Pokrovitelj


Film


Knjige o 27. martu


Ostale knjige...

Rehabilitacija


Sahrana na Oplencu


Godišnjica


Saznajte više...


Milan Antić: Namesnici i Ministar Dvora pred sudom

Milan Antić: Izvodi iz beležaka

- I grob i rob: Odgovor Dragiše Cvetkovića Ivici Dačiću (Press, 04.10.2009.)

- Kako baka kaže (Odgovor Veljka Lalića Žarku Koraću, Press, 01.102009.)

- Stotine 'izdajnika' čeka rehabilitaciju (Press, 27.09.2009.)

- Rehabilitovan Dragiša Cvetković (Press, 26.09.2009.)

- Ekskluzivno - UDBA: Dosije Milana Stojadinovića

- Ekskluzivno: Podela Jugoslavije počela u Argentini! (Press, 15.3.2009.)

- Otvoren dosije Mustafe Golubića: Staljinova naredba - Draža umesto Tita (2. deo, Press, 28.12.2008.)

- Otvoren dosije Mustafe Golubića: Izdao me Tito! Ali, neka ga... (1. deo, Press, 14.12.2008.)

- Milan Stojadinović u tajnom arhivu UDBE (feljton, Večernje novosti 2005)

Milan Stojadinović u tajnom arhivu UDBE - 6. deo

Milan Stojadinović u tajnom arhivu UDBE

"MERCEDES" S PETOKRAKOM

(6. deo)

Večernje novosti, 20.01.2005
PIŠU: Veljko Lalić i Uglješa Balšić

NA sastanku s Boškom Vidakovićem dogovoreno je da Milan Stojadinović radi s konzulom u Buenos Ajresu. Njegovo šifrovano ime postalo je - Mercedes. Bivši predsednik vlade, jedan od najbogatijih i najmoćnijih ljudi predratne Jugoslavije, tako je 28. oktobra 1952. godine i defitivno postao - poverenik Udbe.

Prvi izveštaj konzula koji sebe potpisuje s Karlos počinje klasičnim policijskim ispitivanjem. Za razliku od prijateljskog ćaskanja s Boškom Vidakovićem, direktorom SID-a i jednim od obaveštajaca na vrhu komunističke policije, Stojadinović se sada suočio s operativcem koji od njega traži samo jedno - da sarađuje.

Bivši predsednik vlade i novi konzul u Argentini prave dogovor kako da isključe "Amiga", kao posrednika, kako da "Srpska zastava" više piše protiv ustaša, a manje protiv komunista... Stojadinović, zatim, iznosi svoj zahtev - pita za brata.

- Na to sam počeo o njegovoj sestri onako kako je dato u šifrovanom pismu iz zemlje s izvesnom izmenom u prvom delu, gde nisam govorio da je "frontovka" i slično, nego da je korektna građanka - piše Karlos.

Njegovo izlaganje Stojadinović je mirno slušao, sve dok Karlos nije ispričao kako je njegova sestra "ogorčena na njega, kako ga okrivljuje za smrt svoga muža i svoje teško stanje i položaj njegovog brata u zatvoru". Stojadinović je bio van sebe. Pitao je: "Zar je moguće da je ona to govorila?"

- JA sam potvrdio, ponovivši ovaj deo iz početka (namerno), a zatim dalje, dodavši da mi je za sada sve to poznato samo iz jedne kratke informacije od Bosanca, a da se nadam da ću nešto detaljnije moći da mu kažem čim primim poštu. Moje izlaganje je na Mercedesa (kako se može zaključiti i po njegovom izgledu u tom momentu i po reakciji) delovalo porazno i iznenađujuće. Ispričao mi je slučaj s mužem njegove sestre, braneći se da on nije ništa kriv za njegovu smrt, jer je ubijen pri završetku rata dok još nije postojala aktivnost redovnih sudova u Beogradu. Nekoliko puta je s čuđenjem zamišljeno ponavljao da kako je to moguće da ga ova optužuje, da je ogorčena na njega i slično, ali je na kraju posle mog izlaganja o tome da joj je učinjena pomoć rekao "Pa, ipak su ovo dobre vesti".

- Ja sam se tobože izvinio da mi je lično neugodno što sam mu saopštio za njega tako neugodno mišljenje njegove sestre, što je on prećutao i zatim rekao "A, šta ima u vezi s bratom?"

- U vezi s bratom - odgovorio sam - stvari stoje kako je ugovoreno između vas i gospodina B. (Boško Vidaković je gospodin u izveštaju Udbe. prim. aut.) na vašem poslednjem sastanku, i rešenje bratovog, kako i sestrinog pitanja, zavisi od ispunjavanja obaveza koje ste preuzeli na sebe. Ovakav moj odgovor kao da je malo zbunio Mercedesa i on je samo oborio pogled odgovarajući nekoliko puta - "da".

Mučan razgovor prekinuo je neki službenik, posle čega je jugoslovenski konzul, kako kaže, "odlučio da pređe na ozbiljan razgovor".

- Postavio sam mu pitanje da li mu je poznato mesto boravka Veverice (Ante Pavelića), zbog navodnog intervjua s dopisnikom agencije Ansa u Urugvaju, te pisanja nekih madridskih listova, da se Veverica nalazi u Urugvaju.

STOJADINOVIĆ je kazao da Pavelić sigurno nije u Urugvaju, da on poznaje dopisnika Anse, i da je taj intervju sigurno još ranije napravljen.

Njemu je poznato da su Argentinci posle našeg zahteva za ekstradiciju upozorili Vevericu da se povuče i zabranili mu svako političko delovanje - kaže se u izveštaju Udbe. - Iznosio je dalje kako se Veverica vrlo malo kreće, slabo je obučen i ostareo, i da se vrlo malo pojavljuje među ustaškom emigracijom pošto mu je to zabranjeno od Argentinaca (ovo zabranjivane pomenuo je i podvukao nekoliko puta), kao i zbog njegovog izgleda, kako se njegova emigracija ne bi demoralisala.

Karlos kaže da je tada pomislio na dve mogućnosti: "Ili hoće svesno da me obmane smatrajući da nemam pojma o delovanju ove emigracije (što nije odgovaralo njegovom držanju) ili prosto on nema pojma o delovanju Veverice i ustaške emigracije i drži se na podacima iz 1950. godine".

Jugoslovenski konzul zatim kaže da je bio siguran da ga Stojadinović šalje na pogrešan put, pa ga pita šta on misli o ustaškoj propagandi ovde?

Mercedes je izneo da ne čita tu štampu - piše konzul. Postavio sam mu pitanje kako gleda na Jelićevu akciju u Nemačkoj i njen odjek ovde u Argentini. On je prvo upitao o kom se Jeliću radi, pa se onda prisetio. "Da nije to onaj koga su Englezi zarobili na nekom brodu?" (dr Branko Jelić, ustaški vođa u Nemačkoj posle Drugog svetskog rata) Kada sam mu potvrdno odgovorio, rekao je da ne zna ništa naročito o tome, ali da je Jelić demokratskijeg mišljenja nego Veverica, ali da uopšte uzevši maršal može da vlada dokle hoće u Jugoslaviji pored aktivnosti Veverice ovde i Jelića u Nemačkoj.

PLAN ZA BOSNU

MILAN Stojadinović i jugoslovenski konzul u Buenos Ajresu pričali su o raznim temama, a kao jednu od najinteresantnijih Udbin obaveštajac izdvaja - diskusiju o odnosima Srba, Hrvata i muslimana u BiH.

Stojadinovića je najviše zanimalo šta bi bilo u Bosni u slučaju nekog plebiscita. Da li su za sadašnju Bosnu ili Mačekovu koncepciju razdvajanja na dve strane: Srba i Hrvata, i potpuno eliminisanje muslimana. Pitao je o ratu u BiH, i pokoljima, te ko je prednjačio u tom? Da li postoji i dalje ona mržnja koja je i ranije postojala u BiH?

- Ja sam mu dao jedno šire obrazloženje, objasnivši da narod BiH od posleratnog uređenja već vidi praktične koristi i velike mogućnosti prosperiteta, i da nikome ne pada na pamet bilo kakvo cepanje, da su mržnje koje su stvorene ranijim režimima i u toku rata sada neprimetne i neznačajne, jer se o njima može govoriti samo kao o pojedinačnim slučajevima, piše komunistički obaveštajac u svom izveštaju, pa podvlači "izdajničku ulogu četnika u toku rata, koja je doprinela raspirivanju nacionalne mržnje i dovela do fatalnih posledica, jer su se ovi ponašali kao i ustaše, klali i palili nevin muslimanski živalj".

(NASTAVLJA SE)

(Feljton objavljujemo uz dozvolu Večernjih novosti.)Mapa sajta
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.