Стотине 'издајника' чека рехабилитацију

Стотине 'издајника' чека рехабилитацију

PRESS, 27.09.2009.
ПИШЕ: С. Дедеић

Одлука већа Окружног суда у Нишу, којом је рехабилитован Драгиша Цветковић, поново поделила Србију.

Правда...
Драгиша Цветковић
био је један од
највиђенијих Нишлија

Од усвајања Закона о рехабилитацији, у априлу 2006. године, до данас рехабилитовано је 758 особа, док је у процедури још неколико стотина поступака, али нико са сигурношћу не може да каже колико тачно, јер се нови захтеви подносе готово свакодневно, каже за Пресс недеље професор Жељко Зиројевић, који је као стручни сарадник учествовао у 166 до сада одржаних процеса.

Одлука већа Окружног суда у Нишу, којом је рехабилитован Драгиша Цветковић, бивши председник Владе Краљевине Југославије, један од потписника протокола о приступању Југославије Тројном пакту 1941. године, поново је актуелизовала причу о томе шта значи процес рехабилитације оних који су након Другог светског рата проглашавани народним непријатељима и у многим случајевима - стрељани. Зиројевић истиче да је на првом месту морална сатисфакција породица, које добијају могућност да са породичног имена скину љагу нанету пре више деценија, али ће то значити и шансу за повратак имовине, која је одузимана након пресуда.

Страдали због прејаке речи

- Међу првим рехабилитованим, ако не и први, био је витез гвозденог пука Благоје Крушић, носилац 16 највећих одликовања, међу којима и француске Легије части, који је оптужен да је у Другом светском рату, мада тежак инвалид, био агент организације Драже Михаиловића и на основу тога је стрељан. У 80 одсто случајева које сам водио, документа су непобитно доказала да су људи само страдали због нечије „прејаке речи"- прича Зиројевић.

Он каже да је 26 особа, у чије је случајеве био укључен, суд одбио да рехабилитује, јер је утврђено да су „окрвавили руке" током рата.

- Не бих говорио о именима тих људи, због њихових породица, али нису у питању познате личности. Процес рехабилитације обухвата и заточенике са Голог отока. У процедури су захтеви за кнеза Павла Карађорђевића, маршала двора Милана Антића, једног од директора „Руског цара" Никифора Бабића, генерала Милана Недића, а покренуће се и захтев за рехабилитацију Арса Јовановића, партизанског начелника Генералштаба - каже Зиројевић.

Дачић осудио рехабилитацију Цветковића

Министар унутрашњих послова и председник СПС-а Ивица Дачић осудио је јуче одлуку суда у Нишу да рехабилитује Драгишу Цветковића. Он је казао да је та одлука „изузетно лоша порука за младе генерације" у Србији.

- Апсолутно је погрешна одлука да се рехабилитује неко ко је потписао Тројни пакт са Хитлером. Србија и Срби полако постају народ који се стиди своје борбе против фашиста. Поставићу то питање својим коалиционим партнерима, са којима имамо споразум да негујемо антифашизам - рекао је Дачић.

Међу познатим личностима које су до сада рехабилитоване су и председник југословенске владе у избеглиштву Слободан Јовановић, Момчило Нинчић, министар спољних послова у избегличкој влади, глумица Жанка Стокић, али и књижевници Борислав Пекић и Драгослав Михаиловић, који је без суђења послат на Голи оток.

Непријатељ на монети

Интересантно је да се лик Слободана Јовановића, који је 1946. проглашен за народног непријатеља, годинама пре рехабилитације налазио на новчаници од 1.000 динара, а да је, такође, награда „Жанка Стокић" додељивана шест година пре него што је суд укинуо пресуду којом је 1945. године, као народни издајник, осуђена на губитак националне части.

Историчар Миодраг Јанковић, један од подносилаца захтева за рехабилитацију кнеза Павла, очекује да ће тај процес бити завршен до краја ове године.

- Мислим да је рехабилитација Драгише Цветковића изузетно важан догађај за Србију, јер је то увод у процес који ће оборити лаж о 27. марту, кључном догађају за Србију у 20. веку. Процес Драгиши Цветковићу започет је у Београду и трајао годину и по дана, а онда је пренет у Ниш и решен прилично брже. Захтев за рехабилитацију кнеза Павла поднет је пре више од годину дана, предали смо огромну документацију која говори о његовој невиности и очекујемо да се ускоро разбије још једна неистина - истиче Јанковић.

(Текст објављујемо уз дозволу дневног листа Press.)

Мапа сајта
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.