Pokrovitelj


Film


Knjige o 27. martu


Ostale knjige...

Rehabilitacija


Sahrana na Oplencu


Godišnjica


Британци о Краљевини Југославији

Живко Аврамовски
БРИТАНЦИ О КРАЉЕВИНИ ЈУГОСЛАВИЈИ
1939-1941

(Архив Југославије/Југословенска књига, Београд, 1996)

Кликните овде да приступите одабраним одломцима књиге Британци о Краљевини Југославији.

Листа одабраних докумената


- Приватно писмо посланика у Београду државном секретару лорду Halifax-у: Кнез Павле оценио да Италија настоји да увуче Југославију у своју орбиту ради остварења својих циљева на Балкану и Медитерану.

- Извештај посланика у Драчу државном секретару лорду Halifax-у: У одговору Парламента на краљеву беседу унета је реченица којом се влада инструира "да покаже најживљи интерес у вези са питањем албанских мањина" што се пре свега односи на албанску мањину у Југославији.

- Белешка првог секретара британског Посланствау Београду Shone-а: Даје детаљну анализу предлога које је гроф Ciano учинио Стојадиновићу на Бељу јануара 1939. и указује које циљеве Италија тиме жели да постигне на Балкану и Медитерану.

- Приватно писмо државног секретара лорда Halifax-а посланику у Београду: Подржава ставове посланика у разговору са кнезом Павлом о Ciano-вим понудама Стојадиновићу, уверава да британска влада не подржава бугарске ревандикације и обећава позитивно реаговање британске штампе у случају смењивања Стојадиновића.

- Извештај посланика у Београду државном секретару лорду Halifax-у о разлозима и извођењу обарања Стојадиновића.

- Телеграм конзула у Загребу посланику у Београду: У Хрватској је дошло до мањих демонстрација у корист Немачке и Павелића, али се већина становништва држи уз Мачека. Немачка се нуди као арбитар између Срба и Хрвата. Ако не успе споразум с Београдом Мачек заговара британски протекторат над Хрватском и Далмацијом. Словенци се такође уздају у британску помоћ као у једину наду.

- Извештај Посланства у Београду ФО-у: Од секретаријата Турског посланства добијена информација да турско-југословенски споразум о пресељењу Турака из Југославије у Турску није потврдила ниједна страна и није примењен.

- Приватно писмо посланика у Београду државном секретару лорду Halifax-у: Преноси обавештење које је добио од кнеза Павла о утисцима које је добио приликом посете Риму - да је Осовина чврста и да је Al Capone у поређењу с Mussolini-јем био побожан човек.

- Извештај посланика у Београду државном секретару лорду Halifax-у: О разлозима због којих Југославија мора да води политику неутралности и да буде попустљива према силама Осовине, иако већина народа симпатише западне силе. Поново инсистира да Британија пружи извесну помоћ Југославији у наоружању и тиме подржи оживљавање духа отпора код ње.

- Приватно писмо посланика у Београду државном секретару лорду Halifax-у: Кнез Павле му је изнео утиске које је стекао у Берлину о Хитлеру, Гeрингу, Ribbentrop-у, немачкој политици и односима с Италијом.

- Приватно писмо посланика у Београду лорду Halifax-у: Кнез Павле је са гнушањем говорио о нацистичком режиму и калкулисао са ратом у коме би избацио Италијане из Албаније, а Немце држао у шаху. Сугерисао да Британија предузме мере за очување Солуна и тражио британско наоружање.

- Приватно писмо отправника послова Инграму, ФО: Кнез Павле се из Лондона вратио боље расположен и охрабрен због британске одлучности да се одупре агресорима. Изразио забринутост због могућности да Јапан ступи у савез са Немачком и Италијом.

- Шифровани телеграм посланика у Београду ФО-у: Кнез Павле тражи интервенцију за добијање америчког кредита од 20 милиона долара за набавку оружја а да гаранција буде југословенско злато депоновано у Лондону.

- Приватно писмо отправника послова Cadogan-у, ФО: Кнез Павле му је изнео своја гледишта о немачко-руској активности и пропаганди на Балкану, могућности поделе Румуније, руско-немачком утицају на краља Бориса и испорукама оружја Бугарској; о италијанским претњама и о унутрашњој ситуацији у Југославији.

- Поверљиво писмо посланика у Београду Campbell-а А. Cadogan-у: Кнез Павле има обавештења да римокатолички свештеници помажу сепаратизам у Хрватској у циљу стварања блока римокатоличких држава. Павелић обавестио своје присталице у САД да су Хитлер и Mussolini одлучили да створе независну Хрватску.

- Белешка лорда Halifax-а о разговору с кнегињом Олгом: Кнегиња Олга питала шта би ВБ радила ако Италија нападне Југославију. Halifax указао да би Отрански канал био миниран, а ваздухопловство је сво ангажовано на западном фронту и да не треба гајити илузије.

- Шифровани телеграм посланика у Београду ФО-у: Обавештава да у Србији постоје елементи спремни да изврше државни удар и прогласе заједничке циљеве са ВБ у моменту који буде најповољнији за пружање помоћи од стране савезничких трупа на Блиском истоку. Campbell оценио да то не би било корисно и да га не треба подржати.

- Шифровани телеграм ФО-а посланику у Београду: ФО одобрава став Cambell-а према плану за државни удар у Југославији, да би преурањено покретање довело у питање успех, нарочито кад ВБ није у стању да пружи подршку.

- Писмо посланика у Београду А. Eden-у: Кнез Павле најавио повлачење после септембра 1941. Настојања да се од тога одврати и да се ојача утицај на младог краља Петра.

- Шифровани телеграм посланика у Београду ФО-у: Кнез Павле га обавестио да је папски нунције сугерисао да Југославија не пружа отпор Немачкој и да католички клер ради у корист Павелића и Италије.

- Шифровани телеграм посланика у Београду ФО-у: Кнез Павле га обавестио о разговорима Цветковића и Цинцар-Марковића са Хитлером и Ribbentrop-ом у Фуслу и Берхтесгадену.

- Шифровани телеграм посланика у Београду ФО-у: На поруку краља George-а кнез Павле дао образложење стратешког положаја земље и став војних кругова што му отежава доношење одлуке.

- Писмо посланика у Београду Antony Eden-у: Кнез Павле одбио понуде да и после пунолетства краља Петра остане као нека врста канцелара.

- Шифровани телеграм посланика у Београду ФО-у: Кнез Павле потврдио да су Немци поставили захтев за приступање Тројном пакту, али изјавио да то не може да учини.

- Шифровани телеграм посланика у Београду ФО-у: Кнез Павле не може да донесе одлуку по својој жељи, јер би страдања мале земље у рату против велике силе била огромна, а војне власти оцењују да војска не може да издржи дуже од недељу дана.

- Шифровани телеграм посланика у Београду ФО-у: Немци прихватили услове југословенске владе за потписивање Тројног пакта; кнез Павле сазвао седницу државног савета. Могуће да буде донета одлука о потписивању.

- Шифровани телеграм амбасадора у Каиру Посланству у Београду и ФО-у: Eden тражи ближа обавештења о могућностима за извођење државног удара и о личностима које би га водиле. Сматра да је корисније да Југославије не дозволи Немцима пролаз преко Битоља за напад на Грчку, него да уђе у рат.

- Шифровани телеграм посланика у Београду ФО-у: Услови под којима југословенска влада намерава да потпише приступање Тројном пакту.

- Шифровани телеграм посланика у Београду ФО-у: Највеће изгледе за успех имао би војни државни удар. Предлаже да се генералима који буду одабрани за вође обећа благовремено снабдевање наоружањем ако Југославија буде увучена у рат.

- Шифровани телеграм амбасадора у Каиру Посланству у Београду и ФО-у: Eden одобрава садржај ноте коју је Cambpell предао југословенској влади (357). Сматра да не треба прекидати односе, јер је могућ устанак и важно је да Посланство остане у Београду и да подстиче револт нарочито у српском јавном мнењу.

- Шифровани телеграм посланика у Београду Амбасади у Каиру: Генерал Симовић обавестио ваздухопловног изасланика да се припрема пуч и тражио обавештење о могућностима британских испорука оружја, муниције и хране за војску у случају рата са Немачком, Италијом и Бугарском.

- Шифровани телеграм гувернера Малте посланику у Београду: Eden честита Campbell-у на уделу у преокрету у Београду. Сматра да ће после преврата у Београду бити могућ његов састанак са представницима владе и војске у Југославији или Атини.

- Шифровани телеграм посланика у Београду ФО-у: Извештава о бомбардовању Београда и о пребацивању седишта Посланства у Врњачку Бању.

Mapa sajta
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.