Кнез Павле - Биографија - Кнез Арсен Карађорђевић - Говор кнеза Арсена

Говор кнеза Арсена

У заоставштини кнеза Арсена налази се написан један говор који он никада није изговорио. После балканских ратова у Србији се много говорило о јунаштву кнеза Арсена и његовом великом умећу у командовању коњицом. Регент Александар је, бојећи се да не буде замрачена његова ратничка слава, од оца, краља Петра, захтевао да кнеза Арсена одмах удаљи из земље. Кнез Арсен је напречац отпутовао у Русију. Ево шта је намеравао да каже својим ратним друговима:

Кнез Арсен Карађорђевић

»Јунаци,

Кад је Србија огласила рат Турској, и ја сам, као и ви, одмах похитао да се као Србин ставим на расположење наше миле отаџбине и веома сам срећан био, што ми је у део пало да командујем вама - дичним српским соколовима - да са вама учествујем у стварању Велике Србије и да са вама, у минула два крвава рата, делим свако зло и добро.

Заиста Србија се може дичити таквим јунацима као што сте ви, јер се само треба сетити Куманова, када сте онако храбро и са пуно пожртвовања могли одолети онако силној непријатељској навали; па Присата, - када сте се преко оног стења и непролазног крша појављивали пред непријатељем од куда вам се најмање надао; па Битоља, - када сте по најгорем времену и газећи море од разливене Црне реке, претили непријатељу да га одсечете од позадине и тиме га натерали на повлачење са оних град-положаја. А шта тек да кажем за Брегалницу, кад сте се у најкритичнијем тренутку као бујица бацили на другог непријатеља - доскорашњег савезника - и тиме допринели, да се пораз, који нам је претио и који нам је припремао наш бивши савезник, претвори у онако сјајну победу која ће у историји Срба вечито блистати као алем камен.

Да, јунаци, ви и ваши другови сте осветници Косова и Сливнице, ви сте творци Велике Србије зашта будите поносни и благо оној отаџбини која је такве соколове одгајила.

Ја се поносим са вама официрима, који сте ми у овоме епохалном рату свесрдно и са пуно искрености и пожртвовања помагали, као и са вама подофицирима, капларима и редовима, дрским и смелим извршиоцима свију наредјења и верујте да ће ми у животу моме најдража и најмилија бити ова година коју са вама проведох.

Пошто је рат завршен, то на растанку са вама, јунаци, молим вас, да и даље истрајете у вашем позиву са пуно љубави и пожртвовања и позивам вас да за срећу и напредак наше миле Србије узвикнемо:

Да живи наш Врховни Командант Њ.В. Краљ Петар I!«

Одликовања кнеза Арсена Карађорђевића

Према званичним подацима Војног музеја у Београду, у тој институцији чувају се следећа одликовања кнеза Арсена Карађорђевића:

МЕДАЉА ЗА РУСКО-ЈАПАНСКИ РАТ 1904-1905, руска
На аверсу је симбол свевидећег ока, а испод године
1904-1905. На реверсу текст: ДА ВОЗНЕСЕТЪ ВАСЪ ГОСПОДЪ ВЪ СВОЕ ВРЕМЯ. Пречник 27.8mm. Сребро. Инв. бр. 12468.
ЗЛАТНА МЕДАЉА ЗА ХРАБРОСТ "МИЛОШ ОБИЛИЋ", 1913.
Прва варијанта из 1913. године. Рад Huguenin frères. На аверсу је попрсје Милоша Обилића и натпис: МИЛОШ ОБИЛИЋ. На реверсу је крст с два укрштена мача и ловоров венац у коме је исписана девиза одликовања: ЗА ХРАБРОСТ. Испод је сигнатура: Huguenin. Пречник 36mm. Позлаћена бронза. Трака црвена. Инв. бр. 8837.
ОРДЕН КАРАЂОРЂЕВЕ ЗВЕЗДЕ IV СТЕПЕНА
Из периода 1904-1914. Рад бечке медаљерске радионице G.A.Scheid. Дим. 65x40mm. Трака црвена с белим ивичним пругама.В. кат. бр. 218. Инв. бр. 6406.
СПОМЕНИЦА АЛЕКСАНДРА III, руска
На аверсу, у плиткој пластици је профил цара Александра III, с десне стране је натпис: ИМП. АЛЕКСАНДАРЪ III, а с леве гранчица. На реверсу, по средини су године:
1881-1894 са круном изнад и руским крстом испод. Пречник 28mm. Сребро. Трака црвена. Инв. бр. 6626.

Извор: Дарови Војном музеју - Каталог изложбе. Београд. 1990. стр. 99.

После смрти кнеза Арсена 1938. године, његов син - кнез Павле - предао је на чување Војном музеју сва одличја и документа везана за војничку каријеру кнеза Арсена Карађорђевића, најодликованијег српског официра свих времена. После II Светског рата, из Војног музеја су нестала готово сва његова одликовања и све што се, према званичној евиденцији Музеја, данас тамо чува - јесте оно што управо објављујемо.
Мапа сајта
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.