Događaj - Izvršenje puča - Sedamdesetogodišnjica 27. marta 1941. - Treći put - Veljko Lalić

Treći put

PRESS, 27..3.2011.
PIŠE: Veljko Lalić

Najvažniji mesec u Srbiji je mart. To je mesec u kojem ravnogorci slave 9. mart, kada su se zamalo vratili na vlast, komunisti obeležavaju 11, kada su pod lipom i definitivno sišli s vlasti, a građanska Srbija se seća 12. marta, kada su nas dva hica miljama udaljila od evropskog društva.

Kad prođu tri najvažnija dana tri Srbije, pojavi se 24. mart kao potvrda naših zajedničkih pogrešnih politika. I na kraju 27. mart, kada je sve ovo i počelo.

Jer, tog dana pre tačno 70 godina Srbija je rasturena. A ako hoćemo da znamo zašto nam se nešto dešava, onda moramo da vidimo i uzroke.

Oni kažu: 27. marta 1941. grupa neodgovornih oficira izvela je puč i gurnula Srbiju u Drugi svetski rat u kojem je ostala bez milion i po ljudi. Komunizam je zavladao u narednih pola veka. Najobrazovaniji vladar proteran je i prekinuta je dinastija Karađorđevića. Srbija je izgubila zemlje koje je stekla u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu, kao i kompletnu elitu koja je pobegla iz zemlje ili je ubijena u čistkama od '44. do '46.

Bio je to najtužniji dan moderne, građanske i obrazovane Srbije i najsrećniji dan osione, primitivne, nazadne Srbije. Nešto kao 12. mart 2003, samo s mnogo gorim posledicama.

I? Knez Pavle je proglašen ratnim zločincem iako je sve vreme rata proveo u Keniji. Čovek koji je Beogradu dao muzej i sve najlepše građevine nema svoju ulicu. Istoričari i danas kažu da je potpisao Trojni pakt, iako treba biti pismen pa videti da je potpisan pakt bez svih vojnih klauzula, što je potpisao i Staljin. Zločin kneza Pavla bio je što nije pristao na samoubistvo svoje zemlje, što je vodio realnu, umesto nebeske politike. Što je bio prvi srpski vladar koji je rekao da i naša glava ima cenu.

Danas nema nikoga da podigne glas za tog obrazovanog, pametnog i čestitog srpskog plemića koji je kao veliki anglofil dva puta odbio engleskog kralja. Zbog Srbije. I još više - zbog Srba. Knezom Pavlom danas niko ne želi da se bavi u Srbiji. Jer, on je treći put! Sredina. Glineni golub između dva ideološka rova iz kojih još ratuju četnici i partizani, levi i desni, patriote i izdajnici, naprednjaci i nazadnjaci, naši i njihovi.

I nikako da shvate i jedni i drugi da nam svima treba neko bolji od nas. Neko kao knez Pavle!

(Tekst objavljujemo uz dozvolu dnevnog lista Press.)


Mapa sajta
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.