Pokrovitelj


Film


Knjige o 27. martu


Ostale knjige...

Rehabilitacija


Sahrana na Oplencu


Godišnjica


Saznajte više...


Milan Antić: Namesnici i Ministar Dvora pred sudom

Milan Antić: Izvodi iz beležaka

- I grob i rob: Odgovor Dragiše Cvetkovića Ivici Dačiću (Press, 04.10.2009.)

- Kako baka kaže (Odgovor Veljka Lalića Žarku Koraću, Press, 01.102009.)

- Stotine 'izdajnika' čeka rehabilitaciju (Press, 27.09.2009.)

- Rehabilitovan Dragiša Cvetković (Press, 26.09.2009.)

- Ekskluzivno - UDBA: Dosije Milana Stojadinovića

- Ekskluzivno: Podela Jugoslavije počela u Argentini! (Press, 15.3.2009.)

- Otvoren dosije Mustafe Golubića: Staljinova naredba - Draža umesto Tita (2. deo, Press, 28.12.2008.)

- Otvoren dosije Mustafe Golubića: Izdao me Tito! Ali, neka ga... (1. deo, Press, 14.12.2008.)

- Milan Stojadinović u tajnom arhivu UDBE (feljton, Večernje novosti 2005)

Milan Stojadinović u tajnom arhivu UDBE - 9. deo

Milan Stojadinović u tajnom arhivu UDBE

TAJNU ZA - ŽENU!

(9. deo)

Večernje novosti, 23.01.2005
PIŠU: Veljko Lalić i Uglješa Balšić

SARADNJA Milana Stojadinovića i Udbe posle svakog sastanka sve se više zaoštravala. Tajna policija radila je po unapred pripremljenoj strategiji - davati nove zadatke i sve to uslovljavati puštanjem brata iz zatvora. Stojadinović je brzo shvatio igru i jugoslovenskom konzulu saopštio da "dok mu ne puste brata neće da sarađuje".

Na sastanku "sektora E" 23. 2. 1953. godine, kako se vidi u jednom dokumentu u dosijeu Milana Stojadinovića, u arhivi Udbe, koji "Novosti" ekskluzivno objavljuju, zato se predlaže centrali u Beogradu "da prosledi nove instrukcije u radu s Mercedesom".

- Druže Vito, u vezi s Mercedesom mi ne bismo poduzimali momentalno nikakve mere dok ne primimo vaše primedbe na poslednji sastanak, o čemu smo javili šifrovanim pismom od 2. februara. Ovo zato što će verovatno doći do izmene s obzirom na novije momente s pomenutog sastanka. On je, kako smo javili, što se detaljnije vidi iz priložene zabeleške (zauzeo ovoga puta potpuno otvoren stav - dok mu se ne pusti brat neće da sarađuje. Takođe je ovog puta aludirao dosta otvoreno na povratak u zemlju sa određenom pozicijom. Osim ovoga, nije nam potpuno jasan drugi deo vaše tačke pod 1 u operativnom pismu poslednje pošte, gde govorite o Mercedesu:

"Takvo je stanje danas, no to ne znači da se pitanja njegovog ekonomskog opskrbljivanja po povratku u zemlju, kao i pitanje državljanstva ne bi moglo rešiti na jedan zadovoljavajući način". Da li ovo razumeti kao dozvolu za povratak u zemlju kada god on želi jer će on u razgovoru sigurno tražiti preciznije objašnjenje.

U OVOM dokumentu Udba šalje detaljan izveštaj o svim važnijim kontaktima u Argentini. Za Ibra (šifrovani naziv) obaveštajci iz Buenos Ajresa predlažu da mu se odmah pusti žena jer su ocenili "da od njega može da bude korsiti, pošto je odmah pokazao na delu volju za rad bez ikakvog ustezanja".

- Mi njemu porodicu, on nama informacije o slovenačkoj emigraciji - kaže se veoma jasno u izveštaju Udbe. - Da bi nam ostvario obećano pristupio je društvu "Slovencev". U slovenačkom sektoru imamo najteže stanje s agenturom i s mogućnostima za proširenje, posebno posle iskustva s Trigom s kojim se zakasnilo s traženjem žene iz zemlje, zbog čega je ovaj saradnik potpuno otpao iz mreže. Na kraju podvlačim, da je za naš slučaj Ibre, vezano u prvom redu što je on u slovenačkom sektoru, pored Erazma s kojim je veza neredovna, jedini saradnik.

Što se tiče Elvire, Udba kaže da postoje dobri uslovi da se krene napred. "Mislimo da je to više pitanje vremena i podesnog momenta, a manje njegovog opiranja, iako on redovno iznosi kako ne bi hteo da bude agent, već da uistinu mrzi Vevericu (Ante Pavelić)", kaže se u pregledu saradničke mreže u centrali komunističke policije u Argentini.

- Neke stvari nam kaže napola, neke uskrati otvoreno, ali ipak u celini mi smo dosta saznali od njega - kažu agenti Udbe o kontaktu s dr Benzom, bivšim konzulom u Berlinu, koji je po dolasku u Argentinu pokušao da preuzme vodeću ulogu od Pavelića.

- Čini nam se da je i prema Veverici odlučniji nego ranije. Zbog svega toga mi bismo predložili da se nastavi sa postojećom linijom: korišćenje u informativnom pogledu i priprema za javni istup protiv Veverice. Kad o tome govorimo ne vidimo mogućnost da se oko njega okupi neka grupa, čak ni njemu to ne bi odgovaralo u sadašnjem momentu. On bi sam hteo da raskrinkava Vevericu i to na jednom vrlo širokom planu: prva emigracija, stara Jugoslavija, NDH i nova emigracija. S toga bi sačekali sa svakom drugom namerom i nastavili kako smo počeli. Malo je neugodno delovala poseta porodici njegove žene i jako ga uplašila, a on se pobojavao vlasti naših domaćina, kao i "koljača". To sve je izneo nekako kroz zube, ali sigurno je da je strah tu.

KAKVE sve probleme tajna policija ima u dalekoj Argentini najbolje se vidi iz slučaja Estebana: "U poslednje vreme Esteban je na dva sastanka tražio da se razmotre mogućnosti da se vrati kući. Uzeo je za argumentaciju da slabo živi, nastojeći na ovoj bazi (po našem mišljenju da izvuče veću nagradu). Mi ga nismo ubeđivali u potrebu da ostane, nego smo rekli da će se ta stvar razmotriti. On je, inače, iznosio to nama skoro na svakom sastanku kakva su njemu obećanja bila data u Austriji, kad je primao saradnju, te da je samo pola od toga ostvareno da bi on odlično živeo".

- Posle nekoliko sastanaka postavio je sasvim drugo pitanje, da li bi se moglo srediti da njegova majka dođe kod njega za stalno. Opravdavao je da i drugi dolaze, te da njen dolazak neće izazvati pozornost. Kako se vidi u poslednje relativno kratko vreme Esteban je postavio dve suprotne stvari: da se povuče u zemlju, i da mu se dovede majka ovde. Naše je mišljenje da on ne bi išao u zemlju, i da na ovaj način želi samo da ucenjuje radi povećanja nagrade, te bi mu mi odgovorili da se slažemo da treba da ga vratimo u zemlju.

I konačno jedan kontakt po srpskoj emigraciji: Francisko.

- S njegovim slučajem mi nismo načisto. On piše redovno izveštaje, ali su oni dosta nejasni i zbrkani da mi još do danas nemamo jasnu sliku koliko tu ima ozbiljnosti i istine. Osim toga njegove informacije suprotne su informacijama koje mi posedujemo. Teškoća je ta što mi za sada još ne možemo da proverimo njegove informacije jer na ovom sektoru stojimo vrlo slabo s agenturom...

Osim s Milanom Stojadinovićem, koji je nesumnjivi lider srpske emigracije, ali kako kažu u izveštaju Udbe - "on odbija svaki rad po srpskoj emigraciji".

NARODNE RUKOTVORINE

ZA rad na terenu agentima Udbe jedna od najpotrebnijih stvari su - narodne rukotvorine.

- Za kontakte s raznim emigrantima dobro bi nam došle i neke fotokopije kompromitujućih materijala iz rata, NDH, o izvesnim stavovima ustaške vlade (prema muslimanima ili po drugim pitanjima) te molimo da nam ih šaljete - kaže se takođe u preseku tajne policije u Argentini. - Napominjemo da bi nam mnogo više odgovarale kopije originalnih materijala, nego prepisi, jer ubedljivije deluju.

(NASTAVLJA SE)

(Feljton objavljujemo uz dozvolu Večernjih novosti.)Mapa sajta
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.