Милан Антић - Биографија

Милан Антић

(1892-1975)


Милан Антић

Милан Антић је био син Никодија Антића, трговца из Бољевца, који је као секретар радикалног одбора био осуђен на смрт од преког суда 1883. године због учешћа у Тимочкој буни против краља Милана Обреновића. Казна му је била преиначена у двадесет година робије, коју је до 1886. издржавао у београдској Тврђави заједно са Пером Тодоровићем и друговима. Мајка Милана Антића звала се Јулијана и била је кћерка лекара из Бољевца.

Завршио је гимназију у Зајечару и желео да студира медицину, али је добио државну стипендију за студије права у Женеви.

По завршеним студијама постављен је за секретара у Министарству иностраних дела, а 1. септембра 1915, постаје најмлађи секретар Николе Пашића, кога прати у повлачењу преко албанских планина у Грчку. После рата радио је на успостављању границе са Грчком и служио у амбасадама у Риму и Букурешту.

У Риму је упознао своју будућу супругу Агату, ћерку последњег хрватског бана (1917-1918) Антуна Драгутина Михаловића. Има две кћери: Јелисавету и Олгу.


Аудијенција у Белом
двору -
Министар Двора
Милан Антић
и кнез
Павле

Милан Антић је 25. децембра 1932. године, вољом краља Александра Карађорђевића постао министар Двора, на ком положају је остао све до 27. марта 1941. године.

У јулу 1939. године, за владе Џорџа Шестог, произведен је у витеза викторијанског краљевског реда "Honorary Knight Commander". На Указу који је Милану Антићу дао право да до краја живота носи титулу енглеског сера, стоји потпис великог мајстора сувереног реда - краљице Елизабете (мајке данашње краљице). Ни пре њега ни после њега није било Србина коме је енглеска круна указала такву част, све до данас.


После издржане робије у
Сремској Митровици,
сер Милан Антић са
супругом Агатом
(
Загреб, 1962.)

На дан пуча, 27. марта 1941. године, министар двора Милан Антић је ухапшен, а после бомбардовања Београда, вођен путевима бекства генерала Симовића, браће Кнежевић и чланова пучистичке владе све до Пала, где га је, генерал Калафатовић у последњи час спасао од стрељања. Окупацију је провео у Бољевцу и у Београду, без икаквог учешћа у јавном и политичком животу окупиране Србије. Хапшење Милана Антића извршио је лично мајор Живан Кнежевић. Том приликом је Кнежевић узео сву Антићеву уштеђевину и лични дневник.

После Другог светског рата, Антић је хапшен три пута и робијао је у Сремској Митровици, све до 1960. године.

Милан Антић оставио је за собом већи број бележака и један мемоарски спис.

Сазнајте више...

Милан Антић: Намесници и Министар Двора пред судом

Милан Антић: Изводи из бележака

Миодраг Јанковић: Милан Антић - Министар Двора

- Рехабилитован Милан Антић

Mapa sajta
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.