Knez Pavle - Porodični album - 1934-1941 - Doba regentstva - Pisma kneza Pavla

Pisma kneza Pavla

Pismo Princezi Olgi

21. IV 1940.

Ljubavi moja slatka,

Hvala ti na tvom dragom i zanimljivom pismu. Možeš da zamisliš koliko sam čeznuo za vestima. Bilo je tako lepo čuti tvoj glas, tako jasno, onomad. Stalno mislim na tebe i decu, i svakom trenutku tokom dana pokušavam da zamislim šta radite. Sada ste sigurno u Dramlaringu (domu vojvode od Baklija, u Škotskoj)!

Bio sam očajan zbog našeg malog Banija (Zečića - sin Nikola). To je takva nepravda i takav baksuz za njega, sirotog jadnička. U zadnjem pismu mi je pisao ako se plaši da do zadnjeg dana ne navuče neku bolest pa da mora da ostane ceo raspust u školi! Znam da ćete ti i Nurni (Olgina dadilja kada je bila beba) učiniti sve da ga razveselite, ali je sve jedno strašno biti zarvoren u sobi. Vrlo sam uzbuđen zbog Figijevih (najstariji sin Aleksandar) ocena, i srećan takođe.

Danas sam ručao sa Petrom i posle toga smo sa još dvojicom njegovih prijatelja otišli u jednu dugačku vožnju, iz koje smo se upravo vratili (6 sati). Očekujem da za pola sata dođe Kembel, koji će mi, verujem, doneti nekih vesti. Nemam reči da opišem koliko mi moja mala Piksi (Jelisaveta) nedostaje, ali su stvari izgaledale tako preteće i za Jugoslaviju i za Grčku pa nisam imao drugu alternativu sem da je pošaljem u Lozanu. Kuća je sada tako prazna, ali bar znam da je ona sada na sigurnom ako dođe do najgoreg.

I dalje sam vrlo nepoverljiv što se tiče Mutijevih (Musolinijevih) namera, i ništa me ne bi sa te strane iznenadilo. Ako Engleska zada odlučujući udar na severu, situacija će postati mnogo bolja, ali oni su tako spori pa država za državom propada a da se oni nisu još ni pokrenuli. Pa se onda zbog nečega uvek strašno iznenade, sve tako verujući svima do zadnjeg momenta. Bez svake sumnje njihova flota čini prava čuda u zadnje vreme, ali ja bih želeo da su bili brži. Strašno sam zauzet, i ophrvan mnogim brigama i neprilikama. Pre neki dan sam morao da uhapsim Stojadinovića koji je štampao pamflet u kome me je na sva usta izvređao i nazvao kopiletom! I to mi je hvala što sam ga četiri godine držao kao Predsednika Vlade ove zemlje, envers et contre tous. I to još nije sve: (ovo je strogo poverljivo i ne sme se nikome reći) otkrili smo da radi za Vatata (Nemačku)! Aćimović takodje! Ovo je dovoljno o ovoj bolnoj temi. Ovde je lepo i toplo, lišće izbija i oseća se leto a ne proleće kao što bi čovek očekivao.

Sinoć sam dobio telegram sa dobrim željama (za šta?) od Mindž (Kraljice Marije) i njenih dečaka iz Londona! Petar je vrlo sladak i mnogo je napredovao. Večeravam sam, a za ručak mi obično dođe nekoliko ministara i generala na mini konferenciju. Petar bi želeo da ide na Brdo za Uskrs, ali sve naravno zavisi od toka događaja i ne mogu ništa da planiram u napred.

Hvala ti na karti iz Savoj Hotela. Podsetila me je na mnoge srećne trenutke, i bilo je pravo zadovoljstvo videti potpise mojih prijatelja.

Irni (Kazale) nije loš, ali moraš da paziš šta pričaš pred njim zbog njegovih veza sa Hudri (Kraljicom Marijom) i zbog njegove indiskrecije.

Kobila je jutros dobila malo ždrebence.

Telefonirao je naš poslanik iz Berlina da je Vuli uspešno operisana i da se dobro opravlja.

Video sam da je objavljena nova knjiga o Brumelu: molim te!

Moram da završim. Bog te blagoslovio Anđele moj, zagrli naše bebe i moje Mače (Marinu od Kenta) i puno pozdravi Džordžija (Vojvodu od Kenta) i sve prijatelje.

Nežno te ljubi tvoj Pavle

PS. Upravo je otišao Kembel, nije imao ništa da kaže!!

Pismo Princezi Olgi

4. V 1940.

Beli Dvor

Anđele moj,

Kako da ti se zahvalim na tvom slatkom pismu i božanstvenim poklonima. Ja nikako ne zaslužujem tako lepe stvari, i sva tri predmeta su me uzbudila. Knjiga je prevazišla sva moja očekivanja i sada zauzima vrlo istaknuto mesto u mojoj biblioteci, kao i pečat koji me potpuno fascinira pa sada pečatiram sve i svašta samo da bih ga koristio. Hvala ti Pusi!

Upravo sam čuo da je Piksi (Jelisaveta) stigla u Pariz. Suze mi zbog toga udaraju na oči, ali svejedno mislim da je tvoja odluka bila mudra i da si ispravno postupila! Uskrs sam proveo na Brdu, sa Petrom i njegova dva druga. Na nesreću vreme je bilo loše, oblačno sa pljuskovima. Svejedno je promena bila prijatna. Otarasio sam se dva Merkera (nemačka baštovana) iz razloga koje možeš pretpostaviti.

Vuli (Vunica - Olgina sestra Jelisaveta) mi je poslala jedno dirljivo pismo, i dobro je. Dirnule su me sve novosti o kojima si mi pisala, a naročito opisi dece. Neka su živi i zdravi! Ovde je vreme loše, vetar urla a kuća je vrlo prazna. Želeo bih da čujem šta si mislila o Hudri (Kraljici Mariji)? Da li je zbilja bolesna i šta se u stvari dešava sa njom.?

Kako je to užasno sa tetkom Mod. Premijerov govor je svida napravio užasan utisak, i niko ga ne razume. Uvek dolaze dočekane!

Brige ne prestaju, i sve što mogu da kažem je neka nam je svima Bog u pomoći. Mnogo mislim na tebe i onomad sam imao užasnu noćnu moru pa te molim da ako ikako možeš više ne letiš.

Nadam se svejedno da uživaš u toj božanstvenoj zemlji.

Puno pozdravi Bertija (Kralja Džordža VI), Elizabetu (da li si videla njen portret koji je Džon naslikao?), Bunu (Vojvodu od Kenta) i sve naše prijatelje. Zagrli naše bebe, a tebi mnogo nežnih i zahvalnih poljubaca od tvog

Sizija (Pavla)

Pismo Velikoj Kneginji Jeleni

(tašti Princa Pavla, koja je živela u Atini)

22. III 1941.

Beli Dvor

Najdraža Majčice,

Hvala Vam na vašem dragom pismu. Sasvim razumem i delim Vaš strah, i najviše bih želeo da mogu da Vam pružim onu vrstu uveravanja kavu ste tražili da čujete od mene. I mi sami ovde prolazimo kroz izuzetno teške trenutke, tako da sam sasvim a bout de forces. Naročite garancije koje tražimo od Braunija (Smeđih - Nemačke) u potpunosti su drugačije od onih koje su date našim susedima. Što smo svi mi danas u ovako nemogućoj situaciji je nažalost posledica poverenja koje je Kiti (Engleska) imala, do poslednjeg trenutka, u Vašeg brata (Rusiju). Kako nam niko ne preti direktnim napadom, mi ne možemo sebi da priuštimo da budemo agresori, a ja lično moram u obzir da uzmem i kako se osećaju Kata (Hrvatska?) i Brdo (Slovenija), kao i vojno rukovodstvo, a svi oni su za mir. Mi smo ovde svi odlučni da branimo našu zemlju i ni na koji način nećemo dozvoliti prolaz stranim trupama ovuda, tako da se ne morate ničega plašiti. Neka nas Bog sve zaštiti i bude nam u pomoći.

Možete sasvim da zamislite u kakvom smo stanju i kako se sada osećamo. To je mnogo više nego što živ čovek može da podnese, a ja sam u tome preko 6 godina! Molim Vas da ovo pismo uništite i spalite.

Svim srcem ljubim Vašu ruku,

Puno Vas voli Vaš odani Pavle

Mapa sajta
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.