Кнез Павле - Биографија - Кнез Павле рехабилитован - Кнез Павле Карађорђевић коначно рехабилитован

Кнез Павле Карађорђевић коначно рехабилитован

www.princesselizabeth.org
15.12.2011.

Виши суд у Београду рехабилитовао је кнеза Павла Карађорђевића, некадашњег намесника Краљевине Југославије. Решење о рехабилитацији, на 15 куцаних страна, потписала је судија Весна Џелетовић-Цуцић, а њиме је поништена одлука Државне комисије из септембра 1945.године, којом је кнез Павле проглашен ратним злочинцем и одузета су му сва грађанска права и имовна у земљи. Чином рехабилитације поништене су све правне последице наведене одлуке, укључујући и казну конфискације имовине. Судско решење је достављено адвокату принцезе Јелисавете Карађорђевић, кћерке кнеза Павла, која је поднела захтев за рехабилитацију свог оца пре три и по године.

Њ.К.В. принцеза Јелисавета Карађорђевић сматра да је овом пресудом завршена дугогодишња борба за исправљање историјске неправде према кнезу Павлу, а новинарима дневног листа "Press" рекла је: "Много сам срећна. Знам да и мој отац то негде осећа. И зато ми је, у исто време, и много тешко јер знам колико је он патио због тога што је све што има дао својој земљи, а тако му се вратило. Али, сада му и Србија лепшим враћа... И ја знам да ће и Србији бити боље". У изјави за "Вечерње новости" Кнегиња наводи: "Живела сам за овај тренутак и надала му се. Не можете ни да замислите колико сам срећна што је неправда према моме оцу Кнезу Павлу коначно исправљена. Решење о рехабилитацији још нисам видела, то ћу учинити одмах, у четвртак. То ми је прво што ћу учинити. Жао ми је, једино, што вест он не може да чује. Она би му бар мало залечила патњу и ране, због оптужби, које су га болеле и под чијим притиском је, после, завршио и свој живот ван отаџбине коју је толико волео. Зато ћу учинити све да га вратим и сахраним у Србији. То, после рехабилитације, верујем, неће бити тако тешко."

Кнез Павле је први представник породице Карађорђевић који је рехабилитован пред нашим судовима. Иако га је идеолошки обојена историја послератне Југославије представљала као намесника који је склопио пакт са Хитлером, историјска истраживања и архивски документи показују да је кнез Павле настојао да спаси свој народ великог страдања. Према наводима поништене пресуде из 1945. године, новоуспостављена комунистичка власт теретила је Кнеза намесника да је "по преузимању власти погазио Устав. Да је узео целокупну власт у своје руке и игнорисао народне представнике", оптужен је "за закључивање Тројног пакта чиме је допринео агресивном рату сила осовине", као и да је "био задојен неодољивом мржњом према СССР".

Адвокатски тим за рехабилитацију кнеза Павла, предвођен професором Оливером Антићем, у судском процесу је доказао да Кнез није могао да буде осуђен као сарадник окупатора и ратни злочинац, пре свега због чињенице да из земље протеран после пуча 27. марта 1941., дакле пре почетка рата, након чега није имао никаквог утицаја на дешавања у ратом захваћеној Југославији. Душанка Суботић-Хомен, адвокат кнегиње Јелисавете, за дневни лист "Вечерње новости" изјавила је да је одбрана "и писменим доказима потврдила да потписивању Тројног пакта кнез Павле није присуствовао. А није ни могао да буде осуђен по закону који је важио у време за које су му приписана дела, нити је могао из изгнанства да чини злочине који су му стављени на терет". Госпођа Суботић-Хомен посебно је указала на пример ретроактивне примене прописа: "Декларације и прописи, примењени на кажњавање кнеза Павла, објављени су пет година после његовог протеривања. А једно од уставних начела је да нема ретроактивности у примени прописа. Такође, по тада важећем Уставу Србије у Краљевини Југославији, кнез Павле, као један од намесника није имао право да потписује, нити закључује Тројни пакт. То је 27.3.1941. године учинио председник Владе, Драгиша Цветковић."

Према њеним речима, кнез Павле је одлуком из 1945. године проглашен злочинцем из идеолошко-политичких разлога: "Управо ова рехабилитација не само да говори о променама које се свакодневно код нас дешавају, него и о исправкама тако тешких неправди као што је ова. (...) Сматрам да ово решење има и историјски значaј. Јер, кад се буду отвориле све архиве које су данас још затворене, српски народ ће добити сазнања до којих чак и у овом часу не може да дође. Ово је само још један прилог исправци историје коју смо учили."

Професор Антић за "Press" каже да - иако је постојала сумња да су домаћи судови спремни да донесу пресуде које идеолошки мењају поглед на нашу историју - после предочених доказа другачија пресуда једноставно није била могућа: "Тако нешто би био велики скандал, а те судије би биле запамћене у историји да су два пута поновиле исти злочин. Ствари се више не могу крити под окриљем неких државних комисија и режимски контролисаних медија као што је било у Брозово време и такве неправде више нису могуће. Кнез Павле је био један од најумнијих Срба који је доживео злу судбину и кога је Запад на челу са Великом Британијом издао. Кнез је осуђен за најгоре дело на свету које постоји после геноцида. То је била политичка пресуда и оличење бахатости тадашњег режима. Пресуда није имала утемељење ни у чињеницама ни у праву."

Историчар и књижевник Миодраг Јанковић, уредник сајта "27. март", истиче да је реч о историјској пресуди, којим се враћа вера у правду у Србији: "Ово није историјски догађај само за породицу кнеза Павла, него за све нас. Јер, није исправљена неправда само према личности кнеза Павла, већ и према идеји монархије. Ово је велики допринос отрежњењу од комунизма код Срба, јер сада је једна велика лаж судски утврђена, та лаж на којој су се образовале генерације наше деце. Кнез Павле је био оклеветани државник који је покушао да спасе српски народ од онога што је уследило, од ратних страдања у Другом светском рату и геноцида у Хрватској. Сада коначно о његовој личности можемо да говоримо слободно и нико више не може да не верује да је то човек који је дао велику жртву овом народу".

Мапа сајта
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.