Кнез Павле - Биографија - Кнез Павле рехабилитован - Павле Карађорђевић веровао у истину о Тројном пакту

Павле Карађорђевић веровао у истину о Тројном пакту

ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ, 16.12.2011.
ПИШУ: В Таловић - М. Марковић

Кнез Павле Карађорђевић, који је после рата осуђен за издају, у изгнанству ретко говорио о политици. Момчило Павловић: Кнез заслужује достојно место у нашој историји

Краљ Петар и кнез Павле

ЈУТРО, 14. децембар 1976. године. У најотменијем предграђу Париза, у америчкој болници, у тишини протичу последњи сати српског кнеза Павла Карађорђевића. Над њим бди његова супруга кнегиња Олга. Он само повремено, болно јаукне. Разговетно је једино: „Немојте их убити“!

- Моја мајка Олга му је држећи руку говорила: „Опет твој кошмар“. Отац је често сањао убиство краља Александра и краљице Драге. Тај сан пратио га је и у изгнанству. Прогонио га је и тај официрски мач, метафора српског свргавања и страдања - каже за „Новости“ принцеза Јелисавета Карађорђевић.

Она је још под утиском вести о очевој рехабилитацији. То јој је, говорила је за „Новости“ недавно, била највећа животна жеља. Да се скине љага са његовог имена и да га, са Олгом и братом Николом, сахрани на Опленац.

- Још као да сањам. Осећања се смењују, осмех и сузе - додаје Јелисавета.

- Вест ме је изненадила, мада сам јој се надала читав свој живот.

Да је одлука Суда да се рехабилитује кнез Павле требало да дође много раније, сматрају и историчари. За историјску науку неоптерећену идеолошким погледом, кнез Павле никада није третиран ни као злочинац, ни као издајник народа и државе.

- Он је стицајем прилика наследио краља Ујединитеља који је направио драстичне ревизије односа у земљи заводећи диктатуру - овако о улози и рехабилитацији кнеза Павла за „Новости“ говори Момчило Павловић, директор Института за савремену историју.

УСПОМЕНЕ ТОМИСЛАВА КАРАЂОРЂЕВИЋА

Дилему о томе каква је улога кнеза Павла, и да ли је уопште имао у потписивању Тројног пакта, први је изнео принц Томислав Карађорђевић. Он је, у својим „Мемоарима“, забележио један од последњих разговора са кнезом о болном питању раздора у српском народу. - Више пута, док је живео у Паризу, желео сам с Павлом да разговарам о Тројном пакту. Да од њега чујем шта је, стварно, тада било - пише Томислав. - Одговорио ми је дипломатски, као прави џентлмен: „Једног дана ћете и о томе све прочитати“.

Он сматра да је некадашњи намесник, с једне стране, имао задатак да земљу из диктатуре преведе у стање какве-такве демократије, очува јединство земље и сачува престо малолетном краљу Петру.

- Упркос бројним проблемима и кризама, успео је у томе - каже Павловић. - На међународном плану, не само што је био енглески ђак, љубитељ западне културе и уметности, дакле западних вредности уопште, он је веровао Британцима. Са њиховим интересима саображавао је и спољну политику Краљевине. На њихов наговор ослободио се Милана Стојадиновића, једног од најефикаснијих председника Владе у Краљевини. И не само што се ослободио, него га и депортовао британским шпијунима који су га одвели на Маурицијус.

Момчило Павловић објашњава да су га га Британци потом одбацили јер је следио интересе сопствене државе, а не британске.

- И кнез Павле је истим путем протеран и одведен у Кенију - тврди Павловић.

- У тим околностима учинио је најбоље за земљу и народ - преговарајући са Хитлером, покушавао је да земљу сачува у неутралном статусу и да од њега добије такве услове које никоме није обећао.

О преговорима са Хитлером редовно је обавештавао британског посланика. Али, пред њим је била дилема - да ли да се потпише Пакт, да му приступи, или да се суочи с ратом. Од Британаца је тражио ефективну војну помоћ. Уместо тога добио је савет - да југословенска војска нападне италијанску војску у Албанији, победи је и тако се наоружа!

После дугих вагања и консултација, донета је одлука да се приступи Пакту. Пучисти који су кнеза сменили, сместа су дали изјаве да прихватају све услове из Пакта. Али, Хитлер је био неумољив.

- Послератне идеолошке конструкције комуниста да је издао земљу и народ су идеолошке осуде не само кнеза Павла него и монархије као такве - каже Павловић. - Данас, Србија нема разлога да историју и личности мери и вреднује кроз идеолошку призму па је, сходно томе, и рехабилитација требало да дође много раније. И кнез Павле и други припадници монархије заслужују достојно место у српској прошлости, али и садашњости.

Потписивање Тројног пакта

Државна комисија Демократске Федеративне Југославије, међутим, осудила је кнеза Павла Карађорђевића, између осталог и због тога што је „потписао Тројни пакт и тиме допринео агресивном рату сила Осовине“. Тим који је прикупљао доказе, на основу којих је и амнестиран од најтежих квалификација, Суду је предочио: Пакт није закључио намесник, него Влада Краљевине Југославије, уз сагласност свих политичких релевантних представника, а нарочито хрватских.

Са становишта чињеница права, морала и правде, оптужбе и осуде кнеза Павла, као ратног злочинца су чиста фикција и производ Брозове машинерије у циљу освајања апсолутне власти - наводе заступници принцезе Јелисавете која је поднела захтеве за рехабилитацију оца.

МЕСТО НА ОПЛЕНЦУ

КНЕЗУ Павлу Карађорђевићу, као и осталима из лозе великог Вожда јесте место на Опленцу - каже за „Новости“ Миладин Гавриловић, директор Задужбине Краља Петра Првог у Тополи. Ипак, како ће и када његови посмртни остаци бити пренети из Лозане првенствено је питање породице. Будући да је кнез био и намесник, сматрам да би било упутно да му и држава ода почаст, када је прихватила да исправи вишедеценијску неправду и рехабилитује га. (И. Л.)

(Текст је објављен у дневном листу Вечерње новости 16. децембра 2011. године.)

Мапа сајта
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.