Pokrovitelj


Film


Knjige o 27. martu


Ostale knjige...

Rehabilitacija


Sahrana na Oplencu


Godišnjica


Saznajte više...


Milan Antić: Namesnici i Ministar Dvora pred sudom

Milan Antić: Izvodi iz beležaka

- I grob i rob: Odgovor Dragiše Cvetkovića Ivici Dačiću (Press, 04.10.2009.)

- Kako baka kaže (Odgovor Veljka Lalića Žarku Koraću, Press, 01.102009.)

- Stotine 'izdajnika' čeka rehabilitaciju (Press, 27.09.2009.)

- Rehabilitovan Dragiša Cvetković (Press, 26.09.2009.)

- Ekskluzivno - UDBA: Dosije Milana Stojadinovića

- Ekskluzivno: Podela Jugoslavije počela u Argentini! (Press, 15.3.2009.)

- Otvoren dosije Mustafe Golubića: Staljinova naredba - Draža umesto Tita (2. deo, Press, 28.12.2008.)

- Otvoren dosije Mustafe Golubića: Izdao me Tito! Ali, neka ga... (1. deo, Press, 14.12.2008.)

- Milan Stojadinović u tajnom arhivu UDBE (feljton, Večernje novosti 2005)

Rehabilitovan predsednik jugoslovenske vlade Dragiša Cvetković

Rehabilitovan predsednik jugoslovenske vlade Dragiša Cvetković

PRESS, 26.09.2009.
PIŠE: (D. K. - Ag.)

Niški Okružni sud poništio je odluku Državne komisije FNR Jugoslavije iz 1945.godine, kojom je Dragiša Cvetković proglašen za državnog neprijatelja i ratnog zločinca. Time je rehabilitovan ovaj bivši jugoslovenski premijer i gradonačelnik Niša, u postupku koji su pokrenuli njegovi potomci.

Dragiša Cvetković

- Veoma sam zadovoljan. Porodica je presrećna što je posle dugog vremena ispravljena istorijska nepravda. Cvetković je potpisivanjem Trojnog pakta imao nameru da zaštiti srpski narod od stradanja, a zbog toga je proglašen za zločinca. Drago mi je što je ta odluka konačno proglašena ništavom - kazao je juče Milan Ivošević, punomoćnik članova Cvetkovićeve porodice i muž njegove praunuke Marije.

Dragiša Cvetković je, sa ministrom spoljnih poslova Kraljevine Jugoslavije Aleksandrom Cincar Markovićem, februara 1941. godine u Nemačkoj pregovarao sa ministrom spoljnih poslova Nemačke Joakimom fon Ribentropom i samim Adolfom Hitlerom. Nekoliko nedelja kasnije, 25. marta, po odluci Krunskog saveta, Cvetković, Cincar Marković i Fon Ribentrop u dvorcu Belvedere u Beču potpisali su protokol o pristupanju Jugoslavije Trojnom paktu Sila osovina.

Tvrdio je da mu je osnovni cilj bio da se izbegne rat i da je potpis na dokument stavio pod pritiskom Krunskog saveta i kneza Pavla, koji je, takođe, želeo da očuva neutralnost Jugoslavije u ratnom sukobu koji se razbuktavao. Dva dana kasnije, 27. marta, grupa oficira je izvela vojni udar, zbacila Vladu i namesništvo, uhapsila Cvetkovića i ostale ministre, a kralja Petra II Karađorđevića proglasila za punoletnog i predala mu vlast. Cvetković je ubrzo pušten iz zatvora, da bi po ulasku Nemaca u Beograd od njega traženo da sarađuje sa okupatorom, ali je on to odbio i povukao se u Nišku Banju. U Belom dvoru 16. aprila iste godine izbegao je da potpiše kapitulaciju Jugoslavije, kao i ponudu da bude predsednik vlade porobljene Srbije. U niškom kraju pomagao je pokret Draže Mihailovića.

U Bugarsku je pobegao 4. septembra 1944. godine, a odatle u Tursku. Iz Istanbula je prešao u Rim, pa u Pariz. Cvetković je živeo u Parizu sve do smrti 1969.

(Tekst objavljujemo uz dozvolu dnevnog lista Press.)


Mapa sajta
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.