Pokrovitelj


Film


Knjige o 27. martu


Ostale knjige...

Rehabilitacija


Sahrana na Oplencu


Godišnjica


Saznajte više...


Milan Antić: Namesnici i Ministar Dvora pred sudom

Milan Antić: Izvodi iz beležaka

- I grob i rob: Odgovor Dragiše Cvetkovića Ivici Dačiću (Press, 04.10.2009.)

- Kako baka kaže (Odgovor Veljka Lalića Žarku Koraću, Press, 01.102009.)

- Stotine 'izdajnika' čeka rehabilitaciju (Press, 27.09.2009.)

- Rehabilitovan Dragiša Cvetković (Press, 26.09.2009.)

- Ekskluzivno - UDBA: Dosije Milana Stojadinovića

- Ekskluzivno: Podela Jugoslavije počela u Argentini! (Press, 15.3.2009.)

- Otvoren dosije Mustafe Golubića: Staljinova naredba - Draža umesto Tita (2. deo, Press, 28.12.2008.)

- Otvoren dosije Mustafe Golubića: Izdao me Tito! Ali, neka ga... (1. deo, Press, 14.12.2008.)

- Milan Stojadinović u tajnom arhivu UDBE (feljton, Večernje novosti 2005)

Stotine 'izdajnika' čeka rehabilitaciju

Stotine 'izdajnika' čeka rehabilitaciju

PRESS, 27.09.2009.
PIŠE: S. Dedeić

Odluka veća Okružnog suda u Nišu, kojom je rehabilitovan Dragiša Cvetković, ponovo podelila Srbiju.

Pravda... Dragiša Cvetković
bio je jedan od
najviđenijih Nišlija

Od usvajanja Zakona o rehabilitaciji, u aprilu 2006. godine, do danas rehabilitovano je 758 osoba, dok je u proceduri još nekoliko stotina postupaka, ali niko sa sigurnošću ne može da kaže koliko tačno, jer se novi zahtevi podnose gotovo svakodnevno, kaže za Press nedelje profesor Željko Zirojević, koji je kao stručni saradnik učestvovao u 166 do sada održanih procesa.

Odluka veća Okružnog suda u Nišu, kojom je rehabilitovan Dragiša Cvetković, bivši predsednik Vlade Kraljevine Jugoslavije, jedan od potpisnika protokola o pristupanju Jugoslavije Trojnom paktu 1941. godine, ponovo je aktuelizovala priču o tome šta znači proces rehabilitacije onih koji su nakon Drugog svetskog rata proglašavani narodnim neprijateljima i u mnogim slučajevima - streljani. Zirojević ističe da je na prvom mestu moralna satisfakcija porodica, koje dobijaju mogućnost da sa porodičnog imena skinu ljagu nanetu pre više decenija, ali će to značiti i šansu za povratak imovine, koja je oduzimana nakon presuda.

Stradali zbog prejake reči

- Među prvim rehabilitovanim, ako ne i prvi, bio je vitez gvozdenog puka Blagoje Krušić, nosilac 16 najvećih odlikovanja, među kojima i francuske Legije časti, koji je optužen da je u Drugom svetskom ratu, mada težak invalid, bio agent organizacije Draže Mihailovića i na osnovu toga je streljan. U 80 odsto slučajeva koje sam vodio, dokumenta su nepobitno dokazala da su ljudi samo stradali zbog nečije „prejake reči"- priča Zirojević.

On kaže da je 26 osoba, u čije je slučajeve bio uključen, sud odbio da rehabilituje, jer je utvrđeno da su „okrvavili ruke" tokom rata.

- Ne bih govorio o imenima tih ljudi, zbog njihovih porodica, ali nisu u pitanju poznate ličnosti. Proces rehabilitacije obuhvata i zatočenike sa Golog otoka. U proceduri su zahtevi za kneza Pavla Karađorđevića, maršala dvora Milana Antića, jednog od direktora „Ruskog cara" Nikifora Babića, generala Milana Nedića, a pokrenuće se i zahtev za rehabilitaciju Arsa Jovanovića, partizanskog načelnika Generalštaba - kaže Zirojević.

Dačić osudio rehabilitaciju Cvetkovića

Ministar unutrašnjih poslova i predsednik SPS-a Ivica Dačić osudio je juče odluku suda u Nišu da rehabilituje Dragišu Cvetkovića. On je kazao da je ta odluka „izuzetno loša poruka za mlade generacije" u Srbiji.

- Apsolutno je pogrešna odluka da se rehabilituje neko ko je potpisao Trojni pakt sa Hitlerom. Srbija i Srbi polako postaju narod koji se stidi svoje borbe protiv fašista. Postaviću to pitanje svojim koalicionim partnerima, sa kojima imamo sporazum da negujemo antifašizam - rekao je Dačić.

Među poznatim ličnostima koje su do sada rehabilitovane su i predsednik jugoslovenske vlade u izbeglištvu Slobodan Jovanović, Momčilo Ninčić, ministar spoljnih poslova u izbegličkoj vladi, glumica Žanka Stokić, ali i književnici Borislav Pekić i Dragoslav Mihailović, koji je bez suđenja poslat na Goli otok.

Neprijatelj na moneti

Interesantno je da se lik Slobodana Jovanovića, koji je 1946. proglašen za narodnog neprijatelja, godinama pre rehabilitacije nalazio na novčanici od 1.000 dinara, a da je, takođe, nagrada „Žanka Stokić" dodeljivana šest godina pre nego što je sud ukinuo presudu kojom je 1945. godine, kao narodni izdajnik, osuđena na gubitak nacionalne časti.

Istoričar Miodrag Janković, jedan od podnosilaca zahteva za rehabilitaciju kneza Pavla, očekuje da će taj proces biti završen do kraja ove godine.

- Mislim da je rehabilitacija Dragiše Cvetkovića izuzetno važan događaj za Srbiju, jer je to uvod u proces koji će oboriti laž o 27. martu, ključnom događaju za Srbiju u 20. veku. Proces Dragiši Cvetkoviću započet je u Beogradu i trajao godinu i po dana, a onda je prenet u Niš i rešen prilično brže. Zahtev za rehabilitaciju kneza Pavla podnet je pre više od godinu dana, predali smo ogromnu dokumentaciju koja govori o njegovoj nevinosti i očekujemo da se uskoro razbije još jedna neistina - ističe Janković.

(Tekst objavljujemo uz dozvolu dnevnog lista Press.)

Mapa sajta
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.