Knez Pavle - Muzej kneza Pavla - Boris Tadić: Ako se kandidujem i pobedim, Predsedništvo ide Muzeju

Boris Tadić: Ako se kandidujem i pobedim, Predsedništvo ide Muzeju

Dnevni list Press je u svom broju od 9. marta 2012. godine objavio izjavu predsednika Srbije Borisa Tadića da će zgradu Predsedništva ustupiti Narodnom muzeju, ako bude odlučio da se kandiduje i ako pobedi na narednim predsedničkim izborima.

Obraćajući se mladima iz Novog Pazara, koji su posetili Beograd u organizaciji NVO "Urban In", Tadić je rekao: "Ako odlučim da učestvujem na predsedničkim izborima, kad god da se dese, i ako uspem da pobedim, i ako budem imao, između ostalih, i tu šansu, ovaj dom prepustiću Narodnom muzeju", navodeći da bi voleo da jedan predsednik Republike ustupi svoje mesto umetnosti i iseli se na neko drugo, manje mesto, koje ne mora da bude u centru grada.

Predsednik Srbije je podsetio da je zgrada Predsedništva na Andrićevom vencu bila Novi dvor porodice Karađorđević pre Drugog svetskog rata i istakao da je to "istorija Beograda". U zgradi Novog dvora je, počev od 1935. godine, bio smešten Muzej kneza Pavla, ustanova kulture od neprocenjive važnosti za evropeizaciju Srbije.

Kneginja: Pozdravljam najavu predsednika Tadića

PRESS, 11.3.2012.
PIŠE: A.M.

Ideja: Predsedništvo se seli, Novi dvor postaje muzej... Kneginja Jelisaveta Karađorđević pozdravila je najavu predsednika Borisa Tadića da zgradu Predsedništva ustupi Narodnom muzeju ako bude pobedio na narednim predsedničkim izborima.

Kneginja Jelisaveta Karađorđević
Kneginja Jelisaveta Karađorđević

- To je sjajna ideja, ali nije prvi put da predsednik to kaže. Mislim da je to veoma dobra ideja, pogotovo jer naš Narodni muzej ne radi. Ako bi se realizovala zamisao predsednika Tadića, ljudi bi konačno bili u prilici da vide i zbirku moga oca, kneza Pavla - rekla je je kneginja za Press nedelje.

(...)

Pre dve godine Narodni muzej je objavio monografiju „Muzej kneza Pavla", kojom je napokon skinut veo tajne sa velikog dela kneza Pavla - muzeja koji je nosio njegovo ime. Knez i njegovi prijatelji kolekcionari iz sveta darivali su muzej mnogim značajnim delima evropske umetnosti. Tako smo dobili slike Monea, Renoara, Degaa, Derena, Matisa, Bonara, Moroa, Tuluz-Lotreka, Šagala, Pisaroa, Mondrijana, Kondera.

Novi dvor - Muzej kneza Pavla
Novi dvor -
Muzej kneza Pavla

Nakon nedavne presude Višeg suda u Beogradu, kojom je knez Pavle Karađorđević rehabilitovan posle više od šest decenija, Press je pokrenuo akciju prikupljanja potpisa da se jednoj beogradskoj ulici, trgu ili parku dodeli njegovo ime kako bi velikan srpske istorije i najveći beogradski mecena dobio zasluženo mesto u srpskoj prestonici.

(Tekst objavljujemo uz dozvolu dnevnog lista Press.)

Saznajte više...

Mapa sajta
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.