Pokrovitelj


Film


Knjige o 27. martu


Ostale knjige...

Rehabilitacija


Sahrana na Oplencu


Godišnjica


Saznajte više...


Milan Antić: Namesnici i Ministar Dvora pred sudom

Milan Antić: Izvodi iz beležaka

- I grob i rob: Odgovor Dragiše Cvetkovića Ivici Dačiću (Press, 04.10.2009.)

- Kako baka kaže (Odgovor Veljka Lalića Žarku Koraću, Press, 01.102009.)

- Stotine 'izdajnika' čeka rehabilitaciju (Press, 27.09.2009.)

- Rehabilitovan Dragiša Cvetković (Press, 26.09.2009.)

- Ekskluzivno - UDBA: Dosije Milana Stojadinovića

- Ekskluzivno: Podela Jugoslavije počela u Argentini! (Press, 15.3.2009.)

- Otvoren dosije Mustafe Golubića: Staljinova naredba - Draža umesto Tita (2. deo, Press, 28.12.2008.)

- Otvoren dosije Mustafe Golubića: Izdao me Tito! Ali, neka ga... (1. deo, Press, 14.12.2008.)

- Milan Stojadinović u tajnom arhivu UDBE (feljton, Večernje novosti 2005)

Milan Stojadinović u tajnom arhivu UDBE - 7. deo

Milan Stojadinović u tajnom arhivu UDBE

JA VAMA POMAŽEM...

(7. deo)

Večernje novosti, 21.01.2005
PIŠU: Veljko Lalić i Uglješa Balšić

NA sastanke s Milanom Stojadinovićem, jugoslovenski konzul, koji sebe u svim izveštajima potpisuje kao Karlos, dolazi po jasnim uputstvima iz zemlje, koje kasnije s grupom obaveštajaca i poverenika studira na sastancima Juga. Kako kaže u izveštaju sa sastanka 3. decembra 1952. godine, koje "Novosti" premijereno objavljuju iz Stojadinovićevog dosijea u arhivi Udbe, s bivšim predsednikom vlade treba pričati o sledećem:

"Pitanje njegovog puta u Evropu i razlozi da se upozna sa aktuelnim događajima u zemlji, s akcentom na ekonomsku situaciju izazvanu poslednjom sušom. Upoznati ga sa novostima u vezi sa njegovom sestrom, primiti diskusiju u vezi sa bratom, ako je on počne na osnovi koja je još ranije precizirana, i postaviti sledeće zadatke po ustaškoj emigraciji: da deluje u pravcu ukidanja ustaškog "Radio časa" i pruži proširene podatke o delovanju ustaške vlade u Monte Videu, o čemu je na poslednjem sastanku govorio. Po srpskoj emigraciji: da utiče na emigrante koji vode list 'Srpska zastava', da ova piše više protiv ustaša, a da se u pisanju protiv FNRJ ograniči na najnužnije".

- Pošto sam mu doneo tri flaše šljivovice on se našalio da jednu pošalje Peronu, dodajući kako je ranije došao do nekih kolekcija cigareta koje je poklonio nekim argentinskim ministrima. Pokazana mu je jedna kutija naše "Makedonije" i on je zamolio da ponudi cigaretama službenike u drugoj kancelariji - počinje svoj izveštaj Karlos.

Po povratku iz kancelarije, Stojadinović odmah postavlja očekivano pitanje: "Da li ima šta novo u vezi s njegovim bratom?".

KARLOS nastavlja pripremljenom metodom "da mu je sestra dobila honorarno zaposlenje od Direkcije za informacije i da je to pitanje potpuno okončano, ali da je pitanje brata mnogo teže i da pre svega zavisi od njega".
- Mercedes je prešao na svoj položaj, uporedivši se s raznim italijanskim emigrantima koji kao bivši funkcioneri vlasti dobijaju od Italije penzije, razne diplomatske funkcije u inostranstvu i slično. Ovo je nadovezao na situaciju s emigracijom, rekavši kako bi s jednim taktičnijim postupkom moglo mnogo emigranata da se privoli na povratak kući ili da se bar pasiviziraju u neprijateljskom radu protiv nas.

Stojadinović je predložio da "uz jednu izjavu ministra Rankovića mogu da se pošalju i pozivi za povratak na adrese emigranata s raznim obećanjima koje će regulisati njihova prava u Jugoslaviji, pitanje imovine, penzije i slično, što bi omogućilo veći kontakt emigranata s poslanstvom i pasiviziralo njihovu aktivnost u suprotnom taboru".

Konzul piše kako je reagovao na sve ovo, rekavši "da mi ne možemo jednako postupati s ratnim zločincima i sa ostalim emigrantima".

Trenutak zategnutosti Udbin obaveštajac koristi da pređe na drugu zadatu temu. Stojadinoviću objašava probleme s velikom sušom, pa odjednom pita direktno: "Da li je tačno da putuje u Evropu, pošto se tako priča"?

Mercedes kao da je bio iznenađen ovakvim pitanjem, ali je brzo odgovorio da odlazi na kraće zbog privatnih poslova i to prvo po Južnoj Americi, a zatim u Evropu, zbog "Ekonomista". Mercedes je rekao da putuje posle Nove godine i da misli da se zadrži oko dva meseca.

Konzula, naravno, najviše zanima da ći da poseti Pariz, i svoje stare prijatelje. Stojadinović ga prekida: "Mislite da se sretnem s Cvetkovićem".

- Pa s Cvetkovićem - odgovara Piljuga. - S princom Pavlom, Trivuncem i drugima.

Stojadinović očigledno nije nepripremljen na ovakva pitanja, princa Pavla naziva bitangom, odbijajući svaku mogućnost da se s njima nađe. Zatim, on skreće temu i pita komunističkog obaveštajca da li je čitao poslednju "Srpsku zastavu" i članak o Veverici (Ante Pavelić)?

KARLOS kaže da je članak dosta dobar, ali da "Zastava" svakim brojem piše sve više protiv FNRJ, služeći se neistinitim pričama o Titu, dok zapostavljaju napade na ustaše. On pokazuje Stojadinoviću članke koje su ranije štiklirali kao "problematične."

- Rekao sam mu da mi očekujemo od njega uslugu tj. da on preko svojih prijatelja u "Zastavi" onemogući ovakvo napadanje na nas i orijentiše list protiv ustaša - piše Udbi. - Mercedes je izneo da mu je veoma teško da utiče na pisanje ovog lista, jer su ljudi vrlo čudni i uvredljivi, prenevši slučaj bivšeg pukovnika Dimitrijevića koji se uvredio i naljutio što u jednom broju (poslednjem) nije štampan njegov feljton u celini, već samo deo.

Jugoslovenski konzul napokon Stojadinoviću daje prvi zadatak: zaustavljanje ustaškog "Radio časa".

- Objašnjeno mu je da treba da se zabrani emitovanje ustaškog "Radio časa" preko stanice "Splendid". Stojadinović je rekao da može da interveniše samo ako emisije deluju antisrpski, našta sam mu rekao da "Zbor" koji peva prilikom tih časova, sadrži više ustaških ratnih zločinaca, što takođe može biti baza za intervenciju uzevši s njegovog(srpskog) ili našeg stanovišta - zaključuje jugoslovenski konzul u Buenos Ajresu.

On se "upecao" na to "srpsko stanovište", kaže sam konzul, razvivši čitavu priču o ustaškim pokoljima nad srpskim življem. Stojadinović ipak omalovažava ustaše, rekavši, kako prenosi obeveštajac Udbe, "da naša vlada može pored Veverice u Argentini mirno da vlada još hiljadu godina".

- Govoreći da Argentinci zabranjuju ili nedozvoljavaju izlaženje listova političke emigracije protiv FNRJ (ili kako se M. doslovno izrazio: zapretili su im da ne smeju politički da deluju) Mercedes je napomenuo da se to odnosi i na "Srpsku zastavu" - zaključuje Udbin obeveštajac, napominjući kako je odmah vratio razgovor na "Zastavu".

"Da, mogu ja pomoći, ja i pomažem vama, ali vi meni nikako da pustite brata", bio je Stojadinovićev odgovor.

USTAŠKA MASKA

MILAN Stojadinović je na sastanku s jugoslovenskim konzulom 3. decembra 1952. ustvrdio da je ustaška vlada u Monte Videu samo "maska".

- Svi oni zajedno s Vevericom ovde su u Buenos Airesu - kazao je Stojadinović. - Ali, pošto im je zabranjeno političko delovanje pišu i deluju preko Monte Videa. Nekoliko puta je ponovio da su oni sve vreme ovde, praveći grimasu licem, kao da je hteo da pokaže kako se radi o jednoj igri da bi se zamaskiralo pravo stanje.

(NASTAVLJA SE)

(Feljton objavljujemo uz dozvolu Večernjih novosti.)Mapa sajta
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.