Događaj - Istorijski kontekst - Knez Pavle u vihorima evropske politike

Okrugli sto

27. MART 1941:
KNEZ PAVLE U VIHORIMA EVROPSKE POLITIKE

(25-27.3.2003.)

Okrugli sto sa temom 27. mart 1941: Knez Pavle u vihorima evropske politike održan je od 25. do 27. marta 2003. godine u Domu Vojske (Beograd). Na skupu su učestvovali istoričari i publicisti koji dobro razumeju istorijske okolnosti pod kojima su se odigrali događaji vezani za 27. mart 1941., a prisustvovali su mu i Nj.K.V. kneginja Jelisaveta Karađorđević i Miodrag Janković, koji je u to vreme bio šef Civilnog kabineta kneza Aleksandra karađorđevića.

Kneginja Jelisaveta je Okrugli sto otvorila rečima: "Od najveće je važnosti da se (...) izloži istina o politici kneza Pavla, o dobu regentstva i objasne martovski događaji davne 1941. godine. Vrlo sam srećna što mogu ovde, u Domu Vojske, nekadašnjem Domu ratnika koji je dat na upotrebu dok je moj otac vladao, da pozdravim učesnike Okruglog stola, vas gospodo - profesore, doktore i magistre nauka - sve vas koji ćete se potruditi da za ova tri dana, koliko će trajati izlaganja, bude novom svetlošću otrgnuto od mraka to značajno doba naše istorije. Zahvalna sam vam i sigurna sam da če zahvaljujući vama (...) pasti mnogi velovi koji su sve ove 62 godine skrivali istinu."

Radovi izloženi na Okruglom stolu 27. mart 1941: Knez Pavle u vihorima evropske politike prikupljeni su, autorizovani i predstavljeni u Zborniku radova koji je objavila Zlatna knjiga (Beograd, 2003; ISBN: 86-82479-23-0). Kako je navedeno u tekstu Uvoda, "jugoslovenska i srpska istoriografija i publicistika i dan-danas imaju svoj negativan sud o knezu Pavlu Karađorđeviću. Posle smrti Josipa Broza Tita nastupila su nešto drugačija vremena i za kritičko vrednovanje mnogih dotadašnjih ocena istorijskih događaja i ličnosti. Raspad komunističke Jugoslavije doprineo je tom procesu još više."

Sa željom da pomognemo osvetljavanju istine, predstavljamo odabrane tekstove Okruglog stola 27. mart 1941: Knez Pavle u vihorima evropske politike, objavljene u istoimenom Zborniku:

Prolegomena - Prof. dr Veljko Đurić Mišina
Knez Pavle Karađorđević - Nil Balfur
Odjeci 25. i 27. marta 1941. u Kraljevu i uloga episkopa žičkog dr Nikolaja (Velimirovića) - mr Vladan Virijević
Javni stav dr Mirka Kosića, narodnog poslanika i prvaka Narodne radikalne stranke o 27. martu 1941. godine - Jovan Pejin
O pristupanju Jugoslavije Trojnom paktu 1941. godine - Pukovnik prof. dr Petar Opačić
Martovski događaji i mogućnost odbrane zemlje - Pukovnik prof. dr Miloje Pršić
Knez Pavle Karađorđević - Suzan Fišer
Knez Pavle i 27. mart (Da li se 27. marta 1941. godine dogodio državni udar, puč ili teroristički akt) - Prof. dr Dragan Simeunović
Antiratna politika kneza Pavla Karađorđevića u martovskim događajima 1941. godine - dr Slobodan Branković
Osvrt na nedžentlmensko ratovanje - Nikola Radmanović
Mapa sajta
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.