Događaj - Izvršenje puča - Sedamdesetogodišnjica 27. marta 1941. - Srpski pokret obnove - reagovanja

Srpski pokret obnove - reagovanja

Vreme je da Srbija raskrsti sa komunističkim nasleđem

Povodom izlaganja ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića prilikom obeležavanja sedamdeset godina od demonstracija 27. marta 1941. u Beogradu, Pokrajinski odbor Srpskog pokreta obnove sa žaljenjem konstatuje da se shvatanja i retorika velikog broja visokih državnih funkcionera nimalo ne razlikuju od one iz doba najcrnjeg diktatorskog režima Josipa Broza i kasnije Slobodana Miloševića.

Ukoliko zaista želi u Evropsku uniju, Srbija pod hitno mora da se oslobodi balasta komunizma. Vreme je i da se javno progovori o istini o 27. martu 1941. godine, koji je Srbiju koštao milion i po žrtava, a važno je istaći i to da su kobni puč finansirali Britanci sa 100.000 funti sterlinga, dok su u njegovom sprovođenju aktivnu ulogu imali britanski obaveštajci. Nadamo se da će istina o ovom događaju uskoro stići i u udžbenike istorije u srpskim školama.

Pokrajinski odbor Srpskog pokreta obnove takođe smatra sramotnim i predlog zakona o otvaranju dosijea, koji praktično znači odlaganje obelodanjivanja brojnih istina iz naše skore prošlosti za čitavih 60 godina, dakle tek za neke buduće generacije. Pitamo se, 11 godina od demokratskih promena, koje su očigledno bile samo kozmetičke, kome to danas u vladajućoj koaliciji ne odgovara otkrivanje istine o jednom od najmračnijih perioda srpske istorije? Očigledno onima koji godinama odugovlače sa donošenjem Zakona o restituciji, a na pitanja iz Brisela o ovoj temi daju lažne odgovore.

U Novom Sadu, 28. 3.2011.
Informativna služba PO SPO

Izjava potpredsednika Srpskog pokreta obnove Žike Gojkovića

Posle sramnog decenijskog falsifikovanja istorije i satanizovanja lika i dela kneza Pavla Karađorđevića, rehabilitacija je samo jedan od načina da se srpski narod oduži osobi koja je u najtežim trenucima upravljala državom.

Ako ne računamo duhovna i kulturna bogatstva koja je knez Pavle godinama brižljivo sakupljao za svoj narod, a koja se u Srbiji malo cene, naučimo onda sebe i svoju decu o pravoj ulozi kneza Pavla u srpskoj istoriji. Postoji niz pisanih dokaza u britanskim državnim arhivima i njegovoj ličnoj prepisci sa zvaničnicima Ujedinjenog kraljevstva, da je naš knez jedini predvideo haos koji će u Evropi nastati pojavom Hitlera, da je bezrezervno i konstantno upozoravao na to, da je napornom diplomatskom aktivnošću, bez pomoći prirodnih saveznika, neumorno pokušavao da Jugoslaviju što bolje pozicionira u nastalom sukobu, da je gotovo sam nastojao da reši i hrvatsko pitanje i da je u svemu tome imao više iskrene podrške, država u kojoj danas živimo, drugačije bi izgledala.

Žika Gojković, Narodni poslanik
Potpredsednik SPO
Mapa sajta
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.