Pokrovitelj


Film


Knjige o 27. martu


Ostale knjige...

Rehabilitacija


Sahrana na Oplencu


Godišnjica


Dragi posetioci,


Istina suviše trpi, ali se nikad ne gasi.

Ovo je Internet portal posvećen jednom značajnom datumu iz novije srpske istorije. Na njemu možete pronaći ono što vam je, može biti, već poznato, ali i dokumenta koja su do nedavno bila nepoznata i samim istoričarima - specijalistima za ovaj period.

Reč je o puču od 27. marta 1941. godine.

Naša je namera da vam predložimo sasvim novo, moderno čitanje istorije.
Sve na ovom portalu gravitira oko jedne tačke, jednog datuma i jedne velike ličnosti srpske istorije: Njegovog Kraljevskog Visočanstva Kneza Pavla Karađorđevića.

Potrudili smo se da vam pružimo dovoljno materijala za razumevanje perioda koji je prethodio 27. martu 1941. godine, a isto tako imate na raspolaganju i dosta toga o ljudima i događajima posle ovog datuma.

Poznato je da istorija ima samo sećanje, dakle pouku, ali napred ne ume da načini ni jedan jedini korak. Ipak, 27. mart je, pokazalo se, prisutan i u ovom našem vremenu, kao sećanje loše savesti. Čini se da nam istorija ne dopušta da bilo šta zaboravimo od mračnih dela prethodnih generacija. Produbljivanjem naših znanja o 27. martu biće nam lakše da razumemo mnoga savremena zbivanja u našoj zemlji, da jasno shvatimo čime sve ne treba opterećivati budućnost Srbije. A to će, uz vašu pomoć, biti ozbiljan korak u napred.

Ceo ovaj poduhvat ne bi bio moguć bez velikih napora i zalaganja NjKV Kneginje Jelisavete Karađorđević. Ljubav i poštovanje koje Kneginja Jelisaveta gaji prema uspomeni na svoga oca – Kneza Pavla – pokretači su njenih stalnih nastojanja da se skinu velovi neistina sa ovog dela srpske istorije. Već punih 25. godina Kneginja Jelisaveta sama prikuplja dokumenta po arhivima, inicira pisanje o 27. martu i radi na pravednom sagledavanju i vrednovanju uloge Kneza Pavla u istoriji Srbije dvadesetog vekа. Pre dve godine uspela je da Beograd dobije mikro filmove celokupnog ličnog Arhiva Kneza Pavla (oko 12.000 dokumenata) koji se čuva na Kolumbija Univerzitetu u Njujorku.

Ovaj internet portal je, dakle, nastao zbog želje Kneginje Jelisavete da nam pomogne tako što će nam istorija njene porodice svima biti za pouku, od čega ćemo, ona se nada, imati koristi u budućnosti. Posetiocima portala je, preko e-mail-a, omogućen direktan kontakt sa Kneginjom Jelisavetom.

Molimo posetioce da se sa poštovanjem odnose prema materijalima koji su im na raspolaganju, da ih nikada ne zloupotrebe, čak ni onda ako ne dele neka naša rasuđivanja o ličnostima i dogadjajima koji su bili uzrok velikih nevolja za Srbiju.

Unapred hvala.
Mapa sajta
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.