Knez Pavle - Biografija - Knez Pavle dobio ulicu u Šapcu

Knez Pavle dobio ulicu u Šapcu

Posle gotovo sedam decenija, Šabac je prvi grad u Srbiji koji je jednoj od svojih ulica dao ime kneza Pavla. Odlukom gradske skupštine, usvojenoj na sednici održanoj 24. marta 2010. godine, nova ulica koja se prostire u produžetku Mišarske ulice dobila je naziv Ulica kneza Pavla Karađorđevića.

Miodrag Janković, urednik Internet portala “27. mart”, ovaj događaj komentariše sledećim rečima:

“Kao što je Mišarska bitka 1806. godine otvorila put ka uspehu Karađorđevog ustanka i osvojenju Beograda, a Šabac postao slavni srpski grad, tako je i ovoga puta u Šapcu rođena nova nada za sve nas koji verujemo da bez prepoznavanja istorijske istine ne može biti napretka u našoj zemlji. Dakle, Šabac je prvi grad u Srbiji koji je odlučio da jedna njegova ulica ponese ime kneza Pavla. Prvi put od 1944. godine i dolaska komunista na vlast, jedan srpski grad je podario znamen najoklevetanijem srpskom vladaru. I nije slučajno da se Mišarska ulica u Šapcu nastavila kao Ulica kneza Pavla, a da su obe najbliže Ulici kralja Milutina, velikog Nemanjića, zadužbinara, koji nam je zaveštao, između ostalih svetinja, Gračanicu, remek-delo srpske civilizacije.

To znači da je u Šapcu rehabilitovan Nj.K.V. knez Pavle Karađorđević. Nadam se i želim svim srcem da se isto to desi u celoj našoj Srbiji, ne bi li se ispravila jedna od najvećih nepravdi koju su Simovićevi avanturisti, i za njima Brozovi komunisti, naneli srpskom narodu. Divno je što se to desilo u Šapcu, gde je nekada, na Mišaru, granulo sunce srpske slobode, što govori da ima nade i da se danas ipak može verovati u buduću srećnu Otadžbinu.”


Odluka Skupštine grada Šapca
o utvrđivanju naziva Ulice
kneza Pavla KarađorđevićaMapa sajta
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.