Knez Pavle - Biografija - Sahrana na Oplencu - Osnovan Odbor za prenos posmrtnih ostataka Karađorđevića

Osnovan Odbor za prenos posmrtnih ostataka Karađorđevića

POLITIKA, 22.3.2012.
PIŠE: J. Čalija

Knez Pavle Karađorđević biće sahranjen do jeseni na Oplencu

Vlada Srbije donela je na jučerašnjoj sednici odluku o obrazovanju Organizacionog odbora za ekshumaciju i prenos posmrtnih ostataka sedmoro Karađorđevića u porodičnu grobnicu na Oplencu. Na čelu odbora je predsednik Srbije Boris Tadić, a članovi su predstavnici vlade, Krunskog saveta, Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), Srpske pravoslavne crkve, istoričari, ambasadori Srbije u zemljama u kojima je sahranjeno sedmoro Karađorđevića čiji bi posmrtni ostaci trebalo da budu preneti na Oplenac. Srđan Srećković, ministar vere i dijaspore i jedan od članova odbora, kaže da je realno očekivati da na Oplencu na jesen bude sahranjen knez Pavle Karađorđević. Naime, njegov sin i kćerka, Aleksandra i Jelisavete Karađorđević, već su pokrenuli procedura za prenos posmrtnih ostataka kneza namesnika, njegove žene kneginje Olge i njihovog sina Nikole.

– Najbolje bi bilo kada bi sahrana svih Karađorđevića mogla da bude u istom danu, ali to će teško biti moguće iz tehničkih razloga. Procedure ekshumacije su različite u različitim zemljama i u ovom trenutku je teško reći kada bi na Oplencu mogli da budu sahranjeni i ostali Karađorđevići koji počivaju van Srbije. U svakom slučaju, država će učiniti sve da se to desi u najkraćem roku – navodi Srećković.

Osim kneza Pavla i njegove porodice, koji su sahranjeni u Lozani, u kriptu crkve Svetog Đorđa na Oplencu trebalo bi da budu preneti posmrtni ostaci kralja Petra Drugog, sahranjenog u manastiru Svetog Save u Libertivilu, njegove žene kraljice Aleksandre, sahranjene u Atini, kraljice Marije, žene kralja Aleksandra Prvog, koja počiva na kraljevskom groblju u Vindzoru,i kraljevića Andreja, najmlađeg brata kralja Petra Drugog, koji je sahranjen u manastiru Nova Gračanica u SAD. Svi Karađorđevići biće sahranjeni uz najviše državne počasti, a za prenos njihovih posmrtnih ostataka u Srbiju dobijen je i blagoslov patrijarha srpskog Irineja, koji su zatražili potomci Aleksandar Drugi, Jelisaveta i Aleksandar (Pavlov) Karađorđević.

– Na ovaj način vlada još jednom želi da pokaže da je spremna da stavi tačku na prošlost i ideološke podele. Ispravlja se velika nepravda prema porodici Karađorđević čiji grobovi su rasuti širom sveta. Treba napomenuti da je ovo i civilizacijski čin, jer se među njima nalaze dva šefa države– kralj Petar Drugi i knez Pavle i oni zaslužuju da počivaju u zemlji na čijem čelu su bili – naglašava Srećković.

Članovi odbora su i ministar kulture Predrag Marković, državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen, narodni poslanik Srđan Milivojević, Dragoljub Živojinović iz SANU, vladika šumadijski Jovan, kneginja Jelisaveta Karađorđević, član Krunskog saveta Dušan Babac, profesor Fakulteta političkih nauka Slobodan Marković, Vojislav Pavlović iz Balkanološkog instituta SANU, istoričar Bojan Dimitrijević, kao i ambasadori Srbije u Francuskoj, Švajcarskoj, SAD i Velikoj Britaniji, Dušan Bataković, Milan St. Protić, Vladimir Petrović i Dejan Popović.

Početkom februara, Aleksandar Drugi Karađorđević uputio je pisma predsedniku Tadiću i premijeru Mirku Cvetkoviću i ponovio zahtev da posmrtni ostaci svih članova njegove porodice budu preneti u Srbiju i sahranjeni uz najviše državne počasti. Inicijativu da knez Pavle, njegova žena i sin budu sahranjeni u Srbiji, pre desetak godina pokrenuli su i Jelisaveta i Aleksandar (Pavlov) Karađorđević.

(Tekst je objavljen na sajtu dnevnog lista Politika 22. marta 2012. godine.)

Mapa sajta
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.