног уређења које је обележило међуратни период.

Посебно је интересантан материјал који документију опсервацију ових догађаја из руског, односно угла политике тадашње СССР, те описи и оцене личности укључених у пуч од стране енглеских агената и иностраних дипломата који су тих година боравили у Југославији.

Друго, допуњено издање књиге „Кнез Павле Карађорђевић – Једна закаснела биографија” објављено је под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, а Артис центар је координирао овај пројекат у склопу истраживања, публиковања и презентације колекције кнегиње Јелисавете Карађорђевић, којим се бави од 2017. године.

Књигу ћете ускоро моћи да купите у свим књижарама Службеног гласника или путем онлајн књижаре издавача на следећем линку: www.slglasnik.com/onlineknjizara.

Извор: www.artiscenter.com

О ауторима

Нил Балфур је рођен у Лими (Перу), 12. августа 1944. године. Образовање је стекао у Енглеској (Оксфорд). Од 1979. до 1984. године био је члан Европског парламента.

Сели Мекеј је рођена у Енглеској 17. децембра 1951. године. Похађала је Универзитет у Оксфорду.
 

Mapa sajta
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.