Покровитељ


Филм


Књиге о 27. марту


Остале књиге...

Рехабилитација


Сахрана на Опленцу


Годишњица


Драги посетиоци,

Истина сувише трпи, али се никад не гаси.

Ово је Интернет портал посвећен једном значајном датуму из новије српске историје. На њему можете пронаћи оно што вам је, може бити, већ познато, али и документа која су до недавно била непозната и самим историчарима - специјалистима за овај период.

Реч је о пучу од 27. марта 1941. године.

Наша је намера да вам предложимо сасвим ново, модерно читање историје.
Све на овом порталу гравитира око једне тачке, једног датума и једне велике личности српске историје: Његовог Краљевског Височанства Кнеза Павла Карађорђевића.

Потрудили смо се да вам пружимо довољно материјала за разумевање периода који је претходио 27. марту 1941. године, а исто тако имате на располагању и доста тога о људима и догађајима после овог датума.

Познато је да историја има само сећање, дакле поуку, али напред не уме да начини ни један једини корак. Ипак, 27. март је, показало се, присутан и у овом нашем времену, као сећање лоше савести. Чини се да нам историја не допушта да било шта заборавимо од мрачних дела претходних генерација. Продубљивањем наших знања о 27. марту биће нам лакше да разумемо многа савремена збивања у нашој земљи, да јасно схватимо чиме све не треба оптерећивати будућност Србије. А то ће, уз вашу помоћ, бити озбиљан корак у напред.

Цео овај подухват не би био могућ без великих напора и залагања ЊКВ Кнегиње Јелисавете Карађорђевић. Љубав и поштовање које Кнегиња Јелисавета гаји према успомени на свога оца – Кнеза Павла – покретачи су њених сталних настојања да се скину велови неистина са овог дела српске историје. Већ пуних 25. година Кнегиња Јелисавета сама прикупља документа по архивима, иницира писање о 27. марту и ради на праведном сагледавању и вредновању улоге Кнеза Павла у историји Србије двадесетог века. Пре две године успела је да Београд добије микро филмове целокупног личног Архива Кнеза Павла (око 12.000 докумената) који се чува на Колумбија Универзитету у Њујорку.

Овај интернет портал је, дакле, настао због жеље Кнегиње Јелисавете да нам помогне тако што ће нам историја њене породице свима бити за поуку, од чега ћемо, она се нада, имати користи у будућности. Посетиоцима портала је, преко e-mail-а, омогућен директан контакт са Кнегињом Јелисаветом.

Молимо посетиоце да се са поштовањем односе према материјалима који су им на располагању, да их никада не злоупотребе, чак ни онда ако не деле нека наша расуђивања о личностима и догађајима који су били узрок великих невоља за Србију.

Унапред хвала.


Мапа сајта
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.