Кнез Павле - Породични албум - 1934-1941 - Доба регентства - Писма кнеза Павла

Писма кнеза Павла

Писмо Принцези Олги

21. IV 1940.

Љубави моја слатка,

Хвала ти на твом драгом и занимљивом писму. Можеш да замислиш колико сам чезнуо за вестима. Било је тако лепо чути твој глас, тако јасно, ономад. Стално мислим на тебе и децу, и сваком тренутку током дана покушавам да замислим шта радите. Сада сте сигурно у Драмларингу (дому војводе од Баклија, у Шкотској)!

Био сам очајан због нашег малог Банија (Зечића - син Никола). То је таква неправда и такав баксуз за њега, сиротог јадничка. У задњем писму ми је писао ако се плаши да до задњег дана не навуче неку болест па да мора да остане цео распуст у школи! Знам да ћете ти и Нурни (Олгина дадиља када је била беба) учинити све да га развеселите, али је све једно страшно бити зарворен у соби. Врло сам узбуђен због Фигијевих (најстарији син Александар) оцена, и срећан такође.

Данас сам ручао са Петром и после тога смо са још двојицом његових пријатеља отишли у једну дугачку вожњу, из које смо се управо вратили (6 сати). Очекујем да за пола сата дође Кембел, који ће ми, верујем, донети неких вести. Немам речи да опишем колико ми моја мала Пикси (Јелисавета) недостаје, али су ствари изгаледале тако претеће и за Југославију и за Грчку па нисам имао другу алтернативу сем да је пошаљем у Лозану. Кућа је сада тако празна, али бар знам да је она сада на сигурном ако дође до најгорег.

И даље сам врло неповерљив што се тиче Мутијевих (Мусолинијевих) намера, и ништа ме не би са те стране изненадило. Ако Енглеска зада одлучујући удар на северу, ситуација ће постати много боља, али они су тако спори па држава за државом пропада а да се они нису још ни покренули. Па се онда због нечега увек страшно изненаде, све тако верујући свима до задњег момента. Без сваке сумње њихова флота чини права чуда у задње време, али ја бих желео да су били бржи. Страшно сам заузет, и опхрван многим бригама и неприликама. Пре неки дан сам морао да ухапсим Стојадиновића који је штампао памфлет у коме ме је на сва уста извређао и назвао копилетом! И то ми је хвала што сам га четири године држао као Председника Владе ове земље, envers et contre tous. И то још није све: (ово је строго поверљиво и не сме се никоме рећи) открили смо да ради за Ватата (Немачку)! Аћимовић такодје! Ово је довољно о овој болној теми. Овде је лепо и топло, лишће избија и осећа се лето а не пролеће као што би човек очекивао.

Синоћ сам добио телеграм са добрим жељама (за шта?) од Минџ (Краљице Марије) и њених дечака из Лондона! Петар је врло сладак и много је напредовао. Вечеравам сам, а за ручак ми обично дође неколико министара и генерала на мини конференцију. Петар би желео да иде на Брдо за Ускрс, али све наравно зависи од тока догађаја и не могу ништа да планирам у напред.

Хвала ти на карти из Савој Хотела. Подсетила ме је на многе срећне тренутке, и било је право задовољство видети потписе мојих пријатеља.

Ирни (Казале) није лош, али мораш да пазиш шта причаш пред њим због његових веза са Худри (Краљицом Маријом) и због његове индискреције.

Кобила је јутрос добила мало ждребенце.

Телефонирао је наш посланик из Берлина да је Вули успешно оперисана и да се добро оправља.

Видео сам да је објављена нова књига о Брумелу: молим те!

Морам да завршим. Бог те благословио Анђеле мој, загрли наше бебе и моје Маче (Марину од Кента) и пуно поздрави Џорџија (Војводу од Кента) и све пријатеље.

Нежно те љуби твој Павле

ПС. Управо је отишао Кембел, није имао ништа да каже!!

Писмо Принцези Олги

4. V 1940.

Бели Двор

Анђеле мој,

Како да ти се захвалим на твом слатком писму и божанственим поклонима. Ја никако не заслужујем тако лепе ствари, и сва три предмета су ме узбудила. Књига је превазишла сва моја очекивања и сада заузима врло истакнуто место у мојој библиотеци, као и печат који ме потпуно фасцинира па сада печатирам све и свашта само да бих га користио. Хвала ти Пуси!

Управо сам чуо да је Пикси (Јелисавета) стигла у Париз. Сузе ми због тога ударају на очи, али свеједно мислим да је твоја одлука била мудра и да си исправно поступила! Ускрс сам провео на Брду, са Петром и његова два друга. На несрећу време је било лоше, облачно са пљусковима. Свеједно је промена била пријатна. Отарасио сам се два Меркера (немачка баштована) из разлога које можеш претпоставити.

Вули (Вуница - Олгина сестра Јелисавета) ми је послала једно дирљиво писмо, и добро је. Дирнуле су ме све новости о којима си ми писала, а нарочито описи деце. Нека су живи и здрави! Овде је време лоше, ветар урла а кућа је врло празна. Желео бих да чујем шта си мислила о Худри (Краљици Марији)? Да ли је збиља болесна и шта се у ствари дешава са њом.?

Како је то ужасно са тетком Мод. Премијеров говор је свуда направио ужасан утисак, и нико га не разуме. Увек долазе дочекане!

Бриге не престају, и све што могу да кажем је нека нам је свима Бог у помоћи. Много мислим на тебе и ономад сам имао ужасну ноћну мору па те молим да ако икако можеш више не летиш.

Надам се свеједно да уживаш у тој божанственој земљи.

Пуно поздрави Бертија (Краља Џорџа ВИ), Елизабету (да ли си видела њен портрет који је Џон насликао?), Буну (Војводу од Кента) и све наше пријатеље. Загрли наше бебе, а теби много нежних и захвалних пољубаца од твог

Сизија (Павла)

Писмо Великој Кнегињи Јелени

(ташти Принца Павла, која је живела у Атини)

22. III 1941.

Бели Двор

Најдража Мајчице,

Хвала Вам на вашем драгом писму. Сасвим разумем и делим Ваш страх, и највише бих желео да могу да Вам пружим ону врсту уверавања каву сте тражили да чујете од мене. И ми сами овде пролазимо кроз изузетно тешке тренутке, тако да сам сасвим a bout de forces. Нарочите гаранције које тражимо од Браунија (Смеђих - Немачке) у потпуности су другачије од оних које су дате нашим суседима. Што смо сви ми данас у овако немогућој ситуацији је нажалост последица поверења које је Кити (Енглеска) имала, до последњег тренутка, у Вашег брата (Русију). Како нам нико не прети директним нападом, ми не можемо себи да приуштимо да будемо агресори, а ја лично морам у обзир да узмем и како се осећају Ката (Хрватска?) и Брдо (Словенија), као и војно руководство, а сви они су за мир. Ми смо овде сви одлучни да бранимо нашу земљу и ни на који начин нећемо дозволити пролаз страним трупама овуда, тако да се не морате ничега плашити. Нека нас Бог све заштити и буде нам у помоћи.

Можете сасвим да замислите у каквом смо стању и како се сада осећамо. То је много више него што жив човек може да поднесе, а ја сам у томе преко 6 година! Молим Вас да ово писмо уништите и спалите.

Свим срцем љубим Вашу руку,

Пуно Вас воли Ваш одани Павле

Мапа сајта
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.