Кнез Павле - Музеј кнеза Павла - Уметнички преглед

Уметнички преглед

У најважнија културна достигнућа између два светска рата свакако спада Уметнички преглед, месечник, издање Музеја кнеза Павла. Први број је изашао октобра 1937. године, а био је штампан сваког месеца осим августа и септембра све до априла 1941. године. Главни уредник и редовни сарадник Уметничког прегледа је био Милан Кашанин.

Месечник је пратио све активности Музеја: изложбе, куповине, поклоне, посете, али и збивања у ликовном животу земље, као и археолошка постигнућа. Затим, објављивани су прикази значајних изложби у иностранству, преглед књига, сродних часописа у иностранству и, разуме се, за релативно кратко време, у њему је објављен велики број написа посвећених уметности из пера наших умних зналаца: Павла Васића, Бранка Лазаревића, Тодора Манојловића, Александра Дерока, Ђорђа Мано-Зисија, Предрага Милосављевића, Станислава Винавера, Бранка Поповића, Мила Милуновића, Светозара Радојчића... Од странаца, ту су текстови Елија Фора, Бориса Лоског...

Уметнички преглед је био први часопис те врсте код нас и одмах је био на највишем европском нивоу, штампан је у Државној штампарији на луксузној хартији, великог формата (25x32цм) и у елегантном и врло прегледном прелому у два ступца. Први број је донео факсимил аутографа писаног ћирилицом "Поздравне речи Његовог Краљевског Височанства Кнеза Намесника Павла:

Поздрављам први број Уметничког прегледа са особитом радошћу. Такав високо културан часопис недостајао је до сада нашој јавности и та се празнина осећала. Наш народ је увек имао дубок смисао за уметност као што доказују многобројни споменици који, из најраније историје, красе нашу домовину. Срећан сам што се тај дух и данас испољава на снажан и видан начин.

Павле"

(Текст преузет из књиге Кнез Павле: Од лепоте до истине Миодрага Јанковића)

Одабрани текстови из Уметничког прегледа

Уметнички преглед бр. 1 (октобар, 1937)

Уметнички преглед бр. 5 (фебруар, 1938)

Уметнички преглед бр. 9 (јун, 1938)

Уметнички преглед бр. 11 (октобар, 1938)

Уметнички преглед бр. 13 (децембар, 1938)Мапа сајта
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.