Милан Стојадиновић у тајном архиву УДБЕ - 9. део

Милан Стојадиновић у тајном архиву УДБЕ

ТАЈНУ ЗА - ЖЕНУ!

(9. део)

Вечерње новости, 23.01.2005
ПИШУ: Вељко Лалић и Угљеша Балшић

САРАДЊА Милана Стојадиновића и Удбе после сваког састанка све се више заоштравала. Тајна полиција радила је по унапред припремљеној стратегији - давати нове задатке и све то условљавати пуштањем брата из затвора. Стојадиновић је брзо схватио игру и југословенском конзулу саопштио да "док му не пусте брата неће да сарађује".

На састанку "сектора Е" 23. 2. 1953. године, како се види у једном документу у досијеу Милана Стојадиновића, у архиви Удбе, који "Новости" ексклузивно објављују, зато се предлаже централи у Београду "да проследи нове инструкције у раду с Мерцедесом".

- Друже Вито, у вези с Мерцедесом ми не бисмо подузимали моментално никакве мере док не примимо ваше примедбе на последњи састанак, о чему смо јавили шифрованим писмом од 2. фебруара. Ово зато што ће вероватно доћи до измене с обзиром на новије моменте с поменутог састанка. Он је, како смо јавили, што се детаљније види из приложене забелешке (заузео овога пута потпуно отворен став - док му се не пусти брат неће да сарађује. Такође је овог пута алудирао доста отворено на повратак у земљу са одређеном позицијом. Осим овога, није нам потпуно јасан други део ваше тачке под 1 у оперативном писму последње поште, где говорите о Мерцедесу:

"Такво је стање данас, но то не значи да се питања његовог економског опскрбљивања по повратку у земљу, као и питање држављанства не би могло решити на један задовољавајући начин". Да ли ово разумети као дозволу за повратак у земљу када год он жели јер ће он у разговору сигурно тражити прецизније објашњење.

У ОВОМ документу Удба шаље детаљан извештај о свим важнијим контактима у Аргентини. За Ибра (шифровани назив) обавештајци из Буенос Ајреса предлажу да му се одмах пусти жена јер су оценили "да од њега може да буде корсити, пошто је одмах показао на делу вољу за рад без икаквог устезања".

- Ми њему породицу, он нама информације о словеначкој емиграцији - каже се веома јасно у извештају Удбе. - Да би нам остварио обећано приступио је друштву "Словенцев". У словеначком сектору имамо најтеже стање с агентуром и с могућностима за проширење, посебно после искуства с Тригом с којим се закаснило с тражењем жене из земље, због чега је овај сарадник потпуно отпао из мреже. На крају подвлачим, да је за наш случај Ибре, везано у првом реду што је он у словеначком сектору, поред Еразма с којим је веза нередовна, једини сарадник.

Што се тиче Елвире, Удба каже да постоје добри услови да се крене напред. "Мислимо да је то више питање времена и подесног момента, а мање његовог опирања, иако он редовно износи како не би хтео да буде агент, већ да уистину мрзи Веверицу (Анте Павелић)", каже се у прегледу сарадничке мреже у централи комунистичке полиције у Аргентини.

- Неке ствари нам каже напола, неке ускрати отворено, али ипак у целини ми смо доста сазнали од њега - кажу агенти Удбе о контакту с др Бензом, бившим конзулом у Берлину, који је по доласку у Аргентину покушао да преузме водећу улогу од Павелића.

- Чини нам се да је и према Веверици одлучнији него раније. Због свега тога ми бисмо предложили да се настави са постојећом линијом: коришћење у информативном погледу и припрема за јавни иступ против Веверице. Кад о томе говоримо не видимо могућност да се око њега окупи нека група, чак ни њему то не би одговарало у садашњем моменту. Он би сам хтео да раскринкава Веверицу и то на једном врло широком плану: прва емиграција, стара Југославија, НДХ и нова емиграција. С тога би сачекали са сваком другом намером и наставили како смо почели. Мало је неугодно деловала посета породици његове жене и јако га уплашила, а он се побојавао власти наших домаћина, као и "кољача". То све је изнео некако кроз зубе, али сигурно је да је страх ту.

КАКВЕ све проблеме тајна полиција има у далекој Аргентини најбоље се види из случаја Естебана: "У последње време Естебан је на два састанка тражио да се размотре могућности да се врати кући. Узео је за аргументацију да слабо живи, настојећи на овој бази (по нашем мишљењу да извуче већу награду). Ми га нисмо убеђивали у потребу да остане, него смо рекли да ће се та ствар размотрити. Он је, иначе, износио то нама скоро на сваком састанку каква су њему обећања била дата у Аустрији, кад је примао сарадњу, те да је само пола од тога остварено да би он одлично живео".

- После неколико састанака поставио је сасвим друго питање, да ли би се могло средити да његова мајка дође код њега за стално. Оправдавао је да и други долазе, те да њен долазак неће изазвати позорност. Како се види у последње релативно кратко време Естебан је поставио две супротне ствари: да се повуче у земљу, и да му се доведе мајка овде. Наше је мишљење да он не би ишао у земљу, и да на овај начин жели само да уцењује ради повећања награде, те би му ми одговорили да се слажемо да треба да га вратимо у земљу.

И коначно један контакт по српској емиграцији: Франциско.

- С његовим случајем ми нисмо начисто. Он пише редовно извештаје, али су они доста нејасни и збркани да ми још до данас немамо јасну слику колико ту има озбиљности и истине. Осим тога његове информације супротне су информацијама које ми поседујемо. Тешкоћа је та што ми за сада још не можемо да проверимо његове информације јер на овом сектору стојимо врло слабо с агентуром...

Осим с Миланом Стојадиновићем, који је несумњиви лидер српске емиграције, али како кажу у извештају Удбе - "он одбија сваки рад по српској емиграцији".

НАРОДНЕ РУКОТВОРИНЕ

ЗА рад на терену агентима Удбе једна од најпотребнијих ствари су - народне рукотворине.
- За контакте с разним емигрантима добро би нам дошле и неке фотокопије компромитујућих материјала из рата, НДХ, о извесним ставовима усташке владе (према муслиманима или по другим питањима) те молимо да нам их шаљете - каже се такође у пресеку тајне полиције у Аргентини. - Напомињемо да би нам много више одговарале копије оригиналних материјала, него преписи, јер убедљивије делују.

(НАСТАВЉА СЕ)

(Фељтон објављујемо уз дозволу Вечерњих новости.)


Мапа сајта
Copyright © 2008, 27. mart. All rights reserved.