Knez Pavle - Biografija - Sahrana na Oplencu - Vlada Srbije o prenosu posmrtnih ostataka Karađorđevića

Vlada Srbije o prenosu posmrtnih ostataka Karađorđevića

VEČERNJE NOVOSTI, 22.3.2012.
PIŠE: V. Talović

Vlada danas donosi odluku o formiranju Organizacionog odbora za prenos posmrtnih ostataka članova dinastije. Prvi će na Oplencu biti sahranjen knez Pavle, jer su pripreme za povratak privedene kraju

Crkva na Oplencu; Knez Pavle sa porodicom

POSMRTNI ostaci svih članova dinastije Karađorđević biće ekshumirani i preneti u Srbiju. Vlada Srbije će na današnjoj sednici doneti odluku o obrazovanju Organizacionog odbora za ekshumaciju i prenos posmrtnih ostataka sedmoro Karađorđevića na Oplenac, potvrdio je juče "Novostima" ministar vera i dijaspore Srđan Srećković.

Prvi će na Oplencu biti sahranjeni knez Pavle, kneginja Olga i knežević Nikola jer su pripreme za njihovu ekshumaciju i prenos otišle najdalje. A o tome kada će biti ekshumirani i sahranjeni posmrtni ostaci kralja Petra Drugog, njegove supruge kraljice Aleksandre, kraljice majke Marije i brata kraljevića Andreje Karađorđevića brigu će voditi Organizacioni odbor.

Zahtev za povraćaj posmrtnih ostataka kraljevske porodice i sahranu uz najviše državničke počasti uputio je početkom februara predsedniku Borisu Tadiću i premijeru Mirku Cvetkoviću prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević.

U pismu predsedniku i premijeru prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević je naveo da ličnosti ranga Karađorđevića ne prense se i ne sahranjuju samo kao izraz porodičnog pijeteta, već kao istorijski gest poštovanja, pomirenja i razumevanja.

HUMKE U TUĐINI

KRALj Petar Drugi sahranjen je u manastiru Sveti Sava u Libertivilu, a njegov brat Andrej u susednom manastiru Nova Gračanica. Kraljica Marija Karađorđević sahranjena je na kraljevskom groblju u Vindzoru kao član britanskog dvora. Aleksandra Karađorđević, majka prestolonaslednika Aleksandra, sahranjena je u privatnoj grobnici u Atini. Knez Pavle, kneginja Olga i njihov sin Nikola sahranjeni su u Lozani.

- Inicijativu za prenos posmrtnih ostataka prva je dala princeza Jelisaveta Karađorđević, kćerka kneza Pavla, a podržala Srpska pravoslavna crkva - kaže Srećković. Prema njegovim rečima nakon odluke o sudskoj rehabilitaciji kneza Pavla, koja je doneta krajem prošle godine, stvorili su se uslovi da njegovi posmrtni ostaci, uz državne počasti, budu preneseni u porodičnu kriptu crkve Svetoga Đorđa na Oplencu. Srećković kaže da je realno da to bude na jesen.

- Moj san se ostvaruje. Sahranom na Oplencu uz državničke počasti biće delimično ispravljena nepravda prema mom ocu, knezu Pavlu, koji je u izgnanstvu umro - kaže princeza Jelisaveta. - Poštujem inicijative da se obavi zajednička sahrana na Oplencu, ali ne mogu da čekam da oni privedu kraju proceduru. Ja sam od švajcarskih vlasti dobila svu neophodnu dokumentaciju za prenos mog oca, kneza Pavla, moje majke, kneginje Olge i brata Nikole u Srbiju. Ja nemam vremena!

Princeza Jelisaveta Karađorđević nedavno je dobila i dopis iz ovlašćene kancelarije u Lozani sa precizno utvrđenim protokolom i procedurom, čak i sa preliminarnom cenom prenosa. - Troškovi ekshumacija za sve troje koštali bi nešto više od 20.000 evra.

Proces prenosa posmrtnih ostataka krunisanih ličnosti iz inostranstva je složen. U slučaju državne sahrane članova dinastije Karađorđević pitaju se i vlade SAD, Švajcarske, Grčke i britanskog monarha - potvrđeno je nedavno "Novostima" u Krunskom savetu.

- Još je rano da se govori o tome kako će biti organizovan povratak posmrtnih ostataka počivših Karađorđevića, ali su njihovi naslednici već vodili nezvanične razgovore u SAD, Grčkoj, Švajcarskoj i Velikoj Britaniji. Kada država traži prenos onda strana država daje odgovor na taj zahtev i to se uređuje diplomatskim putem.

REHABILITACIJA DINASTIJE

KRALj Petar Drugi i njegova porodica rehabilitovani su 2001. godine, kada je ukinut ukaz o zabrani povratka u zemlju i oduzimanju imovine, iz 1947. godine. Sud u Beogradu krajem prošle godine rehabilitovao je kneza Pavla, nekadašnjeg namesnika Kraljevine Jugoslavije, i poništi odluku Državne komisije iz 1945. godine, kojom je on bio proglašen za zločinca.

Istovremeno, poništene su i sve pravne posledice te odluke, a pred sudom je dokazano da je, odlukom iz 1945, knez Pavle bio proglašen zločincem iz ideološko-političkih razloga.

(Tekst je objavljen na sajtu dnevnog lista Večernje novosti 22. marta 2012. godine.)

Mapa sajta
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.